Descoperă 3 moduri de a petrece timp cu copiii tăi, chiar și atunci când nu ai timp! Din păcate, părinții de azi se confruntă cu o criză acută de timp. Fie că au un nou loc de muncă, un copil mic, fie că trebuie să se ocupe cu treburile casnice, se pare că întotdeauna ne dorim mai mult timp. Părinții au nevoie de mai mult, dar, cu toate acestea, aceștia simt că pur și simplu nu o să aibă parte. Asta nu înseamnă că nu-și iubesc copiii.
Petrecerea timpului de calitate cu copiii noștri este extrem de importantă pentru dezvoltarea și fericirea lor. Înșiși copiii își doresc ca timpul să fie de calitate, nu neapărat mult. Atunci, părinții trebuie să facă în așa fel să-și găsească zilnic puțin timp pentru a-l petrece cu copiii lor. Astfel, aceștia se vor simți iubiți și vor vedea că părinții se preocupă de ei și îi îngrijresc.
Mulți copii își anunță părinții prin modurile lor „subtile” dacă simt că nu li se acordă atenția de care au nevoie. Unii se vor izola, în timp ce alții vor „acționa” în modul lor pentru a atrarge atenția. Astfel, un copil îi poate răspunde profesorului, îngânându-l, altul poate că se ceartă cu un alt coleg de clasă sau recurge la comportamente care odată au funcționat acasă pentru a atrage atenția, cum ar fi plânsul insistent, crizele de furie sau chiar enurezisul nocturn. Dragă părinte, aceasta este o modalitate de a-ți capta atenția, deși adesea negativă, pentru ca aceștia să se poată bucura de timp de claitate cu tine. În esență, procesul de gândire este „dacă nu îi pot atrage atenția făcând ceva bun, îi voi atrage atenția făcând ceva rău”. Iar asta nu e de dorit.
Așadar, cum poți să găsești timp când simți că nu prea ai? Iată 3 moduri de a petrece timp cu copiii tăi:
1. Un sigur părinte, un singur copil
Timpul pe care-l petreci singur cu copilul tău este cel mai bun atunci când faceți ceva ce vă place amândurora. Într-o familie cu doi copii, de exemplu, tata se poate ocupa de copilul mai mic, astfel încât mama să poată petrece timp cu copilul mai mare. Acest lucru ar putea însemna să mergeți împreună la un film, sau pur și simplu să vă plimbați în parc. Frecvența timpului unu-la-unu depinde de tine. Dar mulți copii sunt foarte îngăduitori și se mulțumesc cu o întâlnire cu părintele, cel puțin o dată pe lună. Dacă ești o mamă singură cu mai mult de un copil, ai putea aranja astfel încât în fiecare sâmbătă să petreci timp de calitate cu unul dintre copiii tăi (în timp ce celălalt e la tatăl său sau la bunici. Apoi, în ultima sâmbătă a lunii să petreci timp de calitate în familie.
Marcarea zilelor pentru momentele speciale pe un calendar este o idee grozavă. Și le arată copiilor tăi că faci din această dată o prioritate.
2. Include timpul care urmează să fie petrecut împreună în programul tău zilnic. Copiilor le place să ajute!
Ai un plic de trimis? Pune copilul să pună ștampilele pe plicuri. Trebuie să mergi la cumpărături? spune-i să-i amintească ce trebuie să cumperi. Trebuie să pregătești cina? Lăsă-l să te ajute contribuind la procesul de pregătire al acesteia. Deși la început se poate crea dezordine, și poate dura mai mult timp, vei vedea că cei mici vor deveni cele mai mari ajutoare. Iar când se vor gândi la timpul petrecut împreună, își vor aminti că „înainte de cină” au petrecut un moment special cu voi.
3. Luați o pauză!
În ziua de azi, toată lumea este ocupată. Unii părinți sunt mai ocupați decât alții. Spuneți stop! Astfel încât tu și copiii tăi să poți petrece 15 minute sau o jumătate de oră împreună. Setați un cronometru dacă este necesar. Astfel încât toată lumea să știe când începe și se termină „pauza”. Dă avertismente copiilor tăi când au mai rămas 2 minute, pentru a nu fi surprinși neplăcut că se termină pauza pe neașteptate. Iar dacă nu ai nici măcar o pauză disponibilă, trezește-ți copilul cu 15 minute mai devreme, Astfel încât să puteți petrece puțin timp în plus împreună, făcând ceva distractiv dimineața. S-ar putea să crezi că15 minute nu este deloc un timp semnificativ, dar pentru un copil, sunt 15 minute petrecute în plus cu tine.
Petrecerea timpului cu copiii tăi le oferă oportunități de a învăța și de a fi auziți. Dar, cel mai mult, îți oferă ție și copiilor tăi timp să vă conectați. Aceste conexiuni îi fac pe copiii tăi să se simtă iubiți. Așa că, nu e o tragedie dacă azi nu faci paturile, dacă întârzii cu cafeaua sau alte treburi programate pe ceas. Rezervă-ți acele momente suplimentare pentru a le petrece cu copiii tăi. Mai târziu, când vei rememora momentele, vei fi recunoscător/oare pentru amintiri.