Specialiștii susțin că toți avem, măcar o dată în viață, un episod depresiv. Dacă e numai unul și se sfârșește în scurt timp, nu e nimic ieșit din comun. Dar dacă persistă și îți afectează calitatea vieții, lucrurile se schimbă radical. Uneori apar semne că ai nevoie de psiholog, și important este să le recunoști și să le iei în seamă.

Psihoterapia și consilierea psihologică aduc mari beneficii persoanelor care se confruntă cu dificultăți emoționale. Trebuie știut faptul că ignorându-le, ele nu dispar de la sine. Dimpotrivă, se acutizează. De accea este atât de important ca în momentul în care apar semne că ai nevoie de psiholog, să te adresezi unuia. Terapia ajută la îmbunătățirea stării de sănătate mintală, ajutându-i pe cei afectați să facă față simptomelor. Cercetările arată că efectele psihoterapiei durează mai mult decât cele ale medicamentelor. În vreme ce acestea din urmă reduc simptomele, psihoterapia dezvoltă abilitățile celor afectați de a le aborda pe cont propriu.

Semne că ai nevoie de psiholog

Asociația Americană de Psihologie sugerează că psihoterapia trebuie luată în considerare atunci când ceva provoacă stres și afectează calitatea vieții:

  • Te gândești la rezolvarea unei probleme cel puțin o oră în fiecare zi.
  • Problema pe care consideri că o ai îți provoacă jenă sau te face să vrei să eviți oamenii.
  • Existența acelei probleme a făcut să scadă calitatea vieții tale.
  • Ești afectat/ă negativ la job sau în relațiile cu familia ori în relațiile sociale.
  • Ai făcut modificări în viața sau obiceiurile tale pentru a face față problemei.

Emoții și sentimente

Dacă ai oricare dintre următoarele emoții sau sentimente, în măsura în care acestea interferează cu viața, terapia te poate ajuta să le reduci efectele. Este deosebit de important să iei în considerare ajutorul specializat dacă te simți controlat/ă de simptome sau dacă ele îți pot provoca daune ție sau celorlalți.

Sentimentul că ești copleșit/ă

S-ar putea să simți că ai prea multe lucruri de făcut sau prea multe probleme cărora trebuie să le faci față. Că nu te poți odihni sau chiar respira, uneori. Stresul poate duce la probleme serioase de sănătate fizică.

Oboseală

Acest simptom fizic rezultă dintr-o problemă psihologică sau o însoțește. Adesea poate indica depresia. Oboseala te poate determina să dormi mai mult decât de obicei, dar și să nu te poți da jos din pat dimineața.

Furie și resentimente

Orice om are dreptul să fie furios uneori. Dar când furia și resentimentele nu trec și sunt extreme, cu potențial de violență, va trebui să cauți ajutor specializat.

Agorafobie

Persoanele cu această problemă se tem să se afle în locuri în care ar putea suferi atacuri de panică. Unii devin chiar incapabili să mai iasă din casă.

Gânduri anxioase sau intruzive

Este normal să fii îngrijorat/ă din când în când, dar atunci când îngrijorarea ocupă o parte semnificativă a zilei sau cauzează simptome fizice, este clar că ai nevoie de terapie.

Apatie

Pierderea interesului pentru activitățile obișnuite, pentru persoanele din jurul tău sau pentru viață în general, pot fi semne de anxietate sau chiar depresie.

Disperare

Pierderea speranței și a motivației, sentimentul că nu ai un viitor, pot indica, de asemenea, depresie sau o altă tulburare psihica. Când apar după o perioadă dificilă, când există explicații, este firesc. Însă dacă persistă, poate duce la gânduri suicidale.

Retragere socială

Mulți oameni se simt mai bine atunci când sunt singuri. În special cei introvertiți. Dar dacă te simți permanent trist/ă în preajma altora sau te temi de colectivități, terapia este cea care te poate ajuta să faci față acestor sentimente.

My title page contents