Copii contra copii

Azi, lumea e altfel. Azi, copiii sunt altfel, pentru ca miza e alta. Azi, copiii sunt pusi la treaba de la varsta de 2 ani, care ajung adolescenti fara sclipire in ochi. Azi, exista copiii epuizati, fara energie pozitiva, copii care uita sa fie copii. Azi, intalnim fenomenul de bully-ing. Ma exact azi vedem copii contra copii.

 

In intimitatea camerei sale cocheta, un pusti de 9 ani tremura febril la gandul ca il asteapta o noua zi de scoala. In alta parte, o fata de 15 ani se teme de intalnirea cu colegii de clasa. Intra –  vizibil jenata – in „camera de tortura“. Inima ii e cat un purice. Insa ea nu stie cum sa faca fata valului de sicane venite – culmea! – din partea unor elevi de varsta ei. Sunt doua scenarii ipotetice, dar care, in realitate, se repeta in fiecare zi in scolile din Romania.

Lipsa de comunicare

Care e de ce-ul? Si cum fac asta? Atmosfera de acasa. Backgroundul personal. Starea emotionala. Gradul de empatie. Sunt detalii care ii fac pe copiii din ziua de azi jucatori (activi sau pasivi) ai unui joc extrem de periculos: bullying-ul. Definit ca un comportament ostil de excludere sau de umilire a altor indivizi ai grupului. Totodata, bullying-ul este un fenomen ce apartine unei zone subterane, insuficient cunoscute pana nu demult. El lasa rani adanci, aproape imposibil de cicatrizat, cu efecte dureroase chiar si in viata adulta. De cele mai multe ori, victimele agresiunilor fizice sau verbale sunt copiii. Acestia ajung sa traiasca, din cauza colegilor de scoala, amicilor din spatiul privat ., emotii negative traumatizante. Rusinea, frica sau durerea in plan fizic sunt potentate de faptul ca ele sunt experimentate in public. Voluptatea agresorului este tocmai aceea de a-si umili victima in fata grupului. Motivul e simplu: pentru a se valida pe el insusi.

Acasa e scaparea

Primul pas de identificare a fenomenului incepe de acasa, printr-o relatie sanatoasa intre copii si parinti. Psihologii ii sfatuiesc pe cei din urma sa calibreze ecuatia cariera-viata de familie. SA PETREACA in mod constant, timp alaturi de copiii lor. In acest fel, adultul recunoaste inca de la inceput eventuale schimbari ale comportamentului copilului (apatie, anxietate, nervozitate, inapetenta, oboseala etc.). Odata semnalul aparut, atunci poate exista si reactia.

Scoala are partea ei

La randul lor, dascalii pot apela la metode dintre cele mai diverse pentru a informa adolescentii despre bullying. Ei pt atrage in primul rand atentia asupra unui fapt elementar: agresivitatea este intotdeauna o masca. In spatele ei sta frica, neacceptarea, slabiciunea „calaului“  – toate ascunse sub valul unei aparente puteri. Jocuri de rol prin care copiii sa inteleaga ca agresorul este, in fapt, un individ ranit. Itamplari prin care sa constientizeze ei insisi postura in care se expune victima.

 

 

 

 

SuntParinte-un produs Intuitext
SuntParinte.ro  este comunitatea parintilor interesati de sfaturi si recomandari care sa-i ajute sa-si inteleaga mai bine copiii. Sa gaseasca solutii la problemele cu care se confrunta, elaborate de psihologi, sociologi, cadre didactice si alti specialisti in educatia copilului.

I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

My title page contents