Cu si despre boala: infectia cu HPV. Dar ce presupune? HPV reprezinta prescurtarea pentru Virusul Papilloma Uman. In acest moment, se cunosc mai mult de 100 de tulpini ale acestui virus. Unele dintre acestea sunt raspunzatoare de aparitia negilor pe diferite parti ale corpului, iar mai mult de 40 dintre aceste tulpini afecteaza zona genitala.

 

Cu toate ca unele tipuri de HPV genital pot cauza cancer de col uterin, majoritatea infectiilor cu HPV nu duc la cancer. Infectia cu HPV poate aparea atunci cand virusul patrunde in organism printr-o taietura, leziune deschisa, prin contact direct.

Tu stii cum?

Infectiile cu HPV genital se realizeaza prin contact sexual, sex anal sau alte contacte directe cu pielea din regiunea genitala infectata. In cazuri mai rare, infectia cu Virusul Papilloma Uman se poate transmite de la mama la nou-nascut in timpul nasterii.

Printre cei mai importanti factori de risc pentru infectia cu HPV se numara:

  • Parteneri sexuali multipli – cu cat numarul partenerilor sexuali este mai mare, cu atat creste riscul infectarii cu HPV genital
  • Sistem imunitar slabit
  • Varsta – se estimeaza ca la 20 de ani, mai mult de 45% dintre femeile active din punct de vedere sexual sunt infectate cu HPV genital. De asemenea, infectia cu acest virus se considera cea mai comuna infectie cu transmitere sexuala.

Semnale de alarma

Chiar daca infectia cu HPV nu are o simptomatologie, persoana infectata poate observa aparitia negilor (de diferite dimensiuni si sub diferite forme). Mai mult de 90% dintre persoanele infectate nu stiu ca au fost sau sunt infectate, in multe dintre cazuri sistemul imunitar atacand virusul si nelansandu-l sa se dezvolte.

Tulpinile de virusi

Tulpinile de HPV cu risc scazut duc la aparitia condiloamelor acuminate (tumori benigne ale tegumentelor si mucoaselor – mult mai cunoscuti sub denumirea de negi genitali) in zona genitala atat la femei, cat si la barbati. Aceste tulpini sunt HPV 6 si 11.

Vaccinarea impotriva HPV este recomandata femeilor inainte de inceperea vietii sexuale.

Tulpinile cu risc mare de a cauza cancer nu produc leziuni vizibile (cum sunt negii). Tocmai de aceea, pacientele ajung la medic in faze avansate de cancer de col uterin. Cele mai comune tulpini cu risc ridicat sunt: HPV 16, 18, 31, 35, 39, 45, 51.

Cancer de col uterin

Majoritatea cazurilor de cancer de col uterin (cunoscut si drept cancer cervical) sunt legate de infectia cu HPV. 70% dintre acestea sunt cauzate de doua tulpini foarte agresive, 16 si 18, tulpini pentru care exista si vaccinuri. Testul Papanicolau este unul dintre putinele teste care poate detecta anomalii care conduc la acest tip de cancer, de aceea este foarte important ca fiecare femeie sa mearga anual la medicul ginecolog pentru efectuarea testului.

My title page contents