Varsta nu este cea mai buna prietena a doamnelor. Este greu sa treci peste primul rid sau peste primul fir de par alb. Te asigur ca  si mai greu este de suportat gandul ca nu apar cele doua liniute pe testul de sarcina. Si uite asa ajungem sa vorbim despre tezaurul femeilor.

 

 

Atunci cand femeile cu varsta peste 35 de ani nu au reusit sa conceapa dupa multe incercari un copil, este bine sa afle cum sta cu rezerva ovariana.

Ce este rezerva ovariana?

Rezerva ovariana este capacitatea ovarelor de a produce ovocite de buna calitate. Fiecare femeie se naste cu o anumita rezerva ovariana. Dar, pe masura ce anii trec, aceasta se micsoreaza, iar dupa implinirea varstei de 35 de ani, fertilitatea femeilor scade abrupt. Barbatii, de cealalta parte, continua sa produca material genetic pe toata durata vietii. Capacitatea unei femei de a concepe un copil scade cu cat aceasta rezerva ovariana este mai scazuta. Nu doar numarul ovulelor este important, ci și calitatea lor. Astfel, daca ele prezinta mutatii genetice, sarcina nu poate fi dusa la capat de cele mai multe ori sau faul are malformatii. Cel mai trist scenariu este cel in care si rezerva ovariana este foarte scazuta, dar si calitatea ovocitelor este foarte slaba. Azi, exista insa solutii pe care ni le  procedurile de reproducere asistata

Hormonul anti-Mullerian

Testul de sange AMH, cunoscut si ca hormonul anti-Mullerian, este un marker important al rezervei ovariene pe care o are fiecare femeie. Este cel care poate spune care sunt sansele de a ramane insarcinata in viitor, din punct de vedere al cantitatii ovulelor, nu si a calitatii acestora. Este un test absolut necesar pentru femeile care au primit diagnosticul de infertilitate. Dar si pentru cele care vor fi supuse unei proceduri de reproducere asistata – FIV. Testarea AMH este indicata femeilor care:

  • au probleme in a concepe un copil

  • au implinit varsta de 35 de ani si vor sa stie care este rezerva ovariana pentru a-si ”planifica” momentul in care sa devina mame

  • au in familie (mama/bunica) cazuri de menopauza prematura

  • au suferit o intervetie chirugicala la nivelul ovarelor

  • au fost diagnosticate cu endometrioza (cresterea anormala a celulelor endometriale in afara cavitatii uterine.)

 

Daca femeia urmeaza sa fie supusa unui tratament de fertilizare in vitro, testul AMH este deosebit de important in dozarea medicamentelor prescrise pentru stimularea ovariana.

My title page contents