Relația dintre bunici și nepoți este aproape întotdeauna foarte solidă. Dar care este rolul pe care bunicii și-l doresc și îl au în familie? Cât de mult influențează educația copiilor?
Când mama devine bunică
Când mama devine bunică, ea crede în continuare că este mamă, în timp ce rolul ei s-a schimbat. Ea nu realizează că a devenit bunică și poate că nu vrea să fie, pentru că, în imaginația sa, o bunică este o persoană bătrână. Aceasta implică o mare confuzie de roluri. Bunica de azi se vede ca un fel de a doua mamă, care generează o serie de conflicte.
Care este rolul bunicilor în educația copiilor?
Rolul primordial al bunicilor este cel al transmiterii. Transmiterea tuturor tipurilor de valori: ale vieții, ale educației. Bunicii au, de asemenea, un rol extrem de important de a asculta, care necesită timp și apoi discuții. Trebuie să pună întrebări și să ghideze copilul în căutarea unui răspuns. De asemenea, bunicii un rol primitor, ceea ce înseamnă a-i primi pe copii și a face o activitate împreună. Bunicii le oferă copiilor o mai mare libertate, petrec mai mult timp cu nepoții și au disponibilitatea de a-i ajuta pe părinți și copii în multe activități.
Bunicii și nepoții: limitele rolului lor educațional
Există bunicii care nu sunt de acord cu educația impusă de copiii lor, nepoților lor. Dar nu ei sunt cei care trebuie să-i educe în primul rând. Bunicii sunt acolo pentru a-i asculta și a le spune nepoților lor că acasă regulile sunt diferite, însă ele trebuie respectate până la un punct chiar și la ei. Altfel, bunicii intră în conflict cu părinții. Evident, între bunici și nepoți mai există și mici secrete. Asta până când nepotul scapă un detaliu. Atunci, cele două părți de adulți se întâlnesc și se stabilesc noi reguli sau se întăresc primele. Asta în cele mai serioase cazuri. În celelalte, se amuză copios ambele părți.
Bunicii joacă un rol în prevenirea stresului adolescentului?
Bunicii au, fără îndoială, un rol de a asculta și de a păstra confidențele făcute de adolescenți. Dar oare bunicii nu ar trebui să le spună părinților despre confidențele nepoților lor? Răspunsul este nu! Bunicii au datoria de a-și îndruma nepoții către un dialog cu părinții. Ei vor păstra informațiile primite de la nepoți, dar îi vor încuraja pe aceștia să aibă curajul să vorbească despre anumite lucruri care îi frământă și cu părinții.
În timpul adolescenței, copiii pot refuza contactul cu bunicii. Cum să reacționezi?
În acest caz, un sfat pentru bunici: să fie la curent cu preocupările nepoților, cu noutățile din viața lor. Aceasta înseamnă, de exemplu, cunoașterea pasiunilor tinerilor, obținerea de informații despre jocuri video, noile tehnologii și noi mijloace de comunicare. Nepoții adolescenți se vor amuza și bucura în același timp că bunicii sunt la curent și pot purta o discuție despre subiectele actuale. Până la 11-12 ani, totul se desfășoară fără probleme cu nepoții. E normal. Dar apoi vine adolescența și lumile celor două părți ajung să fie chiar paralele la un moment dat. Dacă bunicii vor să mențină contactul, ei trebuie să fie interesați de adolescent, să înțeleagă care-i sunt preocupările și pasiunile. Să țină pasul cu noua etapă prin care trece adolescentul.