Ulei esențial de portocale. 13 beneficii incredibile pentru sănătate

Ai testat vreodată un ulei esențial de portocale? Știi ce beneficii oferă? Beneficiile pentru sănătate ale uleiului esențial de portocale pot fi atribuite proprietăților sale. Astfel că acesta are rol de antiinflamator, antidepresiv, antispastic, antiseptic, afrodisiac, carminativ, diuretic, tonic, sedativ și substanță colagogică (substanță care favorizează evacuarea bilei în duoden).

Acest ulei esențial este obținut din coji de portocale prin presare la rece. Un detaliu foarte important și mai puțin cunoscut: numele botanic al portocalelor este Citrus sinensis. Principalele componente ale acestui ulei sunt alfa-pinen, citronelol, geraniol, sabinen, mircen, limonen, linalool și neral.

Uleiul esențial de portocale are o mare varietate de utilizări interne, industriale și medicinale. Pe plan intern, este folosit pentru a adăuga aromă de portocale băuturilor, deserturilor și produselor de cofetărie (biscuiți, ciocolată etc.). Industrial, este folosit pentru a prepara săpunuri, loțiuni de corp, creme, măști anti-îmbătrânire și antirid, odorizante, spray-uri, deodorante.

Iată care sunt beneficiile pentru sănătate ale uleiului esențial de portocale:

Acum că am aflat care sunt utilizările sale comerciale și industriale, să descoperim câteva dintre beneficiile pentru sănătate, pe care uleiul esențial de portocale le are pentru cei care îl consumă în mod regulat.

Efect sedativ

Când ai nevoie să te relaxezi după o zi grea la birou sau când ai o stare nervoasă, apelează la un sedativ natural pentru a te ajuta să te relaxezi. Sedativele sau medicamentele artificiale disponibile pe piață sunt în mare parte tranchilizante pe bază de narcotice sau alte forme sintetice. Pe termen lung, acestea provoacă daune enorme inimii și diferitelor organe interne. De aceea, este o alegere mult mai bună să utilizezi un sedativ natural, cum ar fi uleiul esențial de portocale. Ameliorează anxietatea, furia, depresia și unele inflamații corporale.

Un excelent afrodisiac!

Uleiul esențial de portocale are proprietăți afrodisiace ușoare. Utilizarea sistematică și regulată poate vindeca probleme precum frigiditatea, probleme de erecție, impotența, pierderea interesului pentru sex și scăderea libidoului.

Tratează spasmele

Spasmele pot provoca multe probleme iritante sau grave, inclusiv tuse continuă, convulsii, crampe musculare și diaree. De aceea, pentru a evita aceste efecte, spasmele trebuie tratate din timp. Acest lucru se poate face cu ajutorul uleiului esențial de portocale, care relaxează spasmele musculare și nervoase.

Acționează ca un colagog (substanță care favorizează evacuarea bilei în duoden)

Uleiul de portocale promovează secrețiile din toate, inclusiv din glanda exocrină și din cea endocrină. Prin urmare, este adesea folosit pentru a regla menstruația și alăptarea și secreția de sucuri digestive, bilă, hormoni și enzime.

Previne infecțiile

Ori de câte ori avem de-a face cu o tăietură sau cu o rană, există întotdeauna riscul ca rana să devină septică din cauza unei infecții bacteriene. Uleiul esențial de portocale poate ajuta la evitarea infecțiilor fungice septice, cât și tetanosul, deoarece inhibă creșterea microbiană și dezinfectează rănile.

Ameliorează inflamația

Uleiul esențial de portocale oferă o ușurare rapidă și eficientă a inflamației, atât intern, cât și extern. Fie că este vorba de un aport excesiv de condimente, febră, infecții, un efect secundar al antibioticelor, gazelor și ingerării de substanțe toxice sau narcotice, indiferent de motiv, uleiul esențial de portocale poate reduce inflamația și durerea.

Ameliorează depresia

Însuși mirosul de ulei esențial de portocale creează momente fericite și ne aduce în minte gânduri plăcute. Acesta este motivul pentru care acest ulei este adesea folosit în aromaterapie. Creează un sentiment de fericire și relaxare și funcționează ca un încărcător de dispoziție, perfect pentru persoanele care suferă de depresie sau anxietate cronică. Cercetările sugerează că uleiul esențial natural de portocale ajută la reducerea ritmului cardiac și a cortizolului salivar care este secretat atunci când ești într-o stare de anxietate.

Ajutor în boala Alzheimer

Un studiu sugerează ca uleiul esențial de portocale poate ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive, în special la pacienții cu boala Alzheimer. Uleiul esențial de portocale susține funcționarea creierului, menținând active funcțiile cognitive, îmbunătățind în același timp concentrarea, atenția și memoria.

Acționează ca un tonic

Relația unui tonic cu corpul este destul de asemănătoare cu revizia și întreținerea unui autoturism. Un tonic tonifică fiecare sistem care funcționează pe tot corpul, menține sistemul metabolic într-o formă adecvată și stimulează imunitatea.

Proprietăți carminative

Asta înseamnă că ajută la calmarea durerilor abdominale și la eliminarea excesului de gaze din intestine. Gazele se formează în intestine și se mișcă în sus, astfel că pot provoca dureri în piept, indigestie și disconfort. De asemenea, prezența gazelor poate provoca o creștere a tensiunii arteriale, poate afecta negativ sănătatea inimii și poate provoca dureri acute de stomac. În acest sens, uleiul esențial de portocale poate face față multora dintre aceste probleme, deoarece relaxează abdomenul și mușchii, facilitând eliberarea gazelor intestinale.

Alte beneficii ale uleiului esențial de portocale

Acesta servește ca detoxifiant, stimulează imunitatea, tratează constipația și dispepsia și este foarte bun pentru menținerea sănătății pielii. De asemenea, ajută la tratarea acneei și dermatitei.

Cum să utilizezi un ulei esențial de portocale?

Amestecare: fiind un ulei de citrice, merge bine cu alte uleiuri esențiale de citrice. Uleiul esențial de portocale merge bine cu uleiuri esențiale de scorțișoară, cuișoare, tămâie, ghimbir, piper negru, lemn de santal și Vetiver din Caraibe.

Poți utiliza ulei esențial de portocale în diferite moduri. Poți alege să-ți împrospătezi hainele pulverizând pe acestea puțin ulei esențial de portocale. De asemenea, poate fi folosit în difuzoare pentru a da un boost de energie întregii încăperi. Îl mai poți folosi local pentru a îmbunătăți aspectul pielii, în caz de acnee sau eczeme sau adăugat în apă clocotită pentru inhalații cu abur.

My title page contents