Uimitoarele beneficii ale gutuilor. Consumă și tu acest fruct!

Descoperă uimitoarele beneficii ale gutuilor! Gutuia este un fruct al toamnei cu multe proprietăți benefice. Să vedem care sunt principalele calități ale acestui fruct și cum putem folosi gutuia în bucătăria noastră.

Gutuia este un fruct cu o mie de proprietăți care se culege toamna, dar care este adesea uitat a fi consumat. La maturitate, gutuia are o culoare gălbuie și un parfum inconfundabil.

Proprietățile benefice ale gutuilor

Gutuia, de fapt, este un concentrat de proprietăți și ajută mai ales bunăstarea cardiovasculară și gastrointestinală. Principala calitate a gutuilor este bogăția pectinei, o fibră alimentară solubilă, cu proprietăți de îngroșare, stabilizare și gelatinizare. Datorită caracteristicilor sale, pectina ajută la menținerea sub control a colesterolului și a zahărului din sânge. Prin urmare, este un ajutor valid în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Gutuia, la fel ca multe alte fructe, este bogată în apă și fibre și este foarte scăzută în grăsimi și proteine de conținut. Caloriile sunt puține: 100 de grame de gutui furnizează doar 38 Kcal.

Cu toate acestea, din punctul de vedere al micronutrienților, gutuia conține unele minerale, inclusiv potasiu și fosfor, și unele vitamine, în special vitamina C și unele vitamine B.

Iată care sunt uimitoarele beneficii ale gutuilor!

Gutuia este, de asemenea, un mare aliat al sistemului digestiv

De fapt, cantitatea generoasă de pectină ajută la motilitatea intestinală. În plus, aceste fructe conțin acid malic, care favorizează digestia și au proprietăți antiinflamatorii asupra stomacului și intestinelor. Prin urmare, gutuia este un remediu natural pentru constipație și poate ajuta în cazul infecțiilor gastrointestinale. În acest scop, cercetările recente par să atribuie gutuiei proprietăți utile în contrastarea bolilor inflamatorii intestinale.

Antioxidant

Gutuia este bogată în compuși antioxidanți, inclusiv unii flavonoizi, cum ar fi quercetina și kampferol, care ajută la reducerea inflamației și protejează împotriva bolilor cronice, inclusiv a bolilor de inimă. Mai mult, antioxidanții protejează celulele de deteriorarea radicalilor liberi, molecule instabile care le pot deteriora structura.

Benefică pentru sistemul cardiovascular

După cum am văzut, gutuia este o sursă bună de fibre, substanțe importante pentru sănătatea cardiovasculară, deoarece reduc absorbția colesterolului. În plus, prezența antioxidanților ajută la prevenirea oxidării colesterolului LDL în artere. În consecință, ajută la reducerea riscului cardiovascular. În cele din urmă, prezența bună a potasiului conferă fructelor proprietăți diuretice, care sunt, prin urmare, utile pentru reglarea tensiunii arteriale.

Utilă împotriva refluxului gastric

Unele cercetări recente au descoperit că sucul de gutui reduce simptomele date de refluxul gastroesofagian. Mai exact, un studiu efectuat pe unii copii cu reflux gastroesofagian a arătat că suplimentarea zilnică cu suc de gutui ar fi la fel de eficientă ca medicamentele utilizate în mod tradițional pentru ameliorarea simptomelor acestei afecțiuni. Totuși, în acest sens sunt necesare studii suplimentare pentru a investiga această proprietate a gutuilor.

Potențial aliat împotriva ulcerului

Compușii derivați din gutui s-au dovedit a avea efecte anti-ulcer promițătoare. Mai exact, un studiu recent a arătat că sucul de gutui a inhibat creșterea bacteriei Helicobacter pylori, despre care se știe că provoacă ulcere gastrice. Mai mult, s-a demonstrat că extractele de gutui protejează stomacul de ulcerul gastric indus de abuzul de alcool.

