Perioada sarcinii e minunata, insa parca ne-am dori sa ne amintim de ea din fotografii, nu din semnele inestetice lasate pe corpul nostru. Vergeturile sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta o tanara mamica. Mai exact 80-90% dintre femei “dobandesc” acele cicatrici superficiale de culoare alba sau rosiatica.
Am aflat de la Dr. Andrei Martin, medic estetician si directorul medical al clinicilor Medispa, de ce apar vergeturile, cum le putem preveni si trata eficient.
Ce sunt vergeturile si care este diferenta intre cele rosii si cele albe?
Vergeturile sunt cicatrici liniare, atrofice, care apar pe zone expuse la intindere progresiva si continua, precum abdomen, fese sau sani, sub forma unor rupturi ale tesutului conjunctiv, ale elastinei si colagenului. Atunci când își fac apariția, vergeturile sunt roșii, vascularizate, iar ulterior devin albe
De ce apar vergeturile la femeile insarcinate?
Conform Asociatiei Americane pentru Sarcina, exista doi factori care favorizeaza aparitia vergeturilor la pacientele insarcinate: cresterea rapida a diametrului abdominal si nivelul crescut al hormonilor. Revenind la primul factor, tesutul pielii nu poate tine pasul cu cresterea rapida a masei corporale. De aceea se produc rupturi care devin vizibile sub forma de vergeturi. Hormonii, la randul lor, atrag in tesuturi o cantitate mare de apa si relaxeaza legaturile intre fibrele de colagen. Fara colagen, pielea isi pierde fermitatea si elasticitatea si sunt favorizate acele rupturi
Totusi de ce vergeturile apar abia in ultimul trimestru chiar si la femeile insarcinate care castiga kilograme din primele saptamani?
Aparitia unei vergeturi incepe din straturile mai profunde ale pielii. Noi o vedem abia cand ajunge la suprafata.
Exista modalitati de prevenire a vergeturilor?
Exista. Nu si-au dovedit eficienta completa, insa orice femeie insarcinata care doreste sa isi recapete forma ar trebui sa incerce in primul rand un stil de viata sanatos. Hidratarea optima, alimentele bogate in vitaminele A, E, C si in zinc, alimentele bogate in siliciu, imbunatatesc structura pielii, o “ajuta” sa se regenereze mai rapid. De asemenea, masarea zonelor cu risc crescut de aparitie a vergeturilor cu creme pe baza de vitamine A, E, C si retinoizi vor ajuta.
Ce facem atunci cand si-au facut aparitia vergeturile post-partum?
In primul rand, femeile insarcinate ar trebui sa astepte pana la terminarea perioadei de alaptare si sa se asigure ca au ajuns la o greutate stabilă.
Recomandarea mea este sa apeleze la un specialist dermatolog sau estetician, mai ales daca acele rupturi de tesut sunt pronuntate. Tratamentele realizate acasa au cel mult efect de scurta durata. In ultimii ani au aparut terapii laser care pot aduce rezultate foarte bune, fara durere, noninvaziv.
Laser si vergeturi
Atunci cand vergeturile sunt inca de culoare rosie, inflamate, Laserul VBeam Perfecta va reduce reducerea aspectul de roseata si va opri inflamarea. Acesta nu doar ca amelioreaza aspectul inestic, insa opreste si progresia rupturii tesutului conjunctiv.
Pentru vergeturi albe, este recomandata terapia cu Laser fractionat cu CO2, datorita careia se obtin rezultate bune intr-o perioada scurta de timp. Laserul cu CO2 permite chirurgului estetician sau dermatologului sa efectueze proceduri asupta imperfectiunilor de la nivelul pielii, emiminand straturile profunde ale pielii deteriorate si regenerand astfel pielea sanatoasa.