Legănatul copilului. De ce adorm bebelușii doar legănați

Legănatul copilului este o practică de pe vremea bunicilor noastre. Fie că erau legănați în brațe, în balansoar, pe picioare sau în cărucior, copiii erau mereu legănați. Dar este oare benefic acest obicei pentru copii?

 

Legănatul copilului. Și totuși, de ce îi liniștește pe bebeluși legănatul?

De când s-a născut, ai observat că micuțul tău reacționa bine atunci când îl legănai. Ba chiar adormea mult mai ușor. Dar oare de ce are acest efect un simplu legănat?

Simplu: cât bebe a stat în burtica ta, timp de 9 luni, el se mișca în rând cu tine. Fie că mergeai, te aplecai sau chiar dansai. Deci e firesc ca cel mic să simtă siguranță, liniște, încredere atunci când este legănat. Știe că el a mai trăit acest sentiment.

Legănatul copilului. Dar are el nevoie să fie legănat?

Unii cercetători susțin că bebelușii ar trebui să mai petreacă 3 luni de viață intrauterină. Adică că ei s-au născut prea repede. Dar dacă ar rămâne cu adevărat încă trei luni în burta mamei, bebelușii ar fi prea mari și nu s-ar mai putea naște.

Prin urmare, eliminând această posibilitate, subliniem că bebelușului îi place orice îi amintește de viața intrauterină. Chiar și purtatul într-un sistem ergonomic. Pentru că este lipit de mamă, îi simte bătăile inimii și este legănat. După 3-4 luni, aceste senzații dispar, iar legănatul devine un tipar de somn.

Legănatul îi face bine bebelușului?

Legănatul cu scopul de a adormi este unul făcut în condiții sigure, liniștitoare. Fără pericole, cu mișcări ușoare, însoțite uneori de un cântecel, fără zgâlțâieli. Prin urmare, nu îl va pune în pericol pe cel mic, nu îl va răni. Ba dimpotrivă, îl poate calma în prima parte a vieții lui. Asta nu înseamnă că acest obicei trebuie să fie menținut, astfel încât copilul mai mare să nu poată adormi fără a fi legănat. Nu trebuie să fie dependent de cineva care să-l legene. În plus, copilul devine tot mai greu și asta va fi o problemă chiar și pentru persoana ca îl leagănă. Când se va încheia un ciclu de somn profund, copilul e posibil să se trezească și astfel să plângă pentru a fi din nou legănat. Astfel, se creează un cerc vicios, obositor atât pentru copil, dar mai ales pentru părinte. Care va fi mereu la dispoziția copilului pentru a-l liniști și adormi.

Și dacă într-adevăr cel mic nu reușește să adoarmă ușor, poți sta lângă el. Unii copii preferă să fie frecați pe spate pentru a fi liniștiți, alții preferă să li se facă masaj în păr sau să li se cânte un cântecel în surdină.

Există atâtea ritualuri de seară, mult mai sănătoase și comode, decât legănatul. Trebuie doar să le descoperi.

My title page contents