10 beneficii și motive să mănânci morcovi mai des. Ești curios să afli care sunt acestea? Morcovii sunt o legumă plină de beneficii pentru sănătate. În cele ce urmează îți prezint principalele motive pentru care să mănânci morcovi mânca mai des; mai ales atunci când ai morcovi proaspeți, poate culeși din propria grădină.
Poți consuma morcovi cruzi, în sosuri, fierți, sote… cu un strop de ulei pentru a obține diferite efecte benefice. De asemenea, poți consuma morcovi sub formă de sucuri proaspete pregătite acasă.
Așadar, să descoperim câteva dintre efectele benefice pe care le are consumul de morcovi, confirmate de studii.
Iată 10 beneficii și motive să mănânci morcovi mai des:
Sunt prietenoși cu pielea și frumusețea
Conform unui studiu publicat în revista științifică Plos One, cercetătorii din Scoția au examinat obiceiurile alimentare a 35 de studenți universitari pe parcursul a șase săptămâni. Ca urmare, cei care au consumat în mod regulat fructe și legume galbene, roșii și portocalii, cu referire specială la morcovi și bogăția lor de betacaroten, au avut o piele cu un aspect mult mai relaxat și de culoare roz.
Ajută la controlul zahărului din sânge
Consumul de cantități mici de suc de morcovi poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. De fapt, sucul de morcovi are un indice glicemic scăzut; poate ajuta mai ales în caz de diabet. Conform unor studii, probioticele conținute în morcovi (suc de morcovi), care sunt bacterii benefice, afectează bacteriile intestinale asociate cu diabetul; crescând astfel controlul zahărului din sânge.
Consumul de morcovi prelungește durata de viață
Un grup de cercetători americani – condus de Chaoyang Li – a monitorizat 15.000 de voluntari timp de aproximativ 20 de ani, ca parte a unui studiu și a constatat că nivelurile de alfa-caroten prezente în sânge sunt invers asociate cu riscul de deces. O confirmare a modului în care consumul de fructe și legume proaspete bogate în antioxidanți ajută la prevenirea morții premature.
Combat obezitatea infantilă
Morcovii, împreună cu alte verdețuri și legume, cum ar fi broccoli și spanacul, luptă împotriva obezității infantile. Acest lucru este declarat de cercetările efectuate de două universități din Statele Unite: Universitatea din Texas și Universitatea din Carolina de Sud. Acestea au fost publicate în Jurnalul Academiei de Nutriție și Dietetică și indică beneficiile care ar putea fi obținute dacă legumele cu frunze verzi și legumele sau fructele portocalii, la fel ca morcovii, dar și portocalele sau spanacul și broccoli ar fi introduse în mod regulat în dietă.
Sunt sănătoși atât cruzi, cât și gătiți
Morcovii sunt buni pentru sănătatea ta, atât cruzi, cât și gătiți din diferite motive. Pentru ca organismul să asimileze mai bine betacarotenul – precursorul vitaminei A – prezent în morcovi, este mai bine ca morcovii să fie consumați fierți și condimentați cu un strop de ulei.
De fapt, betacarotenul este mai ușor asimilat de organism după o gătire rapidă. Din acest motiv, cel mai bine ar fi ca morcovii să fie consumați trași în tigaie sau semi-fierți în apă foarte fierbinte. Vitamina A este solubilă în grăsimi. Este mai bine absorbită de corpul nostru dacă o însoțim cu grăsimi bune, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin. Cu toate acestea, este recomandat să se alterneze între consumul de morcovi cruzi și cei fierți. Aceasta deoarece, unele vitamine conținute în ele, cum ar fi vitamina C, sunt sensibile la căldură. Astfel, acestea se deteriorează odată cu gătitul.
Promovează bronzarea
Poate că știi deja că, un consum de morcovi ajută la promovarea bronzării. Și nu doar morcovii, dar în mod special! Cei mai buni aliați pentru a-ți pregăti corpul pentru expunerea la soare sunt alimentele portocalii. De fapt, morcovii sunt cei mai eficienți în acest sens, deoarece sunt bogați în betacaroten. Un element care stimulează melanina, o substanță care dă culoare pielii atunci când ne bronzăm și o protejează de razele ultraviolete.
Ajută pentru o vedere mai bună
Morcovii se remarcă printre alimentele benefice pentru vedere datorită bogăției lor de vitamina A, utilă pentru ascuțirea abilităților vizuale, mai ales noaptea, și protejarea ochilor. În special, oferă o parte substanțială a vitaminei A (în principal sub formă de carotenoizi provitamina A, cum ar fi betacarotenul), care, potrivit multor studii, reduce riscul de orbire și boli oculare legate de îmbătrânire. În plus, sucul de morcovi este o sursă excelentă de luteină și zeaxantină. Alte două carotenoide care se acumulează în ochi și îi protejează de lumina dăunătoare și de boli precum degenerescența maculară legată de vârstă (AMD).
Luptă împotriva îmbătrânirii
Prezența vitaminei C și a betacarotenului face ca morcovii să fie deosebit de bogați în antioxidanți, substanțe utile pentru contracararea radicalilor liberi și îmbătrânirea. În general, consumul de fructe și legume proaspete ne ajută să ne menținem sănătoși și să prevenim moartea prematură. Printre alimentele bogate în antioxidanți cu care să ne îmbogățim dieta găsim căpșuni, roșii, afine, ardei și fructe de pădure.
Sunt prietenoși cu intestinul – unul dintre cele 10 beneficii și motive să mănânci morcovi
Consumul de morcovi este recomandat în caz de diaree. Aceasta datorită bogăției lor de vitamine și pectină, utilă pentru funcționarea intestinului. Morcovii pot fi consumați fierți, sub formă de piure, sau sub formă de suc proaspăt, la temperatura camerei.
Prevenirea cancerului de colon
Morcovii nu sunt doar portocalii. Recent, experții au studiat efectele benefice ale morcovilor negri pentru prevenirea cancerului de colon. Polifenolii și fibrele, două dintre substanțele în care morcovii negri sunt bogați, ar fi cheia efectelor anticancerigene ale acestor legume. În special, fibrele transportă polifenoli în colon, unde pot avea un efect preventiv.