Usturoi sălbatic: proprietăți, contraindicații și utilizări în gătit. Gust, aromă și proprietăți benefice… usturoiul sălbatic este un înlocuitor valabil pentru usturoiul tradițional. În special pentru cei care nu pot digera usturoiul clasic sau nu îl pot tolera în feluri de mâncare care necesită utilizarea sa în formă brută. Să descoperim împreună câteva informații despre usturoiul sălbatic sau leurda.
Ce este usturoiul sălbatic?
Usturoiul sălbatic sau Allium ursinum (Usturoiul ursului) este numit așa deoarece este foarte apreciat de urși ca hrană. În special în faza post-hibernare. Este o plantă aromatică perenă care crește spontan în zone împădurite și umede sau adiacente cursurilor și corpurilor de apă.
Însă, este posibil ca acest soi să fie cultivat acasă atât în scopuri ornamentale, cât și culinare. Înflorește în perioada aprilie-iunie. De asemenea, are avantajul de a avea un gust mult mai blând și o digestibilitate mai mare decât usturoiul obișnuit.
Ce proprietăți are usturoiul sălbatic?
Deși atât usturoiul sălbatic, cât și usturoiul tradițional au în comun o componentă apoasă mare și valori nutriționale foarte asemănătoare, cantitățile mai mari de vitamina C, vitamina B1 și alicina se găsesc mai mult la usturoiul sălbatic. Printre efectele găsite de cei care folosesc în mod obișnuit această plantă aromatică, există unele demne de remarcat. Atât de mult încât vechii romani și greci au folosit deja usturoiul sălbatic pe scară largă ca plantă medicinală.
În primul rând, leurda sau usturoiul sălbatic se remarcă prin acțiunea sa antimicrobiană și antibacteriană. Responsabilă pentru ambele, alicina este capabilă să învingă unele infecții spitalicești. Precum și anumite microorganisme rezistente la antibiotice. De asemenea, este eficientă în combaterea acneei. Astfel că, usturoiul sălbatic este utilizat în multe măști de față.
La fel de importantă este acțiunea sa antitumorală, care este pusă în aplicare datorită unei puternice prevenții oncologice, favorizând eliminarea celulelor canceroase dacă acestea sunt deja prezente.
Sulful prezent în compoziția leurdei reduce, de asemenea, colesterolul rău prin inhibarea sintezei sale în favoarea colesterolului HDL, care este mai cunoscut sub numele de colesterol „bun”. În acest fel, arterele sunt protejate și riscul de ateroscleroză este evitat.
Leurda este, de asemenea, mai capabilă decât usturoiul clasic să mențină tensiunea arterială sub control. Nu în ultimul rând, datorită prezenței vitaminei C și a alicinei, crește activitatea celulelor imune. În consecință, și răspunsul lor, astfel încât să apere în mod adecvat organismul de un posibil atac al virușilor și bacteriilor.
Contraindicaţii ale consumului de usturoi sălbatic
Deși emite mirosul tipic de usturoi, usturoiul sălbatic are un gust similar cu arpagicul. Prin urmare, nu generează respirație urât mirositoare. În orice caz, pentru a percepe și mai puțin atât aroma, cât și gustul, acesta poate fi combinat cu pătrunjel, cimbru, salvie sau rozmarin.
În ceea ce privește efectele secundare, această plantă aromatică nu prezintă contraindicații speciale dacă este utilizată ca ingredient pentru prepararea simplă a rețetelor. Același principiu se aplică femeilor însărcinate sau care alăptează. Cu singura diferență că este preferabil să se solicite sfatul medicului atunci când usturoiul sălbatic este luat sub formă de supliment, ceai din plante sau decoct. Pe de altă parte, este esențial să nu se abuzeze de aceasta împreună cu medicamente destinate controlului tensiunii arteriale, precum și zahărului din sânge. Aceasta, deoarece poate genera hipotensiune arterială și hipoglicemie.
Usturoiul sălbatic este otrăvitor?
Usturoiul sălbatic nu este deloc otrăvitor. Cu toate acestea, ceea ce creează teamă este prezența unor plante toxice aparent foarte asemănătoare; adesea situate în imediata lor vecinătate și din acest motiv ușor de confundat. Leurda poate fi confundată cu lăcrămioarele de pădure, plante care conțin o substanță toxică puternică. Aceasta este letală dacă este luată într-o cantitate chiar mai mică de 1 g pe kg de greutate corporală.
Cum recunoști adevăratul usturoi sălbatic?
Pentru a te asigura că nu faci această greșeală fatală, trebuie să fii atent la detaliile care fac diferența. De exemplu, frunzele care aparțin acestei plante se disting clar prin tulpina lor subțire, prezentând o formă eliptică. Totodată, prin mirosul tipic de usturoi care este mai intens atunci când sunt tăiate. Ai grijă însă să speli bine frunzele și florile. De asemenea, să îndepărtezi cu grijă pământul de pe tulpină și, în final, să o decojești. Fiecare componentă a plantei poate fi utilizată într-un mod diferit pentru a crea feluri de mâncare gustoase și mereu noi.
Cum folosești usturoiul sălbatic în bucătărie?
O mână de frunze tocate se potrivește perfect cu niște salate delicioase de vară cu un gust proaspăt. Dintre acestea, se remarcă combinația de ouă fierte, cartofi fierți, maioneză, oțet și frunze de usturoi sălbatic. Frunzele de leurdă pot fi adăugate și în aluatul de pâine în timpul preparării, împreună cu o cantitate mică de pesto și un vârf de turmeric. De asemenea, poți presăra frunze de leurdă tocate peste carne sau pește.
Bulbul curățat de pielițe poate fi tocat sau zdrobit pentru a îmbogăți supe, minestrone, sote-uri sau sosuri. Florile pot fi folosite pentru a da aromă brânzeturilor sau pentru a îmbogăți lichiorurile. Frunzele și florile sunt, de asemenea, potrivite pentru prepararea decocturilor și a ceaiurilor din plante.