O femeie de 67 de ani a devenit cea mai in varsta mama-surogat din lume. Mai mult de atat, femeia a purtat sarcina chiar pentru fiica ei de 43 de ani a carei conditie medicala nu ii permitea sa duca o sarcina pana la capat. Avem o premiera mondiala: o bunica si-a nascut propria nepoata la 67 de ani.
Anastassia Ontou din Grecia a reusit sa duca sarcina pana la 7 luni jumatate, cand a nascut prin cezariana o fetita perfect sanatoasa. “Ma simt mai mult bunica, nu ma simt mama”, a declarat Anastassia Ontou, precizand insa ca decizia ei a fost usor de luat. “Fata mea a avut inima franta atunci cand a constatat ca nu poate purta ea o sarcina”. Constantina, fiica de 43 de ani a Anastassiei, a precizat ca initial a crezut ca mama ei este nebuna. “Nu am mai plans asa de ani de zile, atunci cand am aflat ce vrea sa faca mama”, a spus Constantina, fericita acum sa isi tina in brate copila. Constantina a incercat timp de 7 ani sa faca un copil, insa din pricina unei conditii medicale grave, uterul ei a fost indepartat nemaiputand purta o sarcina.
Unde si cum?
Cel care s-a ocupat atat de procedura de reproducere asistata cat si de supravegherea sarcinii este doctorul Konstantinos Pantos, unul dintre cei mai renumiti specialisti in infertilitate, care conduce cea mai cunoscuta clinica de specialitate din Grecia si care, in octombrie, a deschis o clinica de fertilizare in vitro si in Romania, impreuna cu dr. Andreas Vythoulkas.
Dr. Pantos a declarat ca a avut retineri atunci cand a fost vorba despre aceasta sarcina, dar ca a reprezentat si o adevarata provocare medicala. Avand in vedere varsta mamei purtatoare, a fost pentru prima oara cand a fost necesar un acord al judecatorilor. “Este pentru prima oara cand este nevoie de un astfel de acord, iar acest lucru s-a intamplat din pricina varstei pe care o are mama puratoare, care, conform recordurilor mondiale, este cea mai in varsta mama surogat care a dus la final o sarcina”, a precizat dr. Konstantinos Pantos.
Cate premiere?
Nu este prima premiera pentru dr. Pantos si clinica pe care acesta o conduce.
Astfel, in 2004 clinica din Grecia a contribuit la nasterea primului copil fara talasemie majora* in urma biopsiei de blastocist. În 2007, un reportaj difuzat la CNN a prezentat reușita clinicii Genesis, cu ajutorul careia a venit pe lume un copil perfect sanatos intr-o familie purtatoare a sindromului Leber** si care mai avea doi copii orbi.
Pe 13 octombrie, dr. Konstantinos Pantos si dr. Andreas Vythoulkas au lansat in Romania primul centru de excelenta in fertilizarea in vitro, care isi propune sa ajute cat mai multe cupluri din Romania, dar si din Sud-Estul Europei, sa aiba copii cu ajutorul procedurilor de reproducere umana asistata.
Info despre boala
*talasemia majora este o forma severa de anemie si este cauzata de o anomalie a uneia sau mai multor gene. Este mostenita de copil, direct de la parintele sau de la parintii purtatori. Daca este mostenita de la ambii parinti, talasemia este majora si va impune transfuzii sanguine pe tot parcursul vietii.
**sindromul Leber este o boală genetică ce duce la orbire. Este cea mai frecventă boală ereditară mitocondrială.