Uimitoarele beneficii ale gutuilor. Cum să mănânci gutui

Spre deosebire de alte fructe care pot fi folosite crude în aluaturile de patiserie, gutuia, având o pulpă foarte tare și un gust destul de acru, este cel mai bine să fie consumată gătită.

Faptul că acest fruct este mai puțin apreciat depinde probabil de caracteristicile sale. De fapt, este foarte greu să-l mănânci crud. Gutuia crudă nu este deosebit de plăcută, ca urmare a prezenței ridicate a fibrelor alimentare, ceea ce îl face foarte greu și dificil de mușcat. De fapt, aceste fruct se folosește mai ales gătit. Indicat ar fi să îl transformi în gem, dulceață sau jeleu și să-l consumi la micul dejun sau să-l folosești ca ingredient pentru prăjturi, plăcinte, compot etc.

Pentru a găti gutuia este necesar să o tai (dacă este necesar, curățată de coajă) și pune-o într-o oală cu apă (opțional poți adăuga puțin zahăr). Apoi, lasă să fiarbă cateva minute, până cand pulpa s-a înmuiat. Alternativ, gutuile se pot coace și în cuptor. În acest caz, după tăierea lor, trebuie coapte la 180 ° C pentru câteva minute, până când pulpa devine fragedă. Dacă dorești, poți adăuga și unele mirodenii, inclusiv vanilie, scorțișoară, ghimbir și anason stelat. Sucul obținut din gătirea gutuilor poate fi folosit ca parte lichidă a aluatului.

Dacă vrei neapărat să consumi acest fruct crud, așteaptă câteva zile după recoltare, când maturarea este completă.

Sezonul gutuilor este în octombrie, noiembrie și începutul lunii decembrie.

Cum se folosește gutuia

După cum tocmai am văzut, gutuia se consumă de obicei gătită. După gătit, poate fi consumată la sfârșitul unei mese, la micul dejun (de exemplu cu iaurt) sau ca gustare la mijlocul dimineții sau la mijlocul după-amiezii. Gutuia gătită în acest fel este, de asemenea, un ingredient excelent pentru a face prăjituri și plăcinte cu aromă de toamnă.

Iată 5 moduri de a consuma gutui și de a profita la maximum de toate proprietățile lor:

1. Pentru prepararea conservelor. Adică o dulceață făcută numai cu suc și pulpă de gutui, sau ca ingredient pentru alte dulcețuri. Bogăția pectinei, de fapt, ajută și la îngroșarea conservelor pe bază de alte fructe.

2. Pentru prepararea prăjiturilor și plăcintelor. Spre deosebire de măr și pere (din aceeași familie botanică), care pot fi adăugate crude la aluat, gutuile au o pulpă foarte tare și, prin urmare, ar trebui să fie fierte mai întâi. Se pun la fiert în apă cu un baton de scorțișoară și o lingură de zahăr brun și se lasă să fiarbă 15-20 de minute. Este recomandabil să fierbi gutuile întregi, deoarece acest lucru va facilita tăierea mai ușoară a acestora. Odată gătite, gutuile pot fi folosite pentru a îmbogăți aluatul unei prăjituri simple, cum ar fi o prăjitură cu iaurt sau o gogoasă clasică, sau pentru a umple o tartă. Apa de gătit poate fi folosită ca parte lichidă în aluat.

Gutuile sunt folosite adesea ca umplutură pentru placinte sau pentru biscuiți. Gutuia ajută și la prepararea gemurilor excelente pe bază de alte fructe. O gutuie adăugată la un kilogram de alte fructe ajută la îngroșarea dulceții fără a fi nevoie de a folosi alte produse gelifiante. Este, așadar, un aliat valabil pentru cei care doresc să pregătească acasă dulcețuri complet naturale.

3. Ca remediu natural pentru constipație. Gătește o gutuie cu puțin zahăr brun și consum-o călduță.

4. Ca ingredient în prepararea cărnii fripte.

5. Pentru prepararea lichiorului de gutui.

 

My title page contents