Portocalele în dieta de iarnă. Beneficii și vitamine

Portocalele în dieta de iarnă oferă multe beneficii și vitamine. Acest fruct tipic de iarnă este un adevărat elixir pentru bunăstarea noastră. Să aflăm împreună care sunt beneficiile portocalelor! Stoarse sau feliate, portocalele sunt cel mai simplu și mai gustos aliat al sănătății noastre: un concentrat de aromă, energie și bunăstare.

Portocala este fructul portocalului (Citrus sinensis), un copac veșnic verde care poate ajunge la 10 metri înălțime, originar din China și Japonia. Sezonul portocalelor începe în noiembrie și se termină în martie. În Europa, se pot cultiva din octombrie până în august.

Portocalele sunt în Europa de puțin peste 500 de ani și cuceresc lumea de atunci

Istoria portocalelor datează de mult timp, din China și Asia de Sud-Est. În secolul al 16-lea, marinarii portughezi le-au importat pe continentul nostru. Portocalul (Citrus sinensis), pomul fructifer care aparține familiei Rutaceae, a fost probabil inițial un hibrid antic între pomelo și mandarină. De secole însă acesta a crescut până la 12 metri înălțime, ca specie autonomă, iar portocalele sunt acum răspândite în întreaga lume.

De la micul dejun la desert, portocalele sunt deosebit de potrivite pentru fiecare dietă. De la gem, la o delicatesă precum rață la portocală, și până la, de exemplu, un tort de portocale braziliene foarte moale…toate sunt opțiuni perfecte pentru a include portocala în dieta ta.

Proprietățile portocalelor

Portocalele sunt sărace în calorii (40 Kcal la 100 de grame), ceea ce le recomandă și mai mult pentru a fi integrate în dieta tuturor.
Însăși compoziția lor le face un aliat fenomenal al greutății ideale: sunt compuse din 90% apă, la care se adaugă fructoză și săruri minerale, au multe vitamine (C, B și P), acid citric și fibre. În plus, portocalele roșii conțin calciu, fosfor, potasiu, fier și seleniu. Tocmai din acest motiv, sucul de portocale este un adevărat elixir al bunăstării, capabil să purifice rinichii, ficatul, intestinele și pielea noastră, în același timp.

Culoarea portocalelor roșii se datorează antocianinelor, pigmenți care au o acțiune protectoare asupra pereților vaselor de sânge și au o funcție stimulantă pentru sistemul imunitar.

Antocianinele, de fapt, neutralizează radicalii liberi (molecule de oxigen care sunt capabile să deterioreze structurile celulei prin oxidarea lor), protejând astfel celula. Din acest motiv, portocala este un fruct indicat în prevenirea cancerului și recomandat de cele mai înalte autorități oncologice.

Portocalele sunt un adevărat panaceu pentru corpul nostru:

  • ajuta la prevenirea gripei
  • contribuie la scăderea colesterolului
  • protejează rinichii
  • sunt bune pentru sistemul cardio-circulator
  • protejează ochii și vederea
  • reglează absorbția zaharurilor, grăsimilor și proteinelor
  • întăresc sistemul imunitar
  • face metabolismul mai activ
  • contribuie la contracararea îmbătrânirii celulare
  • ajută la îmbunătățirea digestiei

Proprietățile benefice ale portocalelor: ce vitamine au?

Poate că cea mai reprezentativă caracteristică a portocalei constă în conținutul de vitamine, în special vitamina C. Alți micronutrienți prezenți în portocale sunt în principal vitamina A, sub formă de betacaroten, vitamine B și numeroase săruri minerale.

De menționat este și conținutul de calciu al portocalelor, care servește organismului ca substanță de bază în sistemul osos și susținere și pentru transmiterea neurologică; fosfor, magneziu – îndeplinește o funcție de echilibrare a sistemului nervos și activează mișcările digestive ale stomacului – și potasiu, un bun diuretic, tonic al inimii și mușchilor. Din aceste motive, portocalele au un efect de scădere a colesterolului și previn îmbătrânirea pielii.

Chiar și coaja de portocală este foarte bună, cu condiția să fie netratată și să nu conțină poluanți; aceasta poate fi folosită la gătit, deoarece are numeroase uleiuri esențiale, acid citric și vitamine, cum ar fi vitamina P, care facilitează asimilarea vitaminei C conținute în coaja însăși și în pulpă.

În gripă sau răceală, portocalele pot fi utile pentru hidratarea, completarea sărurilor minerale și încetinirea răcelii.

Pe de altă parte, consumul de portocale prin stoarcere are și unele contraindicații; stoarcerea a 2-3 portocale ajută la preluarea mai multor substanțe utile, dar duce la introducerea mai multor zaharuri cu o cantitate foarte redusă de fibre, care accelerează absorbția lor, cu consecința creșterii prea mari a zahărului din sânge.

Cel mai bun sfat, mai ales în cazul diabetului, este să se consume fructele întregi, cât mai mult posibil.

Portocalele în dieta de iarnă. Câteva sfaturi și recomandări privind consumul portocalelor:

Pentru a beneficia de toate proprietățile portocalei, aceasta trebuie trebuie consumată în sezon, atunci când este bogată în uleiuri esențiale și netratată. Cel mai bun fruct este ferm cu o tulpină verde.

În bucătărie, de asemenea, poți folosi coaja portocalelor: este foarte aromată, deoarece este bogată în uleiuri parfumate, ideală pentru fabricarea fructelor confiate; sucul, care este mai mult sau mai puțin dulce; și pulpa fructului, care poate fi folosită pentru sucuri, gemuri, salate, sosuri și lichioruri. Portocalele pot fi utilizate în foarte multe feluri. Fie ca fruct proaspăt, suc de portocale, ca marmeladă, în deserturi și sosuri, portocalele nu lipsesc dintr-o alimentație sănătoasă.

În rutina ta de frumusețe, încearcă pulpa de portocală ca bază a unei măști de față; ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii și a formării ridurilor. În timp ce sucul este o bază bună pentru o loțiune tonică.

Cum și unde să depozitezi portocalele?

Portocalele nu se depozitează la o temperatură prea ridicată sau prea scăzută. Cel mai bine se păstrează într-un loc aerisit și răcoros, dar nu pentru mult timp, deoarece vitamina C se deteriorează rapid. Trebuie verificate în mod regulat în privința mucegaiului.

 

My title page contents