Poate apărea vertijul la copii? Cel mai probabil, da.

Noi, profanii, numim amețeală acea senzație că ne fuge pământul de sub picioare, chiar și când stăm pe loc. Când ne pierdem echilibrul și ne simțim în nesiguranță. Când așa-zisa amețeală este atât de puternică, ea este de fapt un vertij. Poate apărea vertijul la copii? Cel mai probabil, da.

 

Vertijul la copii – ca de altfel și la adulți – poate apărea brusc și poate dura câteva minute. În acest scurt interval micuțul are dificultăți în a se deplasa, și chiar în a sta pe loc. Dificilă devine și încercarea de a privi pentru mai mult timp într-un punct fix. Este o senzație cât se poate de ciudată, care îl îndreptățește pe copil să se sperie și să intre în panică. Cu atât mai mult cu cât frecvent poate fi însoțită de stări de greață și chiar de vomă. Deși se crede că cei mici nu se prea confruntă cu episoadele de vertij, în realitate ele sunt mai greu de identificat deoarece aceștia nu pot descrie complet simptomele. Așa că este necesară o observație atentă din partea adulților pentru a transmite medicului toate detaliile din astfel de situații.

Vertijul la copii

De unde și până unde vertij la un copil, când acest simptom este cel mai des întâlnit în rândul adulților? Principala cauză o reprezintă o posibilă tulburare în mecanismul echilibrului (tulburări vestibulare), adica unele disfuncționalități din urechea internă. O altă explicație stă în existența unor infecții virale, inflamații sau chiar leziuni ale urechii interne. Otita, de exemplu, sau acumulările de lichid din ureche au ca și consecință apariția vertijului.

Neplăcerile tulburărilor vestibulare

Consecințele disfuncțiilor vestibulare la copii sunt numeroase și nu se reduc doar la vertij. Mai pot fi observate întârzieri de dezvoltare și lentoare a reflexelor, probleme vizual-spațiale, neîndemânare, dificultăți în coordonarea mână-ochi și ochi-picior (ataxie), mișcări anormale, sensibilitate motorie, căderi repetate, comportament modificat, convulsii, greață, tinnitus (țiuitul din urechi) și uneori chiar pierderea auzului.

Probleme mai grave, ascunse în spatele vertijului

Tulburările vestibulare la copii pot fi prezente și fără un motiv cunoscut. Uneori nici cele mai agresive testări nu reușesc să găsească explicații sau cauze. Cu toate acestea, pe lista „suspecților” în producerea vertijului mai stau traumatismele craniene sau de la nivelul gâtului, infecții ale urechii, diverse tulburări de ordin neurologic, tulburări ale sistemului imunitar sau tumori cerebrale posterioare. De asemenea, mai pot fi incriminate unele medicamente ototoxice ori sindroamele genetice. Din nefericire, vertijul copilului mai poate fi și o consecință a faptului că mama, în perioada de sarcină, a consumat băuturi alcoolice sau droguri. Și dacă tot vorbim de… moșteniri de familie, un copil este foarte posibil să sufere la rândul său de vertij dacă în familie există antecedente.

Accentuare în deplasare

Ca în cazul oricărui alt simptom, medicul va investiga amănunțit pentru identificarea cauzei vertijului. Tratamentul va fi adaptat acesteia dar și severității simptomului. Se va avea în vedere faptul că vertijul devine accentuat în timpul călătoriilor cu orice mijloc de deplasare (mașină, tren, avion, vapor). De preferat este evitarea acestor deplasări, însă, atunci când ele se impun, va fi utilizată medicația antiemetică prescrisă pentru diminuarea stărilor asociate vertijului.

Știai că…
… în vertijul sever cauzat de acumularea de lichid în exces la nivelul urechii medii, îndepărtarea acestuia se face chirurgical?

My title page contents