Părinte de copil cu dizabilități. 7 lucruri pe care trebuie să le știi

În cercul meu de prieteni există un părinte de copil cu dizabilități. Și vă mărturisesc cu toată sinceritatea că este cel mai extraordinar părinte pe care îl cunosc. Este o femeie de-a dreptul admirabilă, care inspiră cum nu o face nimeni altcineva.

 

Să fii părinte de copil cu dizabilități nu este deloc ușor. Dar cine s-ar aștepta la asta… Doar privind unul îți dai seama cât ești de norocos dacă ai un copil sănătos. Că nu prea este cuminte, că nu are note bune, toate astea sunt fleacuri. Ești unul dintre acei părinți? Atunci ar trebui să știi câteva lucruri foarte importante.

Ce e bine să știe un părinte de copil cu dizabilități

În primul rând ar trebui să știe că este un supererou! Nu trebuie să sară ca Omul-păianjen de pe o clădire pe alta pentru a-și câștiga acest titlu. Nici să salveze pământul de la ciocnirea cu un asteroid. Faptul că în fiecare zi gestionează situații care pentru un părinte de copil sănătos sunt imposibile, asta îl face supererou. Faptul că își încurajează copilul zilnic să meargă mai departe, să evolueze, să își depășească limitele, asta îl face supererou. Faptul că este zilnic terapeut, psiholog, prieten și părinte, asta îl face să fie supererou. Și ar fi bine să știe și toate aceste lucruri:

1. Nu ești singur

Nu poate exista altcineva cu exact aceleași particularități ca ale copilului tău. Dar există părinți cu provocări similare. Caută-i pe cei care se confruntă cu aceleași probleme ca și tine. Înțelegerea și sprijinul cuiva care se află în aceeași barcă sunt esențiale. Caută grupurile de susținere și fii parte din ele. Cu siguranță că un alt părinte, la rândul lui, are nevoie de sfaturile tale.

2. Meriți și tu un răgaz

Te afli permanent în umbra copilului tău până aproape că uiți de tine. Și totuși, ai și tu nevoie de clipele tale de răgaz. Ai și tu nevoie de dragostea și îngrijirea cuiva. Nu îți refuza din când în când aceste mici bucurii. Apelează la ajutorul familiei și ia-ți câteva ore de tihnă. Mergi la un film sau la salon, ca să îți faci manichiura, bea o cafea în compania unei prietene, undeva în afara casei. Meriți și tu să te bucuri!

3. Nu ești părintele perfect dar e OK

Să știi că nimeni nu este perfect. Cu toții facem greșeli. Și cu toate astea mergem mai departe. Uneori uiți în ce zi ești și ratezi o întâlnire importantă. Vii obosit de la servici și nu faci ce ți-ai propus să faci acasă. Absolut nimic nu te acuză, nu-ți fie frică. Ai voie să dai rateuri, iar asta nu te face un părinte mai puțin bun.

4. Iartă-te

Probabil că nu vei recunoaște niciodată că te învinovățești. Dar tortura la care te supui singur nu face bine nimănui. Nici ție și nici copilului căruia te dedici în fiecare clipă a vieții tale. Nu te mai întreba „De ce eu?” și nici „Cu ce am greșit?”. Iartă-te pentru neputințele tale, pentru ceea ce nu poți nici să schimbi. Adună-ți puterile pentru luptă, nu pentru capitulări.

5. Nu îți compara copilul cu nimeni

Toți copiii sunt diferiți. Absolut toți. Până și frații gemeni. Nici copiii cu aceeași dizbilitate nu se pot compara între ei. Copilul tău este unic, este special, este al tău și acesta este cel mai valoros lucru dintre toate.

6. Păstrează-ți simțul umorului

De răutățile oamenilor nu vei putea niciodată să fugi. Nimeni nu poate, nimeni nu a scăpat neajuns din urmă de ele. Nu are niciun rost să suferi pentru atâta lucru. Cei mici la suflet și murdari sunt ei, nu tu. Fă-ți din umor o armă. Și de apărare, și de atac. Glumele tale ca răspuns la răutatea lor îi poate descumpăni.

7. Ai încredere în instinctele tale

Nimeni nu îți cunoaște copilul mai bine decât ți-l cunoști tu. Nici educatoarea, nici profesorii, nici medicii, nici terapeuții. Ascultă-ți instinctul și urmează-l. Dacă el îți strigă că puiului tău special nu îi sunt îndeplinite nevoile, schimbă-i pe toți. Pe toți! Ei sunt experți în domeniile lor, dar pentru copilul tău tu ești expertul!

My title page contents