Descoperă 10 beneficii ale mersului la mare. Ai ales marea pentru vacanța din această vară? Bună alegere! Pe lângă relaxare, marea este bună și pentru corpul tău. Culoarea, parfumul, sentimentul de pace sunt câteva dintre ingredentele mării care contribuie la starea de bine.
Marea oferă numeroase oportunități de creștere a stării de bine a organismului. De fapt, puterea sa curativă a fost recunoscută încă din cele mai vechi timpuri sub numele de „talasoterapie”, care înseamnă „terapie prin intermediul mării”.
Iată 10 beneficii ale mersului la mare
1. Climatul marin este bun pentru piele
Ai observat vreodată cât de bine face marea pentru pielea ta? Este mai tonifiată, mai fină. De altfel, sarea, pe lângă faptul că are puterea de a ne curăța și netezi pielea, contribuie la reechilibrarea epidermei. În plus, apa de mare stimulează producția de imunoglobuline care luptă împotriva virușilor și bacteriilor, motiv pentru care pielea noastră este vizibil mai curată.
2. Reactivează circulația
Mișcarea valurilor creează o senzație de ușurare în timp ce suntem pe jumătate cu corpul în apă. Marea și temperatura rece a apei reactivează circulația sângelui. Totodată, mersul desculț pe malul mării, cu picioarele scufundate în apă, este un adevărat remediu pentru picioarele noastre obosite.
Compoziția chimică a apei de mare, împreună cu cea a aerului pe care îl respiri pe țărm alcătuiesc un amestec ideal pentru regenerarea organismului, ajutând la eliminarea toxinelor acumulate. Prin transpirație și respirație, organismul este de fapt capabil să se detoxifice, emițând toate substanțele nocive prezente în sânge.
3. Reduce retenția de apă
Reactivează circulația sângelui și, în consecință, marea reduce retenția de apă. De fapt, apa de mare conține o concentrație de săruri minerale. Prin osmoză, excesul de lichide este eliminat prin piele și urină. În mod special, picioarele beneficiază de acest lucru.
Apa de mare, datorită concentrației mari de săruri, stimulează eficient drenajul lichidelor acumulate în organism, ajutând la eliminarea fenomenelor de retenție de apă asociate adesea cu edem și, de asemenea, îmbunătățind microcirculația.
4. Îmbunătățește metabolismul
Un lucru cu adevărat surprinzător și interesant este că marea ajută la accelerarea metabolismului. Climatul marin este capabil să creeze un habitat care ne stimulează metabolismul și ne permite… Să mâncăm mai mult!
5. Ajută la pierderea kilogramelor în plus
În timpul verii, chiar dacă mănânci mai mult, corpul pierde în greutate. Acest lucru se întâmplă deoarece metabolismul funcționează excelent.
6. Ajută la refacerea tonusului muscular
Înotul este bun pentru întregul corp. Relaxează mușchii, ameliorând stresul. Dizolvă contracturile acumulate. Îmbunătățește mobilitatea în articulațiile blocate de artrită.
Mergând prin apa de mare te poți bucura de efectul benefic al hidromasajului, realizat de presiunea exercitată de apă asupra corpului și, în special asupra membrelor inferioare. Se observă o evidentă îmbunătățire a funcției circulatorii sanguine și limfatice.
Beneficiile oferite de mare pot fi folosite și prin utilizarea produselor fitoterapeutice pe bază de ingrediente active de origine marină. Produsele de talasoterapie pe bază de alge, nămol sau săruri marine sunt excelente produse adjuvante pentru tratarea unor afecțiuni organice.
7. Întărește sistemul imunitar
Expunerea la soare are multe beneficii pentru sistemul nostru imunitar. Prin bronzare, stimulăm sinteza vitaminei D, esențială pentru multe funcții ale corpului nostru, precum funcționarea corectă a sistemului imunitar. Lumina soarelui joacă un rol de importanță primordială pentru sănătatea organismului, deoarece permite absorbția vitaminei D.
8. Curăță căile respiratorii
Aerul marin conține o cantitate de săruri minerale precum clorura de sodiu și magneziu, iod, calciu, potasiu, brom și siliciu. Astfel, marea ajută la degajarea căilor respiratorii. Din acest motiv, medicul recomandă mersul la mare celor care suferă de astm.
9. Talasoterapie
Talasoterapia este o adevărată practică de bunăstare fizică și psihică. Prin absorbția substanțelor conținute în apa de mare, organismul își atrage beneficiile. De fapt, absorbția oligoelementelor și a sărurilor favorizează restabilirea echilibrului organismului nostru.
10. Mersul la mare este bun pentru starea de spirit
A avea o stare de dispoziție crescută ne ajută și să ne simțim bine din punct de vedere fizic, iar pentru asta, marea, sunetul valurilor și o baie plăcută sub soare fac minuni.
Lumina solară care caracterizează mediul marin are efecte pozitive semnificative asupra psihicului, deoarece ajută la îmbunătățirea stării de spirit. În plus, apa de mare, foarte bogată în iod, reglează numeroase procese metabolice ale organismului, dar nu numai. Mediul marin stimulează anumite zone ale creierului să producă dopamină, oxitocină și serotonină, trei neuromediatori implicați în reglarea bunăstării psihologice și emoționale.
Culoarea albastră a mării insuflă liniște, sporind și facultățile intelectuale.