Ultima lună de sarcină, ce se întâmplă în luna a noua. Iată 10 lucruri pe care trebuie să le știi! Ultimele examene, pregătirea pentru naștere, modul în care copilul crește.
Timpul a trecut și iată-te la sfârșitul călătoriei tale extraordinare! Au mai rămas doar câteva zile și vei putea, în sfârșit să-ți ții în brațe bebelușul mult așteptat și imaginat. Dar ce se întâmplă în ultima lună de sarcină?
Iată 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre ultima lună sarcină:
1. Când se apropie nașterea
Când începe, de fapt, această ultimă lună și când se termină? Conform specialiștilor, nu există un răspuns valid pentru toate sarcinile, deoarece sunt luate în considerare sarcinile fiziologice care ajung la termen la 37/38 săptămâni, precum și la 42 de săptămâni.
Cu mențiunea că data presupusă a nașterii este doar foarte indicativă și, în condiții fiziologice, poate fi oricând între 37/38 și 42 de săptămâni (exceptând nașterea prematură), există femei pentru care ultima lună de sarcină poate fi încadrată de la 34 la 38 de săptămâni; în timp ce pentru altele, aceasta poate fi de la 38 la 42 de săptămâni.
2. Ultimele controale care trebuie efectuate
Ecografia celui de-al treilea trimestru: ultimele studii cu privire la îngrijirea sarcinii, aprobate în 2017, spun că, dacă sarcina este fiziologică (adică nu există probleme sau riscuri de complicații particulare), nu este necesară această ecografie în timpul celui de-al treilea trimestru. Cu toate acestea, în unele țări/regiuni se practică încă.
Monitorizare cardiotocografică (sau testul fetal non-stres): în unele puncte de naștere este propusă implicit la 40 de săptămâni; în altele așteaptă încă câteva zile, în altele este chiar anticipată.
Tampon vaginal: Printre consultațiile programate, cu siguranță pentru ultima lună de sarcină se numără controlul vaginal, care trebuie făcut la 36-37 de săptămâni și unele teste hematologice și infecțioase.
Evident, dacă sarcina este expusă riscului din orice motiv, cadrul controalelor va fi diferit, personalizat și mai des.
3. Ultima lună de sarcină. Cum se dezvoltă fătul?
Maturarea diferitelor organe ale fătului este finalizată în jurul săptămânii 34. Din acest moment, principalul său „angajament” este să crească, să ia cât mai mult în greutate. În plus, experimentează spațiul din interiorul uterului făcând exerciții pentru a găsi cea mai bună poziție pentru travaliu și naștere.
Mai exact, nu este vorba despre modul de prezentare – cefalic sau pelvian – care este adesea deja definit în jurul a 32 de săptămâni de sarcină, ci despre rotația și poziția capului. Dacă în timpul travaliului, fătul stă cu fața la spatele mamei, nașterea va putea fi puțin mai ușoară și mai rapidă decât atunci când fătul se află cu fața înspre burta mamei.
4. Fii atentă la mișcările bebelușului!
Se spune că în ultima lună de sarcină bebelușii s-ar mișca mai puțin, pentru că nu ar mai avea spațiu în care să facă acest lucru. Nu este deloc așa! Poate că tipul de mișcare se schimbă. De exemplu, există mai puține întoarceri și mai multe lovituri sau „împingeri” cu mâinile, capul, fundul, dar copilul se mișcă și în această perioadă. De aceea, este important să acorzi atenție comportamentului său; este esențial pentru a menține situația sub control și pentru a preveni chiar și riscuri importante precum moartea fătului în uter.
În acest sens, sfatul specialiștilor este ca mamele să învețe despre temperamentul copilului lor. Se mișcă mult sau puțin? Ce fel de mișcări are? La ce oră din zi sau din noapte? Punând cap la cap toate aceste observații, zi de zi, înveți să înțelegi care este comportamentul „normal”, obișnuit, al copilului tău.
Dacă există variații semnificative în acest comportament, este bine să consulți ginecologul sau să mergi la camera de urgență obstetrică pentru un control. În cele mai multe cazuri, totul va fi în continuare bine, dar anomaliile de mișcare ar putea fi, de asemenea, indicatorul unei situații periculoase care nu poate fi detectată în niciun alt mod.
5. Cele mai recente afecțiuni
Un lucru pe care îl poți observa este intensificarea contracțiilor Braxton-Hicks; acele contracții de testare care antrenează uterul la adevăratele contracții ale travaliului și invită copilul să găsească diferite poziții, împingându-l din ce în ce mai mult în jos. Le recunoști ca tensiuni puternice ale burții, care încep de sus și se răspândesc în jos și, din fericire, sunt nedureroase.
Alte „simptome” tipice din ultima lună: arsuri la stomac; umflarea și greutatea picioarelor chiar și în absența unor situații critice, cum ar fi hipertensiunea arterială; insomnie. Potrivit moașelor, această insomnie este un pasaj fiziologic al organismului care se pregătește să întâmpine nou-născutul; un antrenament pentru ceea ce se va întâmpla în continuare. În acest sens, somnul pierdut poate fi recuperat cu câteva reprize de somn după-amiaza. Evident, dacă există posibilitatea de a face acest lucru și dacă este absolut necesar ca mama să se odihnească.
6. Nu uita să te hidratezi!
Menținerea unui nivel bun de hidratare este esențială pentru a preveni multe probleme: de la infecții ale tractului urinar, factor de risc pentru nașterea prematură, la căderi de presiune, până la reducerea excesivă a lichidului amniotic.
Corelația dintre hidratare și lichidul amniotic este minimă, dar există. Consumul adecvat de cel puțin doi litri de apă pe zi, ajută organismul să funcționeze la maximum, având la dispoziție cantitatea potrivită de lichide. Și cu un volum adecvat de lichid, chiar și bebelușul are mai puține dificultăți în a-și găsi poziția ideală pentru naștere.
7. Fanatică a curățeniei? Absolut normal!
Există acele viitoare mame care nu au liniște până nu au curățat chiar și ultimul colț al casei, cele care curăță obsesiv ferestrele, cele care calcă munți de haine, cele care petrec timp împăturind lucrușoarele copilului, cele care verifică valiza pentru spital de zece ori pe zi.
Acestea sunt manifestări diferite ale așa-numitului instinct de cuib; o nevoie înnăscută de a avea grijă de mediul în care va fi primit copilul. Un instinct normal, natural (și trecător), care uneori îi include și pe bărbați.
8. A noua lună de sarcină – dureri abdominale inferioare
Durerile din abdomenul inferior, în special în a noua lună de sarcină, sunt destul de normale; ele pot fi cauzate de poziția copilului și de mișcările sale, dar și de mici contracții pregătitoare.
9. A noua lună de sarcină: de fapt, câte săptămâni are sarcina?
A noua lună de sarcină se calculează de la 35 + 1 la 40 de săptămâni.
10. Câte kilograme să iei în ultimele săptămâni de sarcină?
Creșterea ideală a kilogramelor depinde de cea inițială. În medie, totuși, la sfârșitul sarcinii se recomandă să nu acumulezi mai mult de 13 kilograme față de greutatea pe care ai avut-o înainte de sarcină.