Frici în sarcină. Cum faci ca să le faci față?

Frici în sarcină. Cum faci ca să le faci față?

Frici în sarcină? Exisță cu nemiluita. Și totuși cum faci ca să le înfrunți? Nici nu s-a încheiat bine euforia incredibilă la confirmarea veștii că ești însărcinată, că ți-a și trecut prin minte prima întrebare. Și apoi a doua și a treia.

 

Este firesc să ai motive de îngrijorare, este o etapă nouă, ce aduce mari schimbări. Dar nu lăsa temerile să strice acest început de aventură în doi. Hai să aflăm adevărul din spatele celor mai des întâlnite frici de viitoare mămici.

Frica de avort

Pierderea unei sarcini, dacă este să aibă loc, are loc în primele săptămâni.  Se întâmplă ca multe dintre femei nici să nu știe că au fost însărcinate, iar pierderea sarcinii o confundă cu menstruația. La prima sarcină, după confirmarea ei și auzul primelor bătăi de inimă de către medic, riscul de a pierde sarcina este sub 5%, spun statisticile. Iar procentul scade sub 3%, dacă ești la a doua sarcină. Principala cauză de avort o reprezintă anomaliile cromozomiale, ce nu lasă fătul să se dezvolte cum ar trebui.

Bebe nu mai mișcă

Mișcarea fătului este una firească, dar ritmul și intensitatea diferă de la gravidă la gravidă. Primele mișcări apar în jurul celei de-a opta săptămâni de sarcină, dar ișcările fătului nu sunt recepționate de către mama. Abia în săptămânile 16-18, vei simți primele mișcări. Dacă la început, mișcările sunt mai dificil de recunoscut/simțit, lucurile se schimbă treptat, pe măsură ce sarcina avansează. Astfel, vei ajunge să simți cum se rotește, cum tresare sau cum lovește cu picioarele.

Naștere prematură

În cele mai multe dintre cazuri, nașterile premature au loc atunci când există sarcină multiplă ori când uterul nu s-a dezvoltat așa cum ar trebui. Monitorizarea atentă a sarcinii de către medic nu va lăsa loc suspiciunilor sau interpretărilor. Vei fi informată periodic dacă prezinți acest risc. Cercetările arată că femeile care au luat acid folic cu un an înainte de momentul concepției au un risc mai mic. Si asta cu până la 70%, de a naște prematur față de o femeie care nu a luat această vitamină.

Diabet gestational

Este o formă de diabet ce apare în timpul sarcinii și care, de cele mai multe ori, dispare după naștere. Sunt mai predispuse femeile ce au atins pragul de obezitate.  Exista risc si atunci cand sarcina este la o vârstă avansată (peste 40 de ani). Tot asa, femeile care au mai avut o sarcină la care au făcut această formă de diabet. Cele care au mai avut o sarcină încheiată cu nașterea unui copil cu o greutate mai mare de 4,5 kg. Pentru a elimina această temere, poți face un test de toleranță orală la glucoză între săptămânile 24-28 de sarcină. Depistat la timp și atent monitorizat, diabetul gestațional nu te va împiedica să ai o sarcină ferită de probleme.

Copilul are malformații

În ziua de azi, când tehnologia a avansat atât de mult, riscul de a nu afla că fătul prezintă malformații este sub 4%. Cele mai frecvente teste genetice recomandate pentru a depista prezența unor anomalii cromozomiale sunt cele de screening și de diagnosticare. Panorama și Harmony, testul alfa-fetoproteinic (AFP), dublu, triplu sau dry test ori amniocenteza. Sunt doar câteva dintre testele recomandate unui cuplu ce prezintă următoarele suspiciuni. Există în familie copii ce suferă de o boală genetică, cuplul mai are un copil cu defect genetic, femeia a avut mai multe avorturi spontane sau a depășit 40 de ani.

Stres, frici si altele

Firește, te mai poți gândi că îi transmiți fătului starea de stres ori de încordare pe care o simți. Că nu mănânci ceea ce are el nevoie pentru a se dezvolta bine sau că vei rămâne cu acele multe kilograme luate pe parcursul sarcinii. Sunt frici pe care orice viitoare mamă le poate avea, dar pe care este bine să le discuți cu medicul. De ce? Tocmai pentru a te liniști și pentru a te bucura de una dintre cele mai frumoase perioade din viața ta, sarcina.

My title page contents