Uleiuri în alimentația copilului. Grăsimi importante pentru o bună dezvoltare a creierului

De ce să vorbim despre uleiuri în alimentația copilului? Pentru că uleiul are rostul lui în alimentația copilului, dar și a noastră, în general. Creierul are nevoie de grăsimi de calitate pentru o bună dezvoltare. Uleiul reprezintă o sursă de grăsime de calitate.

 

Dar nu toate uleiurile sunt la fel: au timpi de gătire diferiți, proprietăți diferite, dar și scopuri diferite. Deoarece în alimentația copilului mic nu sunt recomandate prăjelile, unde de regulă sunt folosite uleiurile, e necesar ca acestea să fie folosite sub o altă formă. În alimentația copilului, uleiul se poate adăuga în salate de legume, în piureuri, în aluaturi sau poți picura ulei peste legumele preparate la cuptor sau la abur. Indiferent de ceea ce gătim în bucătărie, e aproape imposibil să nu folosim ulei. Fie și doar o picătură. Folosim ulei pentru aproape orice: salate, mâncăruri gătite cu sos, ciorbe, chiar și deserturi.

Atenție însă: nu toate tipurile de ulei sunt la fel de sănătoase pentru alimentația copiilor!

Uleiuri în alimentația copilului. 3 uleiuri de folosit

1. Uleiul de floarea soarelui

Îl găsim în orice familie și este cel mai folosit. Este prietenos și la preț, față de multe alte tipuri de uleiuri din comerț. Conține o cantitate mare de acizi grași, dacă nu este rafinat. De altfel, cel nerafinat, presat la rece este mult mai sănătos și recomandat. Dar foarte puțin utilizat. Cel rafinat, cel mai folosit, trebuie aruncat după fiecare folosire la temperaturi înalte, deoarece este cancerigen. Acesta poate da tulburări ale sistemului digestiv, mai ales în cazul copiilor.

2. Uleiuri în alimentația copilului. Uleiul de măsline extra virgin (presat la rece)

Nu conține colesterol, însă are o mare cantitate de vitamine (A, B1, B2, C, D, E, K), fier, acizi grași nesaturați și un amestec prețios de antioxidanți. Uleiul de măsline este foarte ușor suportat de către sistemul nostru digestiv și face cu adevarat minuni pentru sănătate. Uleiul de măsline extra virgin este bogat în substanțe benefice pentru sănătate, în special de polifenoli, cum ar fi oleuropeină (prezentă numai în ulei de măsline) și alte tipuri de fenoli, care sunt antioxidanți naturali puternici. Aceștia previn cancerul.

Uleiul de măsline extra virgin este de preferat în comparație cu alte uleiuri vegetale. Ce este diferit în ceea ce privește uleiul de măsline în comparație cu alte uleiuri vegetale? Uleiul de măsline extra virgin este singurul ulei vegetal care se obține prin presare la rece și fără a se recurge la orice tip de tratament termic sau chimic. Acest lucru permite păstrarea intactă a tuturor antioxidanților prezenți în fruct.

Uleiul de măsline extra virgin este recomandat încă de la prima masă a copilului, imediat ce a fost înțărcat. Pediatrii îl consideră cel mai bun condiment în timpul copilăriei.

3. Uleiuri în alimentația copilului. Uleiul de porumb

Are un conținut mai mare de vitamina E (aproape dublu) față de uleiul de floarea soarelui. Spre deosebire de acesta din urmă, uleiul de porumb nu-și modifică proprietățile la temperaturi înalte – susțin specialiștii – pentru că are punctul de fierbere la un nivel foarte ridicat. Se poate spune, deci, că este un ulei superior celui de floarea soarelui. Nu este un ulei foarte scump și este recomandat persoanelor cu un sistem digestiv sensibil. Cum este și cel al copiilor.

My title page contents