Sindromul ochilor uscați – o afecțiune a ochilor cauzată de producția redusă de lacrimi (hipolacrimie), a evaporării excesive a lacrimilor sau a calității și compoziției alterate a lacrimilor (dislacrimie).

Nu se poate spune că sindromul de ochi uscat apare dintr-o singură cauză. Pentru a fi declanșat, există de fapt mai mulți factori.

Evaporarea excesivă a filmului lacrimal este cauzată de factori foarte diferiți unul de celălalt, cum ar fi bolile locale (blefarita, conjunctivita), utilizarea incorectă sau excesivă a lentilelor de contact și/sau a picăturilor oculare, luarea de medicamente (în special hormoni, imunosupresoare, decongestionante, antihistaminice, diuretice, antidepresive, beta-blocante, medicamente pentru boli de inimă și pentru tratamentul ulcerelor) sau bătrânețea.

Cum funcționează ochiul? Lacrimile și sindromul ochilor uscați

Ochiul este acoperit constant de o structură lichidă numită film lacrimogen. Acesta gresează globul ocular, păstrându-l curat și protejat de orice infecții. Lacrimile sunt compuse din apă, uleiuri, mucus, proteine și sare. Fiecare dintre aceste elemente este produs de diferite glande oculare localizate.

Dacă pelicula lacrimogenă nu este suficientă sau calitatea acesteia este compromisă, ochiul poate fi supus sindromului ochiului uscat.

Care sunt principalele simptome ale sindromului ochilor uscați?

Simptomele sindromului de ochi uscat se manifestă, de regulă, la ambii ochi. Simptomele care caracterizează acest sindrom sunt: ​​durerea de ochi, senzația unui corp străin prezent în interiorul ochiului, roșeață, arsură, usturime, lăcrimare anormală și tulburare vizuală, fotofobie și dificultăți de deschidere a pleoapelor (în special la trezire). De cele mai multe ori, aceste simptome apar cu tulburări minime, la persoane care, de exemplu, aflate în medii cu vânt, fac uz prelungit de lentile de contact, stau în spații climatizate/supraîncălzite sau iau anumite categorii de medicamente (psihotrope, antimuscarinice locale, estrogeni, antihistaminice și beta-blocante).

Tulburările de sinusuri paranazale și ale gâtului sunt, de asemenea, deseori asociate cu: congestie nazală sau sinuzită, tuse cronică, răceli frecvente, alergii sezoniere, congestie la nivelul urechii medii, dureri de cap.

Cele mai grave simptome pot apărea ca urmare a complicațiilor legate de hipolacrimie. Prin urmare, este foarte important să contactezi un oftalmolog atunci când unul dintre simptomele enumerate mai sus începe să se manifeste.

Care este tratamentul medicamentos adecvat pentru a trata sindromul ochilor uscați?

În primă fază, sindromul poate fi tratat cu o simplă schimbare a obiceiurilor, mai exact cu o corecție a factorilor de mediu.

De asemenea, este posibil să se efectueze o terapie de înlocuire și/sau corectivă bazată pe picături de ochi sau geluri (lacrimi artificiale) formate din substanțe care au acțiune de curățare, lubrifiere și dezinfectare a lacrimilor naturale. Picăturile oculare adecvate trebuie să fie prescrise de oftalmolog. Acestea, în combinație cu medicamentele antiinflamatoare locale, pot fi administrate sub formă de picături pentru ochi.

Doar dacă terapia medicamentoasă nu este suficientă, dacă există riscul de deteriorare a corneei (ca în cazul keratoconjunctivitei uscate), se pot folosi lentile de contact speciale care protejează suprafața oculară de efectul abraziv al pleoapelor.

Poate fi prevenit sindromul ochilor uscați?

Este recomandabil să se efectueze o examinare anuală a ochilor, pentru a preveni apariția tulburărilor oculare, chiar asimptomatice.

Sindromul ochilor uscați este dificil de diagnosticat. De multe ori, simptomele variază și se suprapun cu alte boli. De aceea, un diagnostic precoce și un management adecvat al simptomelor este esențial pentru a reduce disconfortul și pentru a îmbunătăți, pe cât posibil, calitatea vederii persoanei afectate.

Complicații ale sindromului ochilor uscați

Sindromul de ochi uscat apare de obicei cu simptome moderate. Ocazional, însă, pot apărea și alte complicații:

Conjunctivită

Este o inflamație a conjunctivei, membrana transparentă care acoperă partea albă a ochiului (sclera) și suprafața interioară a pleoapelor. Este una dintre cele mai frecvente boli de ochi. Se poate manifesta într-o formă acută sau cronică. Adesea are aceleași simptome cu sindromul ochilor uscați.

Inflamația corneei

Dacă sindromul ochilor uscați se agravează și nu răspunde la tratament, acesta poate duce la deteriorarea suprafeței corneei. Prin urmare, corneea devine sensibilă la infecții și ulcerații, condiții care pot determina agravarea vederii.

 

 

My title page contents