Refluxul gastric la bebeluși. Cauze și remedii ale refluxului gastroesofagian 

REFLUXUL GASTRIC LA BEBELUȘI. CAUZE ȘI REMEDII ALE REFLUXULUI GASTROESOFAGIAN

Refluxul gastric la bebeluși este foarte frecvent imediat ce aceștia se nasc și încep să fie hrăniți. Să vedem ce trebuie făcut și mai ales, ce nu trebuie făcut în caz de reflux gastroesofagian.

Refluxul gastroesofagian este trecerea conținutului din stomac în esofag, cu dovezi de vomă sau regurgitare. În cele mai multe cazuri, refluxul gastric al nou-născutului evoluează spontan spre vindecare, atunci când se trece la o dietă solidă și copilul începe să stea (mai des) în picioare.

Refluxul gastroesofagian este considerat fiziologic, normal în primele luni de viață ale copilului. La sugarii sănătoși, pot apărea mai multe episoade de reflux gastroesofagian pe zi, imediat după ce bebelușul a fost hrănit sau odată cu eliminarea aerului înghițit. Cât timp aceste episoade de reflux gastroesofagian nu afectează ritmul de creștere al bebelușului și nu sunt însoțite de alte simptome, nu sunt, de obicei, motive de îngrijorare. Neobișnuit este însă, ca după vârsta de 18 luni a copilului, acesta să continue să aibă episoade de reflux gastroesofagian.

 

De ce fenomenul este atât de frecvent? Principalele motive sunt următoarele:

  • pentru că hrănirea nou-născutului este exclusiv lichidă;
  • pentru că bebelușii sunt hrăniți aproape întotdeauna în poziția culcat;
  • deoarece cardia nu este încă matură. Cardia este o supapă care conectează stomacul la esofag și are sarcina de a preveni ascensiunea conținutului gastric.

Refluxul gastric la bebeluși și alăptarea: ce trebuie făcut?

În cazul refluxului gastroesofagian NU trebuie oprită alăptarea. Dacă tocmai ți-a spus cineva că refluxul bebelușului tău depinde de laptele tău, deoarece este prea greu de digerat, să nu crezi, deoarece este un mit. Laptele matern este făcut pentru a fi digerat de intestinul tânăr al nou-născutului. Nu rări hrănirile, convinsă fiind că i-ai dat bebelușului prea mult lapte.

Laptele matern trebuie oferit „la cerere”, nu la intervale regulate. Dacă mărești timpul dintre două alăptări mai mult decât este necesar, copilul riscă să-i fie foame și să se hrănească cu lăcomie, cu grabă, facilitând vărsăturile. Dimpotrivă, este recomandabil ca mesele să fie mai frecvente, astfel încât copilul să ia o cantitate mai mică de lapte la un moment dat. De asemenea, este important să atașezi corect copilul la sân, deoarece suptul incorect poate favoriza refluxul gastric. Cere ajutor când întâmpini dificultăți! Și dacă copilul este alăptat cu formulă de lapte praf? În acest caz, medicul pediatru va putea recomanda un lapte cu o consistență mai solidă (mai îngroșat). Dar nu uita, medicul stabilește, nu tu, ce măsuri să iei.

Refluxul gastric la bebeluși. Sfaturi practice

  • Când hrănești copilul, ține-l într-o poziție cât mai verticală. Și după hrănire, ține-l în brațe sau în hamul special, mai degrabă decât să-l pui imediat în poziția culcat în pătuț;
  • Când copilul este culcat, asigură-te că acesta are capul ușor ridicat în raport cu corpul. De obicei, cărucioarele au un mecanism care permite reglarea spătarului pe care se sprijină capul copilului;
  • Evită, pe cât posibil, orice situație stresantă pentru copil și menține-l mult timp în contact strâns cu corpul;
  • Verifică periodic greutatea copilului; Dacă slăbește sau nu crește suficient, consultă medicul pediatru;
  • Nu-i administra un medicament copilului, decât dacă medicul pediatru i l-a prescris.
My title page contents