Statiunea Sovata a fost si este renumita in tara si peste hotare pentru tratamentul infertilitatii feminine. Acest tip de tratament era aplicat pe scara larga, sub supraveghere medicala, inca din anii 1970, cu metodele existente in acea perioada. In prezent, la metodele clasice, se adauga noile metode de diagnostic a cauzelor infertilitatii, cat si posibilitatea de a urmari efectele terapiei in mod tintit.

Namol sapropelic si apa sarata impotriva infertilitatii

Baza terapiei impotriva infertilitatii este reprezentata de  factorii specifici de cura : apa sarata hiperconcentrata si namolul sapropelic peloidogen, ambele extrase din Lacul Ursu si utilizate in baza de tratament Danubius-Sovata.

„Apa sarata si namolul au un efect pluristructural, sincron si de finete asupra aparatului genital feminin : efect antiinflamator, de stimulare hormonala si de relaxare a sistemului nervos (benefic in infertilitatea cu componenta psihogena)” spune Dr. Suzana Pretorian, doctor balneolog in cadrul Danubius health Spa Resort.

Rata de succes in obtinerea sarcinilor in baza de tratament Danubius-Sovata este de 18,5%, estimat pe un lot de cca 700 paciente.  Aceste paciente au beneficiat numai de tratament natural cu apa sarata si namol extrase din Lacul Ursu, fara alte tratamente gen stimulare hormonala cu hormoni sintetici, dupa investigarea detaliata a cauzelor personale de infertilitate.

Tratamentele ginecologice se desfasoara pe durata a doua saptamani si constau in irigatii vaginale cu apa sarata, tampoane vaginale cu namol, impachetari externe cu namol, bai sarate, electroterapie cu efect antiinflamator, efectuate in conditii de igiena riguroasa, cu instrumentar steril. Tratamentul include, pe langa consultatia ginecologica, si consiliere de specialitate pentru infertilitate de cuplu.

Cauzele infertilitatii care se trateaza la Sovata

Cauzele de infertilitate feminina pentru care s-a dovedit eficient tratamentul Danubius-Sovata sunt : ingustarea sau obstructia trompelor uterine (ca urmare a bolii inflamatorii pelvine, aderentelor, infectiilor, etc), insuficienta ovariana – cu slaba formare a foliculilor sau endometru insuficient dezvoltat,  sindromul ovarelor polichistice, endometrioza, alterarea pH-ului vaginal (infectii repetate in antecedente, candidoze recurente), starile postneosalpingostomie de dezobstructie tubara – in urma interventiei chirurgicale laparoscopice, cicatricile restante rigide pot fi ele insele cauza de ingustare tubara – in aceste cazuri tratamentul Sovata inmoaie cicatricile si elibereaza lumenul trompelor. In ultimul timp devin tot mai frecvente cazurile de pierdere de sarcina sub 10 saptamani, cauzate de insuficienta dezvoltare a endometrului, situatii in care tratamentul Sovata ajuta obtinerea sarcinii prin ingrosarea optima a endometrului.

Deoarece tot mai multe cupluri apeleaza din motive obiective la fertilizare in vitro (FIV), merita amintit faptul ca tratamentul Sovata efectuat cu 1-3 luni anterior FIV creste sansa implantarii embrionului la fertilizare in vitro (pregateste uterul pentru FIV). Tratamentul Sovata creste sansa de succes a FIV.

Alte probleme ginecologice care se trateaza la Sovata

In afara infertilitatii feminine,  tratamenul ginecologic Danubius-Sovata se recomanda si in urmatoarele afectiuni ginecologice: boala inflamatorie cronica pelvina – anexite, metroanexite si salpingite repetate, sindromul premenstrual, dereglarile de ciclu menstrual, starile postoperatorii in sfera genitala. Instalarea menopauzei poate fi intarziata cu cativa ani prin tratament Sovata anual sau bianual. De asemenea, tratamentul este benefic atat la nivel local, cat si pentru intregul echilibru neuro-hormonal, la doamnele aflate in perioada de postmenopauza.

My title page contents