Cât de importantă este prezența tatălui în viața copilului? Figura tatălui este importantă încă din primele luni de viață ale copilului. Ba chiar din primele clipe.
Prin urmare, tatălui nu trebuie să-i fie teamă să facă și el parte din legătura profundă dintre mamă și copil. O legătură care este foarte strânsă în primele luni de viață. Tatăl în acest caz, ar putea ajuta mama în practică: de exemplu, la cumpărături sau la treburile de acasă. De asemenea, ar putea să aloce timp activităților de îngrijire a copilului: baie și schimbare de scutec. În plus, tatăl poate ajuta prin susținerea emoțională a soției, în noua familie creată.
Prezența tatălui în viața copilului. De la 9 luni la 3 ani
La 9 luni, copilul poate face primii pași și interacționează mai mult cu cei din jur. De aceea, este esențial ca tatăl să petreacă timp cu el: să se joace, să râdă. Tatăl nu trebuie să fie acel părinte care doar stabilește reguli și nici să fie genul de tată arhaic: rece și autoritar. Tații trebuie să fie afectuoși, să-și prețuiască copilul. Un truc bun este acela de a stabili regulile educației împreună cu mama.Tatăl trebuie să ofere încredere copilului în depășirea limitelor. Acest lucru produce un sentiment de autoeficacitate pentru copil și capacitatea de a rezolva situații dificile.
Simplu: tatăl trebuie să fie prezent în viața copilului, în funcție de vârstă: îl poate duce la control la medicul pediatru, poate purta discuții cu profesorii sau îi poate oferi ajutor la teme și să-l îndrume cum să învețe. El trebuie să petreacă cât mai mult timp cu copilul (chiar și în weekenduri sau de sărbători). Joaca tatălui cu copilul transmite seninătate și bucurie fără concurență.Tatăl trebuie să acorde o importanță emoțiilor, iar când copilul este adolescent, să comunice cât mai mult cu el. Va fi o etapă foarte importantă pentru copil.
Prezența tatălui în viața copilului. Dar ce se întâmplă atunci când tatăl este absent?
Absența tatălui nu înseamnă nu doar absența fizică, ci și lipsa emoției și a afecțiunii. Tații sunt absenți chiar și atunci când sunt prea autoritari. Devin aproape de gheață, iar cu această rigiditate împiedică construirea unei legături între ei și copii. Absența tatălui poate duce la dificultăți în comportamentul manifestat în contactul cu lumea, în societate și în asumarea responsabilității în general. De asemenea, poate determina dificultăți în relațiile interpersonale, eșecul școlar, dificultatea de a controla mânia și agresivitatea. În consecință, lipsa unui model de identificare masculină pentru copii (băieți) este un gol în viața acestora. Cine nu are un tată prezent trebuie să umple un gol. Acest lucru poate aduce multă suferință.
Prin urmare, tatăl are sarcina de a călăuzi copilul în viață, fiind un exemplu și o referință. Un copil fără tată sau cu un tată absent poate dezvolta stimă de sine scăzută. Dacă nimeni nu i-a spus niciodată că ceea ce face este bun, el va avea întotdeauna îndoieli că nu face bine sau suficient, manifestând nesiguranță sau anxietate.
Este important ca părinții să fie prezenți chiar dacă sunt separați
Prezența tatălui, dar și a mamei, îl ajută pe copil să-și construiască o identitate sănătoasă și trebuie să fie prezentă încă de la naștere. Se naște un copil și se nasc și părinții în același timp.