Tu știi care sunt acele poziții sănătoase de dormit? Se știe: calitatea somnului ne afectează nu numai mintea, ci și corpul. A dormi într-o poziție proastă noaptea poate avea, de fapt, repercusiuni pe termen lung asupra sănătății noastre. Câteva dintre consecințele unei posturi greșite asupra corpului nostru pot fi: dureri de cap, oboseală, apnee în somn și arsuri la stomac. De aceea, este bine să știm care sunt principalele poziții pe care organismul tinde să le ia în timpul somnului și să încercăm să le remediem pe cele care nu sunt potrivite.
Deci, cum să dormi bine noaptea și care este cea mai bună poziție? Iată câteva recomandări de poziții sănătoase pentru dormit:
1. Lateral, în poziția fetală
Poziția de dormit fetală este foarte frecventă și amintește de poziția embrionului în uter. Picioarele sunt îndoite cu genunchii aproape de piept, capul este orientat înainte și brațele îmbrățișează adesea perna. Această poziție este recomandată femeilor însărcinate (mai ales în ultimele luni de sarcină, când burtica devine mai grea) și celor care sforăie sau au apnee de somn. Un sfat pentru viitoarele mame este să folosească și o pernă în partea din spate, pentru a obține un confort mai mare în timpul somnului. Nu este potrivită însă, pentru persoanele care suferă de dureri de spate sau au probleme la nivelul gâtului. În acest caz este mai indicată poziția de dormit pe burtă.
Poziția fetală te poate ajuta să ai un somn bun în diverse circumstanțe. De exemplu, dacă suferi de reflux, arsuri la stomac sau aciditate, deși în această situație este de preferat să dormi pe partea stângă decât pe partea dreaptă.
Pe lângă poziția de somn, nu uita să iei în calcul alegerea unei saltele bune și a unei perne ortopedice. De asemenea, ai grijă să dormi într-o cameră confortabilă unde temperatura nu depășește 20 de grade, să eviți utilizarea computerului sau a tabletei înainte de culcare sau chiar să eviți sursele de lumină care pot perturba somnul.
2. Lateral, în poziția semi-fetală
Poziția laterală semi-fetală este considerată cea mai bună pentru dormit și este adoptată de aproximativ 60% dintre oameni, cu picioarele și brațele ușor îndoite. Știai că este o diferență între a dormi pe partea dreaptă și între a dormi pe partea stângă? Dacă ai probleme cu acidul stomacal, nu trebuie să dormi pe partea dreaptă, deoarece cauzează un reflux accentuat. Dormitul pe partea stângă ajută, în schimb, atât stomacul cât și inima.
3. Pe burtă
Cu capul întors în lateral și brațele întinse peste cap sau îmbrățișând perna, această poziție poate fi cu adevărat confortabilă pentru multe persoane. Cu toate acestea, puțini oameni dorm astfel. Poziția are atât avantaje, cât și dezavantaje: ajută digestia, dar nu susține curba naturală a coloanei vertebrale. Dormirea pe burtă (stomac), cu brațele pe lateral, evită tensiunile din tractul cervical și temporomandibular care, la trezire, provoacă dureri de spate. Această poziție combate, de asemenea, refluxul gastroesofagian. Recomandarea pentru cei care tind să doarmă pe spate, este să folosească o pernă mică pentru cap și să încerce să doarmă cu o a doua pernă sub genunchi. Pentru a relaxa mai mult coloana vertebrală și a menține o curbă naturală a spatelui.
4. Pe spate, cu burta în sus
Cu privirea îndreptată spre tavan și brațele întinse către părțile laterale ale corpului. Această poziție, numită și soldat, este, în opinia experților, cea mai potrivită pentru gât și coloană vertebrală, atât timp cât nu sunt utilizate prea multe perne. Unul dintre dezavantajele acestei poziții este că cei care dorm astfel, de obicei, tind să sforăie. Cine doarme în această poziție? Copiii, persoanele dependente de alcool și antreprenorii.
Deci, care este cea mai bună poziție pentru tine?