Rosul unghiilor sau onicofagia. Cauze și efecte

Rosul unghiilor sau onicofagia este un semn de disconfort legat de emoții; un obicei foarte comun în rândul oamenilor de toate vârstele. Printre principalele cauze se numără situațiile stresante și anxioase. Onicofagia, în aceste cazuri, oferă un sentiment de ușurare și de plăcere de moment, deoarece ajută la eliberarea încărcăturii emoționale.

Există mulți factori legați de acest obicei, dar majoritatea experților au ajuns la o concluzie comună: rosul unghiilor depinde mai presus de toate de stres sau poate fi un viciu care se trage din copilărie. Statisticile arată că 30% dintre copii, 45% dintre adolescenți, 25% dintre tineri și 5% dintre adulți își mușcă unghiile, făcând evidente consecințele estetice și problemele mâinilor rezultate.

Rosul unghiilor, un obicei care dezvăluie starea noastră de spirit

Aproape toată lumea știe că acest obicei al rosului unghiilor este un semn de disconfort. Există unele persoane care manifestă această atitudine de-a lungul vieții lor și altele la care apare doar în perioade de stres sau anxietate.

Care sunt motivele pentru care îți rozi unghiile? Iată 6:

Psihologii au întocmit un fel de listă care conține principalele cauze ale onicofagiei. Aceste obiceiuri îți pot arăta cum este personalitatea ta. Iată 6 motive pentru care e posibil să îți rozi unghiile:

Agitație

Când ești stresată, cu o mulțime de probleme pe cap sau anxioasă, ai mai multe șanse să începi să îți rozi unghiile. Nevoia de a căuta o modalitate de a scăpa de o astfel de situație duce la onicofagie. Acest obicei, deloc bun, are totuși un efect calmant asupra sistemului nervos.

Plictiseală

Atunci când nu ai nimic special de făcut, inactivitatea și plictiseala sunt cauze ale obiceiului de a roade unghiile. Este o modalitate de a stimula sistemul nervos.

Perfecționism

Persoanele care își rod unghiile și își rup pielițele cu dinții, pot petrece multe ore pe zi uitându-se la mâinile lor; acestea au grijă să nu lase nici cea mai mică neregulă pe unghie. Dacă se întâmplă ca ceva să nu fie în regulă, încearcă să „rezolve” imediat. Este bine de știut că acest obicei provoacă, de asemenea, probleme la nivelul dinților, mâinilor și pielii.

Emoţiile

De asemenea, timiditatea și stima de sine scăzută, precum și durerea față de un divorț sau moartea unei persoane dragi pot duce la onicofagie. Obiceiul poate dispărea dacă persoana se simte mai sigură și are încredere în sine și în oamenii din jurul său.

Cauze psihosomatice

Există mulți oameni care își rup unghiile pentru a provoca durere și auto-vătămare. Acest lucru poate fi făcut pentru a atrage atenția în familiile cu comportament violent și foarte stricte.

Imitație

Mulți copii care își mușcă unghiile fac acest lucru pentru că observă acest tip de comportament la părinții lor. În cazul persoanelor de până la 18 ani, cauzele apariției onicofagiei constau în tulburări de anxietate, ticuri, hiperactivitate sau tulburări obsesiv-compulsive.

Copiii cu onicofagie: ce trebuie să știi?

Un studiu recent indică faptul că acei copii care își mușcă sau își rod unghiile, au mai puține abilități de socializare decât cei care nu suferă de onicofagie. Această afecțiune afectează 45% dintre copiii din țările industrializate (comparativ cu 10% dintre adulți).

Este o tulburare nervoasă prin care se încearcă limitarea anxietății; în același timp duce la consecințe negative atât pentru organism, cât și pentru stima de sine. Deși, la început, copiii nu își dau seama de consecințele pe care și le provoacă, odată cu trecerea timpului, este foarte dificil să renunțe la acest obicei.

Copiii care au probleme la școală (performanțe slabe și bullying la școală) sau care trăiesc într-un mediu nesănătos sunt mai predispuși să sufere de onicofagie. Confruntați cu situații de stres, nervozitate, angoasă sau nemulțumire personală, acești copii își mușcă unghiile ca mijloc de a scăpa de această situație. Dacă este tratată la timp (până la 10 ani), onicofagia nu este o problemă gravă.

Rosul unghiilor sau onicofagia. Efecte periculoase ale acestui obicei:

Unele persoane chiar nu sunt capabile să controleze onicofagia, deoarece o fac inconștient. De obicei, onicofagia generează depresie și alte emoții negative; obiceiul rosului unghiilor provoacă probleme de stimă de sine celor afectați.

Bacterii cauzatoare de boli

În plus, unghiile oferă mediul ideal pentru ca bacteriile să se dezvolte și să prolifereze. De fapt, unghiile sunt unul dintre locurile preferate pentru bacterii potențial patogene, cum ar fi E. coli și Salmonella.

Pe măsură ce persoana își mușcă și roade unghiile, aceste bacterii trec cu ușurință la gură și la restul corpului, unde încep să acționeze și să provoace infecții. De menționat că unghiile pot fi de până la două ori mai murdare decât degetele; acestea sunt foarte dificil de curățat bine, astfel că sunt refugiul perfect pentru bacterii.

Infecții ale unghiilor

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD), infecțiile bacteriene cauzate de onicofagie sunt mai frecvente decât putem crede. Persoanele care își mușcă unghiile pot contracta paronychia, o infecție a pielii care poate infecta zona din jurul unghiilor. La contactul cu gura, multe bacterii, drojdii și alte microorganisme pot intra în organism provocând iritații, durere, roșeață și puroi în jurul unghiei.

Negii

Negii de pe degete sunt cauzați de virusul Papilloma Uman (HPV) și sunt foarte frecvenți în rândul copiilor care își rod unghiile.

Acești negi pot fi transmiși cu ușurință la gură și în alte zone ale corpului.

Probleme dentare

Obiceiul de a mușca și roade unghiile poate determina schimbarea dinților superiori. Aceștia se uzează și, în timp, pot apărea alte probleme de sănătate dentară care pot avea consecințe grave.

Reduce calitatea vieții

Conform unor cercetări recente, persoanele care își rod unghiile au o calitate a vieții mai slabă decât a celor care nu au acest obicei. Atunci când încerci să renunți la acest obicei, faptul că trebuie să reziști întotdeauna ispitei reduce calitatea vieții și produce emoții negative.

Sfaturi pentru a evita rosul unghiilor sau onicofagia

Deși renunțarea la obiceiul de a-ți roade unghiile este foarte dificilă, există câteva sfaturi care te pot ajuta să renunți la acest obicei într-un timp scurt. Iată 5 sfaturi utile:

Identificarea cauzelor

Dacă suferi de stres sau anxietate, dacă îți rozi unghiile atunci când te uiți la televizor sau când te afli în fața computerului, indiferent de cauza problemei, este important să o identifici și să acționezi rapid.

Acoperă-ți unghiile!

Chiar dacă nu este ceva plăcut, este totuși o idee bună să îți acoperi unghiile timp de câteva zile cu bandă adezivă sau un bandaj similar. Nu uita să schimbi banda adezivă de mai multe ori pe zi; vei evita formarea de umiditate, ciuperci și bacterii.

Taie-ți unghiile!

Ai grijă cât mai des de manichiură și colorează-ți unghiile.

Caută să ai mereu o ocupație

Încearcă să-ți păstrezi mâinile ocupate cu alte activități.

Remediu pentru acasă

Aplică pe unghii o substanță cu un gust neplăcut, cum ar fi oțet, un sos picant sau produse cu gust amar.

My title page contents