Vinete albe, un soi de vinete cu adevărat delicios!

Vinete albe, un soi de vinete cu adevărat delicios!

Vinete albe, un soi de vinete cu adevărat delicios! Ați mâncat vreodată vinete albe? Deși nu toată lumea le cunoaște, vinetele albe sunt cu adevărat delicioase! Din păcate, acest soi de vinete este mai greu de găsit. 

Dar ce au atât de special vinetele albe? Ca aspect, în exterior, acestea sunt foarte asemănătoare cu vinetele clasice violet, dar, evident, se caracterizează printr-o culoare alb-fildeș și au o coajă foarte subțire și o pulpă foarte fermă. În ceea ce privește aroma acestui soi de vinete, aceasta este chiar mai delicată decât a vinetelor obișnuite. De aceea, vinetele albe sunt perfecte pentru unele rețete foarte specifice.

De unde provin vinetele albe?

Vinetele albe sunt originare din India și Bangladesh și au fost cultivate încă din cele mai vechi timpuri. Au fost apoi răspândite în Asia și Europa prin rute comerciale. De fapt, originile acestui soi special de vinete ar părea a fi legate de turci, care l-au adus apoi în Europa. Astăzi, vinetele albe pot fi găsite în magazinele specializate și în piețele de fermieri din Asia, Europa și Statele Unite.

Vinetele albe au fost folosite în mod tradițional în medicina asiatică, datând din 1330. Un tratat chinezesc cunoscut sub numele de Yinshan Zhengyao de Hu Sihui descrie principiile alimentelor sigure și citează texte și imagini cu vinete. În plus, medicina ayurvedică din India folosește și vinetele pentru a ajuta la tratarea bolilor, iar rădăcinile acestora sunt folosite pentru a reduce simptomele astmului.

Vinete albe: Proprietăți și beneficii

Din punct de vedere nutrițional, această varietate de legume are foarte puține calorii. În plus, fiind un soi bogat în apă este perfect și ca diuretic natural. Vinetele albe sunt bogate în potasiu și oferă, de asemenea, unele vitamine B, magneziu și cupru. Mai exact, vinetele albe contin:

  • săruri minerale precum potasiu, fosfor și calciu;
  • fibre și vitamine, excelente împotriva oboselii și pentru a promova funcțiile intestinale;
  • flavonoide care fac  ca vinetele să fie un puternic antioxidant și antiinflamator.

Cum să gătești vinete albe

Fiind foarte asemănătoare cu vinetele clasice închise la culoare, acestea pot fi gătite într-un mod similar. Vinetele albe sunt cele mai potrivite pentru preparate gătite, prin metode cum ar fi soterea, prăjirea în tigaie, prăjrea pe grătar și coacerea. Coaja vinetelor albe este mai fermă decât soiurile violet. Astfel că vinetele albe trebuie decojite înainte de gătit. Pot fi feliate și puse pe grătar, prăjite împreună cu cartofii sau sotate cu alte legume ca garnitură. De asemenea, vinetele albe pot fi feliate și folosite ca înlocuitor pentru carne în preparate pe bază de paste.

Vinetele albe se potrivesc bine cu ardei iute, roșii, dovlecei, carne înăbușită, pește la grătar și copt, pui, năut, linte, ierburi precum busuioc, mentă, coriandru și pătrunjel, brânzeturi precum laptele proaspăt de vacă, parmezanul și brânza de oaie învechită, ghimbir, usturoi și ienibahar.

Preparate la cuptor, la grătar sau în tigaie, vinetele albe se pot transforma în cateva minute într-o garnitură ușoară și gustoasă capabilă să cucerească pe oricine. Consistența lor, de fapt, le face deosebit de potrivite pentru a fi preparate chiar prin prăjire, deoarece pulpa fermă absoarbe puțin ulei. Astfel că vorbim doar de o prăjire ușoară, parfumată și delicată.

Trebuie să știi că vinetele albe rezistă până la trei zile atunci când sunt păstrate într-un loc răcoros și uscat.

 

My title page contents