Top 10 alimente pentru sănătatea intestinală. De ce e important să mâncăm doar anumite alimente? Pentru că astfel ne vom simți bine! Alegerea alimentelor pe care le aducem la masă în fiecare zi este esențială pentru sănătatea noastră, în special pentru cea a intestinului. Acest organ este unul dintre primele cu care alimentele, odată ingerate, intră în contact și tot el este cel care permite absorbția acestora.
Dacă este adevărat că sănătatea metabolică, cardiovasculară și imunitară este afectată de ceea ce mâncăm, cum ar putea intestinele noastre să nu fie afectate? De altfel, nutriția este un factor cheie în prevenirea bolilor gastrointestinale, dar și în tratamentul acestora.
Tratarea farmacologică a unei boli sau tulburări intestinale fără a avea grijă de aspectul nutrițional ar fi, prin urmare, o abordare superficială. Pentru a trata și regla intestinul trebuie să începem cu alimentele. Dar care sunt alimentele care sunt bune pentru intestin?
Descoperă top 10 alimente pentru sănătatea intestinală:
Iaurt cu probiotice
Alege acel tip de iaurt îmbogățit cu bacterii lactice vii (este specificat pe etichetă). Astfel de iaurturi sunt benefice, deoarece sunt bogate în bacterii bune care îmbunătățesc activitatea bacteriilor deja prezente în mod natural în intestinele noastre.
Ulei de măsline extravirgin
Este cel mai sănătos condiment prin excelență, baza dietei mediteraneene. Două lingurițe pe zi, pentru a condimenta salate sau legume sau, adăugat la prepararea sosului de paste, vor contribui la sănătatea intestinală. Acest aliment este capabil să transforme fibrele insolubile în fibre foarte digerabile. De asemenea, este valoros pentru că lubrifiază și hrănește intestinul din interior.
Fenicul
Leguma detox care nu trebuie să lipsească niciodată de pe mesele noastre. Mai puțin cunoscut, feniculul este o mină de fibre cu proprietăți digestive și antispastice. Tocmai datorită funcției lor de purificare, fibrele conținute de fenicul sunt capabile să contracareze formarea aerului în burtă, ajutând persoana să scape de meteorism, aerofagie, diaree, colici și crampe intestinale.
Alimente bogate în Omega 3
Alimente precum semințele de in, nucile, somonul, sardinele, macroul, avocado sunt alimente antiinflamatorii, datorită concentrației lor de acizi grași benefici pentru organism. În special, acestea acționează asupra membranei mucoase a intestinului ca un emolient natural, facilitând tranzitul intestinal.
Kiwi
Acest fruct promovează și crește tranzitul intestinal, motiv pentru care este util în caz de constipație cronică.
Ovăz
Are un conținut ridicat de fibre solubile, care combate constipația și stimulează mișcările peristaltice. Ovăzul, o cereală excelentă care nu ar trebui să lipsească niciodată la micul dejun pentru un intestin sănătos. Acesta este capabil să acționeze ca un scut pentru flora bacteriană intestinală. Are un indice glicemic scăzut și, prin urmare, este potrivit și pentru diabetici.
Sparanghel
Un concentrat de fibre deosebit de eficient în stimularea și reglarea tranzitului intestinal.
Cereale
Cerealele rafinate sunt interzise. Pentru a menține intestinul sănătos și pentru a promova funcția intestinală, este mai bine să crești consumul de cereale integrale, care sunt mai bogate în fibre (precum și minerale și vitamine) decât cele rafinate.
Gutuie
În acest caz, meritul se datorează unei fibre solubile care reglează tranzitul intestinal. Gutuia conține pectină, iar atunci când e coaptă la cuptor se transformă într-un aliment aliat al intestinului.
Apă
Nu este un aliment dar este esențial să te hidratezi și să bei cel puțin un litru și jumătate / doi litri de apă pe zi. Apa curăță și vindecă intestinul, deoarece permite eliminarea toxinelor și reziduurilor rămase în interiorul colonului.
Bunele maniere pentru sănătatea intestinală
Alegerile alimentare proaste sunt cauze frecvente ale arsurilor la stomac, balonării și constipației. Este o idee bună să ții un jurnal alimentar pentru a vedea dacă există vreo legătură între simptomele pe care le ai și anumite alimente. Evită alimentele prăjite și consumă alcool și cofeină cu moderație, deoarece nu sunt sănătoase pe termen lung.
Somnul adecvat este esențial pentru sănătatea intestinală. Nu este neobișnuit ca persoanele cu tulburări de somn să sufere de greață, balonare, constipație și alte probleme digestive.
Exerciții fizice regulate: Mișcarea și exercițiile fizice reduc nivelul de stres și ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, ceea ce poate avea efecte pozitive asupra sănătății intestinale.
Antibioticele pot elimina atât germenii răi, cât și pe cei buni din intestin. Evită să iei antibiotice pentru afecțiuni precum răceli sau dureri în gât. Aceste boli apar de obicei în urma unor infecții virale care oricum nu răspund la antibiotice.