Știi care sunt simptomele răcelii la bebeluși? Bebelușii și copiii mici sunt mult mai vulnerabili la răceli decât adolescenții și adulții.
Simptomele răcelii la bebeluși. De ce răcesc bebelușii?
Bebelușii și copiii mici sunt mult mai vulnerabili la răceli. În ciuda tuturor eforturilor pe care părinții le depun pentru a-i proteja pe cei mici, mai ales în cele mai reci luni din an și în timpul schimbării anotimpurilor, răcelile afectează foarte des sugarii. Deoarece virusurile responsabile de răceli sunt foarte ușor transmise prin aer. Este ușor ca bebelușul să răcească dacă cineva din familie se îmbolnăvește sau dacă acesta vine în contact cu alți copii sau adulți.
În plus, probabilitatea ca sugarii să contracteze un virus și o infecție respiratorie transmisă de bacterii este deosebit de mare. Deoarece sistemul lor imunitar se dezvoltă în continuare. Ceea ce îi face mai vulnerabil la răceli și la alte afecțiuni clasice de iarnă.
4 până la 10 răceli în primul an de viață
Prin urmare, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că și copiii mai bine dezvoltați și mai sănătoși pot experimenta 4 până la 10 răceli în primul an de viață. Trebuie luată în calcul și tendința naturală a copiilor mici de a explora, de a atinge și de a duce totul în gură. Inclusiv obiecte de uz casnic potențial contaminate cu virusuri și bacterii.
Întrucât, în primele luni de viață, nou-născutului nu ar trebui să i se administreze medicamente (cu excepția cazurilor de boli care necesită terapie medicamentoasă), chiar și o simplă răceală poate reprezenta un moment dificil de depășit, atât pentru copil, cât și pentru părinți.
Simptomele răcelii la bebeluși. Cele mai tipice simptome de răceală sunt:
- congestie nazală și/sau nas care curge;
- secreție nazală limpede și fluidă, care poate deveni mai densă, de culoare galben-verzuie; după câteva zile ar trebui să devină din nou limpede și fluidă;
- în primele zile poate apărea febră, deși nu este mare;
- strănut, tuse, răgușeală, durere în gât;
- ochi roșii.
Trebuie să te adresezi imediat medicului dacă:
- copilul are mai puțin de 3 luni și temperatura corpului este egală sau mai mare de 37,5 °C (deși nu este o febră mare, în primele luni de viață nu trebuie niciodată subestimată febra);
- simptomele de răceală nu dispar după o săptămână (de obicei, timp suficient pentru o recuperare aproape completă);
- tusea se înrăutățește și bebelușul are o respirație șuierătoare sau are dificultăți de respirație (semn că poate avea probleme pulmonare);
- buzele devin albastre (semn că bebelușul respiră dificil și nu primește suficient oxigen);
- bebelușul se trage în mod repetat sau își freacă urechile (ar putea fi otită sau oreion în faza de debut);
- există urme minime de sânge în mucus;
- apare voma, pe lângă simptomele respiratorii.