Plăcintă cu brânză de vaci și afine. Un fruct mult iubit

Plăcintă cu brânză de vaci și afine

Plăcintă cu brânză de vaci și afine, un dulce de nerefuzat. Afinele sunt o sursă de compuși valoroși, inclusiv vitamine (A, D și E), acid folic, minerale (de exemplu, fosfor, potasiu și magneziu) și acizi organici (acizi hidroxicinamic și hidroxibenzoic). În plus, sunt o sursă importantă de polifenoli, compuși bioactivi, cum ar fi flavonoidele, inclusiv flavonoli și antociani. 

Afinele sunt un fruct foarte iubit și un ingredient versatil în bucătărie, datorită notei lor acrișoare. De fapt, afinele sunt folosite pentru rețete dulci și sărate precum sosul tradițional gătit în Statele Unite de Ziua Recunoștinței. Pe lângă faptul că sunt foarte gustoase, aceste fructe sunt considerate un adevărat panaceu pentru organismul nostru: este incredbil cum o boabă atât de mică poate conține o asemenea cantitate de substanțe benefice.

Plăcintă cu brânză de vaci și afine

Porții: 6

Pregătire: 60 de minute

La frigider:30 de minute

Coacere: 60 de minute

Ai nevoie de:

250 g ricotta din lapte de vacă sau brânză de vaci

220 g făină

170 g zahăr

100 g unt

60 g smântână proaspătă

3 ouă

coajă și zeamă de lămâie

afine

sare

Pregătești așa:

Mai întâi, amesteci untul moale cu 100 g de zahăr, un praf de sare și puțină coajă rasă de lămâie. Apoi adaugi 200 g de făină și, la final, adaugi un ou.

Formezi un aluat, îl întinzi parțial între două foi de hârtie de copt și îl lași să se răcească la frigider pentru cel puțin 30 de minute. Amesteci apoi ricotta cu 70 g de zahăr și cu 20 g de făină cu o lingură, adaugi 2 ouă, smântâna și zeama de la o lămâie.

Întinzi aluatul cu o grosime de 5-8 mm și tai un disc pentru a tapeta o tavă dn slicon (ø 18 cm) formând un chenar de cel puțin 4 cm înălțime.

Torni amestecul de ricotta în „coaja” de aluat, completezi cu niște afine distribuite aleator la suprafață și coci plăcinta la 150-160°C, timp de aproximativ 1 oră. După acest timp, scoți plăcinta din cuptor, o lași să se răcească puțin și o scoți din formă. Apoi o lași să se răcească bine, după care o tai în felii și… plăcinta cu afine e numai bună de mâncat!

My title page contents