Nu vrei să afli ce mănânci după cezariană?

Cât ai fost însărcinată ai mâncat tot ce-ai poftit. Și ai cam poftit, nu-i așa? Nu ți-ai refuzat nimic din ce organismul tău a acceptat. Dar acum, că ai născut, ar fi bine să ai puțină grijă. Nu vrei să afli ce mănânci după cezariană?

 

Știm că cel mai tare te interesează acum să slăbești, să revii la kilogramele de dinainte de a rămâne însărcinată. Să știi că nu despre acest subiect este vorba în articolul de față. Este mult prea devreme pentru tine să te gândești la vreo cură de slăbire sau la înfometare. Să îți iasă din cap așa ceva! Acum sunt extrem de importante sănătatea ta și a bebelușului. Este importantă refacerea ta după naștere. Este important ca bebelușul să ia în greutate. Noi ne-am documentat tocmai pentru a-ți spune ce mănânci după cezariană ca să vă fie amândurora bine.

Proteine, fier și vitamine

Poate că nu știai, dar de alimentație depinde cât de repede te vei pune din nou pe picioare, cât de repede se va vindeca cicatricea operației și cât de multă energie vei avea pentru a-ți îngriji bebelușul. Dacă în sarcină ai dobândit niște obiceiuri alimentare bune, de dragul copilului, păstrează-le. Continuă să mănânci alimente bogate în proteine, vitamina C și fier. Proteina ajută la procesul de vindecare, fiind necesară pentru dezvoltarea de țesuturi noi. Vitamina C joacă un rol important în vindecarea și combaterea infecțiilor, iar fierul ajută sistemul imunitar, fiind necesar și în producerea de hemoglobină. Nu uita că, la naștere, corpul tău a pierdut sânge și odată cu el, fier.
Alimente bogate în proteine sunt carnea de pasăre, peștele, ouăle, lactatele, nucile, fasolea uscată și mazărea. Alimentele bogate în vitamina C sunt portocalele, grapefruitul, căpșunile, pepenii și papaya, iar în fier sunt carnea roșie, ficatul, fasolea uscată, fructele uscate și cerealele îmbogățite cu fier. Nu ocoli nici alimentele care conțin vitamina A, respectiv morcovii, cartofii dulci și verdețurile.

Ce mănânci după cezariană

O problemă care ar putea crea neplăceri după nașterea prin operație cezariană este constipația. Așa că este absolut firesc să te temi de ea și de riscul de a te confrunta cu probleme la nivelul suturii sau cu apariția hemoroizilor. Pentru a favoriza peristaltismul (mișcarea intestinelor) se recomandă consumul câtor mai multe alimente bogate în fibre și o hidratare corespunzătoare. Mănâncă mai multe porții de fructe proaspete, legume, cereale și tărâțe de cereale sau pâine integrală. Și alimentele bogate în grăsimi stimulează mișcările intestinului. De asemenea, mersul pe jos grăbește revenirea funcției normale a intestinului și a vezicii urinare.
Dacă ai probleme cu constipația sau dacă nu există mișcare intestinală timp de trei zile, adresează-te medicului. Acesta îți poate recomanda produse sigure pentru condiția ta de lăuză proaspăt operată și de mamă care alăptează. Cel mai probabil că va recomanda o clismă sau supozitoare. Evită laxativele care fac ca scaunul să aibă consistență apoasă și să riști iritații ale pielii.

Și cât bei

În privința hidratării, se recomandă consumul a 8-10 pahare de apă pe zi. Dacă alăptezi, este binevenit consumul de lapte cu conținut redus de grăsimi și/sau iaurt.
Așa cum am afirmat și mai sus, este prea devreme să te gândești la slăbire și la diete. Dar asta nu înseamnă că poți mânca în voie mâncare nesănătoasă, de tip fast-food sau extrem de bogată în calorii. Nu vei face decât să îți faci și mai grea viitoarea misiune de a da jos kilogramele în plus.

My title page contents