5 beneficii ale păpădiei pentru sănătate. Știai de ele? Păpădia sau „cicoarea amară” este o plantă medicinală cu numeroase beneficii pentru corpul nostru. Cu toate acestea, aceste beneficii nu sunt cunoscute de toată lumea.
Păpădia este o plantă cunoscută de mulți ani pentru proprietățile sale importante în domeniul medical și, de asemenea, în cel estetic (datează din secolele X și XI). Cu toate acestea, utilizarea sa s-a răspândit în ultimii ani, datorită studiilor științifice care îi susțin eficacitatea chiar și în domenii precum oncologia.
Este o plantă puternică care conține numeroase vitamine, antioxidanți, minerale, calciu și fier, printre altele. Un alt aspect important: toate părțile sale pot fi utilizate. Mai mult, în comerț, păpădia se găsește sub formă de capsule cu extract concentrat de păpădie, ușor de integrat în dietă.
Iată 5 beneficii ale păpădiei pentru sănătate, pe care s-ar putea să nu le cunoști:
Așa cum am menționat deja, păpădia are numeroase proprietăți utile pentru organism; dintre acestea, unele au fost aprobate științific, iar altele sunt încă cercetate.
1. Diuretic puternic, eficient pentru a preveni retenția de lichide
Atunci când corpul reține mai multe lichide decât de obicei și nu știi cum să remediezi această problemă în mod natural, te poți baza pe păpădie. Una dintre principalele proprietăți ale păpădiei și chiar punctul forte al acesteia este puterea sa diuretică. Consumul de păpădie sub formă de salate, ceai, infuzie sau sub o altă formă, te va face să urinezi mai des și mai mult ca de obicei; astfel că, excesul de apă va fi eliminat din corp. Prin urmare, procesul de urinare accentuat va promova și pierderea de grăsime, deoarece urina conține 4% grăsimi și stimulează producția de bilă.
2. Îmbunătățește performanța ficatului
Păpădia este în mod tradițional cunoscută pentru beneficii asupra sistemului hepatic (ficat) datorită conținutului ridicat de antioxidanți precum vitamina C, care promovează buna funcționare a acestuia. De asemenea, ajută împotriva îmbătrânirii și deteriorării celulare. Pe lângă păpădie, există și alte ingrediente naturale care s-au dovedit științific a fi benefice pentru sistemul hepatic, cum ar fi anghinarea sau curcuma.
3. Ajută la combaterea problemelor pielii, cum ar fi acneea și alergiile
A bea o infuzie de păpădie dimineața poate ajuta în mod natural la eliminarea toxinelor din organism și, prin urmare, din piele. De asemenea, favorizează reglarea echilibrului hormonal și crește transpirația; aceasta din urmă favorizează deschiderea porilor și o bună funcționare a producției de sebum în piele.
În plus, seva plantei are efecte antiinflamatorii și de vindecare a rănilor, alergii sau roșeața pielii. De asemenea, este un truc de frumusețe; folosește-o ca tonic pentru piele, deoarece o hidratează și purifică, evitând disconfortul psoriazisului, al cearcănelor și chiar al celulitei.
Cum trebuie să procedezi? E simplu: zdrobește rădăcina și frunzele plantei pentru a forma un unguent sau cumpără un extract natural de păpădie pentru a fi aplicat pe piele sau pentru a fi luat sub formă de picături.
4. Ajutor valid pentru oase
Păpădia este foarte bogată în calciu, un mineral esențial pentru dezvoltarea și buna funcționare a oaselor noastre, pe lângă puterea puternică antioxidantă pe care o oferă.
În plus, păpădia conține doze foarte mari de vitamina K; una dintre cele mai importante surse de alimente vegetale pentru întărirea oaselor.
Totodată, datorită conținutului său ridicat de calciu și fosfor, păpădia ajută la prevenirea osteoporozei; consumul sau aplicarea topică a păpădiei va ajuta foarte mult la ameliorarea durerilor reumatice.
Pe de altă parte, datorită puterii sale antiinflamatorii păpădia poate contribui la ameliorarea osteoartritei, a durerii și inflamației la nivelul articulațiilor corpului.
Din acest motiv, este recomandat să se consume păpădie continuu, în viața de zi cu zi, atât sub formă de infuzii, cât și sub formă de capsule naturale.
5. Promovează digestia
Dacă ai probleme gastrointestinale sau ai de obicei digestii abundente, păpădia este, fără îndoială, cel mai bun aliat al tău. Este foarte recomandată pentru tratarea tulburărilor digestive și a constipației. Explicația? Este un laxativ natural.
De asemenea, ajută la eliminarea gazelor, la neutralizarea pH-ului acid, fără a compromite activitatea bacteriilor sănătoase.
Recomandare: bea un ceai din rădăcină de păpădie în fiecare dimineață sau după mese! Tranzitul intestinal va fi îmbunătățit, iar acidul stomacal se va regla.