CEAIURI INDICATE PENTRU BEBELUȘI. CE PLANTE SUNT POTRIVITE PENTRU COPII?

Ce ceaiuri sunt indicate pentru bebeluși? Băuturile pe bază de extracte de plante (infuzii sau ceaiuri de plante) sunt un adevărat suport terapeutic, util pentru prevenirea acumulării de toxine și a problemelor intestinale și metabolice de natură diversă.

Bebelușii sub 6 luni nu au nevoie să bea ceai. Mamele trebuie să apeleze la ceai ca o soluție extremă pentru tratarea și ameliorarea unor probleme (de exemplu: tuse, colici, deshidratare), și nu să facă un obicei în a-i da ceai bebelușului. Ceaiul nu trebuie inclus în dieta copilului mai mic, cu administrare permanentă..

Eficacitatea apei și a ierburilor

În cazul copiilor trebuie să alegi cu atenție compoziția băuturii, evitând plantele care pot avea efecte dăunătoare celor mici. Un rol principal îl joacă, de exemplu, ceaiurile din plante și infuziile de fenicul, care pot ajuta la ameliorarea stărilor cauzate de colicile gazoase, foarte frecvente în primele luni de viață. Mămicile aleg ceaiurile de plante atât pentru a-i hidrata pe bebeluși, cât și pentru a le calma anumite simptome neplăcute, cum ar fi tusea, balonarea, colicile, stările de voma etc.

Atunci când apelezi totuși la ceai, nu-i oferi bebelușului ceai îndulcit, iar cantitatea nu trebuie să depășească 100 de mililitri în 24 de ore. De asemenea, atunci când e cazul, oferă-i bebelușului ceai numai înainte de masă, indiferent dacă e alăptat sau hrănit artificial, și doar cu sfatul și recomandarea expresă a medicului.

Infuzii sau ceaiuri de plante? Iată diferențele:

Deși acești doi termeni sunt în general folosiți în mod interschimbabil, infuziile și ceaiurile de plante sunt două preparate cu caracteristici distincte. În ceaiul din plante se folosesc atât frunzele, tulpinile, cât și rădăcinile, care sunt scufundate în apă clocotită și lăsate la infuzat nu mai mult de 5 minute. În infuzie, în schimb, se folosesc doar flori și frunze tocate fin, peste care se toarnă apă clocotită. Durata de preparare ajunge la maximum 10 minute, după care băutura este filtrată.

Ceaiuri indicate pentru bebeluși și copii mai mari:

Mușețel: calmant, relaxant și anti-balonare și spasme intestinale. O ceașcă de ceai de mușețel îl ajută pe cel mic să se calmeze. Conform studiilor, mușețelul are este un sedativ ușor, care pare să fie potrivit pentru a fi folosit la copiii de toate vârstele (dacă nu se exagerează). Totuși, atenție, mușețelul poate declanșa o reacție alergică, mai ales dacă micuțul este sensibil la ambrozie.

Fenicul, Anason: digestiv, combate spasmele intestinale în copilăria timpurie;

Chimen: anticolici și balonare;

Mentă: antidiuretic, antiemetic, antispastic

După 1 an:

Măceșe, cătină, echinacea: foarte bogate în vitamina C, ajută la creșterea imunității;

Păducel: reglează peristaltismul în caz de diaree;

Salcâm: hiperaciditate, reflux esofagian;

Ceaiul Rooibos: este un ceai natural dulce, bogat în calciu, fier și antioxidanți naturali, din Africa de Sud. Fiind fără teină, este, de asemenea, potrivit pentru copii. Are un gust blând și delicat, care este bine plasat cu alte arome, în special condimente și fructe. Ceaiul Rooibos ajută la indigestie. Conține antioxidanți, vitamina C și minerale (magneziu, calciu, fier și fosfor) și nu conține cofeină. Ajută la ameliorarea problemelor provocate de colici și digestive, dacă intestinul este „inundat” cu excese alimentare. Se pot administra până la 2 căni pe zi, timp de 2-3 zile, după orice indigestie.

Tei, roiniță: sedativ, ajută la obținerea unui somn liniștit;

Soc: în caz de viroze, tuse, febră;

Plămânărică: bronșită, tuse, traheită;

Muguri de pin: tuse, bronșită, stări gripale;

Nuc: pentru combaterea diareei.

Ceaiuri indicate pentru bebeluși. Ceaiurile, infuziile și decocturile pot fi administrate copiilor începând cu vârsta de aproximativ șase luni.

Este important să nu folosești produse care conțin zahăr, și este întotdeauna recomandabil să folosești plante „curate” pentru ceai, nu în tot felul de amestecuri și cu adaosuri periculoase pentru bebeluși. Plantele trebuie infuzate timp de maximum 3 minute, în cazul copiilor sub 3 ani. Evită categoric să-i dai bebelușului ceai negru și ceai verde, deoarece conțin teină, o substanță care nu este potrivită pentru sistemul nervos delicat al copiilor, cel puțin până la 10 ani.

Reține: Toate acestea sunt recomandări, însă tu trebuie să ai în vedere că fiecare copil crește și se dezvoltă în ritmul său propriu. Ceea ce unuia îi face bine, altuia ar putea să-i facă rău. Consultă întotdeauna medicul pediatru și acționează doar la recomandarea acestuia. Sănătatea copilului tău e mai importantă decât recomandările prietenilor.

 

 

 

 

 

My title page contents