În ce constă pregătirea copilului pentru vaccinare? Teama de ac este teama de a suferi o intervenție medicală care presupune utilizarea unui ac pentru a înțepa pielea. Poate fi vorba despre recoltarea unei probe de sânge, o vaccinare sau, mai exact, administrarea unui medicament.
La unii copii, frica se transformă într-o adevărată fobie a acului (aichmofobie), cu stări de leșin, transpirație, greață, paloare și atacuri de panică. Dacă copilul are oricare dintre aceste simptome, e recomandat să iei legătura cu medicul pediatru cât mai curând posibil.
Înainte de vaccinare sau de începerea unui tratament, este important să înțelegi ce poate provoca frica acului și cum să-l ajuți. Sau să discuți cu medicul pediatru pentru a afla dacă există dispozitive de administrare fără ac.
În raport cu vârsta copilului, există mai multe tehnici care pot fi folosite pentru a depăși frica acului.
Pregătirea copilului pentru vaccinare pe categorii de vârstă
Preșcolari (3 – 6 ani)
Preșcolarii sunt foarte curioși și deseori se întreabă „de ce?”. Poți profita de această curiozitate naturală pentru a-i explica copilului de ce e nevoie să facă vaccin și că nu i se va întâmpla nimic rău. Oferă-i informații simple, folosind imagini, cărți sau chiar videoclipuri, dacă este posibil. Copiii de această vârstă au o imaginație bogată și adesea nu pot separa realitatea de fantezie. Prin urmare, fii atentă la modul în care îi explici lucrurile. Folosește cât mai multe exemple concrete: în loc să-i dai multe explicații despre vaccinul care urmează să-i fie administrat, lasă-l să-l vadă, să atingă seringa sigilată. Acest lucru îl va ajuta să-și depășească temerile.
Câteva sfaturi pentru a ajuta copilul să depășească anxietatea și să îndure durerea în timpul injecției:
Găsește o poziție confortabilă atât pentru tine, cât și pentru copil;
Încearcă să-i distragi atenția și ajută-l să se relaxeze, de exemplu, apelând la:
- Glume și povestioare;
- Muzică relaxantă;
- Rime și jocuri;
- Răsfățându-l și arătându-i afecțiune;
- Bule de săpun;
- Jucării;
- Cântece pe care să le cântați împreună;
- Vizionarea unui program TV sau a unui film.
Recompensează-l: răsfăță-l, laudă-l sau pregătește-i câteva surprize pentru a-l răsplăti după injecție.
Copii cu vârsta școlară (6-12 ani)
Copiii din școlile primare învață lucruri noi în fiecare zi și devin mai responsabili și mai autonomi în fiecare zi. În același timp, însă, au nevoie de securitatea pe care părinții le-o pot oferi. Vor să-și dezvolte dorința de a aparține unui „grup”. Luând în considerare aceste nevoi diferite este esențial să-ți ajuți copilul să suporte mai bine o terapie sau administrarea unui vaccin.
Pregătirea copilului pentru vaccinare. Câteva sfaturi:
Încearcă să-i distragi atenția și ajută-l să se relaxeze, de exemplu cu:
- Glume;
- Muzică relaxantă;
- Rime și cărți pentru școlari;
- Răsfățându-l și arătându-i afecțiune;
- Jucării inteligente;
- TV sau filme;
- Jocuri video (să le poată juca cu o singură mână);
- Exerciții de relaxare.
Exerciții de respirație: învață copilul tehnici de relaxare bazate pe respirație.
Dacă, în ciuda acestor precauții, copilul manifestă încă teamă, se împotrivește administrării vaccinului și se teme de ac, discută cu medicul pediatru.
În unele situații, există diferite sisteme de administrare a medicamentelor, inclusiv diferite tipuri de vaccinuri fără ac. Împreună cu medicul pediatru, luați în considerare opțiunile cele mai potrivite pentru copil.