Artroza. Cum te feresti de afectiunea articulatiilor?

Artroza. Cum te feresti de afectiunea articulatiilor?

Artroza sau artrita. Ce inseamna si ce presupune artrita? Ei bine, aceasta boala se refera la un eveniment acut, de natura inflamatorie (inflamatia membranei sinoviale), survenit temporar, periodic, pe fondul uzurii cartilajului.

 

Artroza este o afectiune articulara produsa fie din cauza unei anomalii proprii a cartilajului (artroza primara) – situatie rara, fie prin deteriorarea structurilor din vecinatatea cartilajului (ligamente, tendoane, membrana sinoviala, os, vase, musculatura) care afecteaza nutrirea si stabilitatea/congruenta articulara.

Artrita. Cum te feresti de afectiunea articulatiilor?

A doua cauza ca frecventa este supragreutatea, tesutul adipos in exces secreta molecule inflamatorii, respectiv supraincarcarea mecanic articulatiile membrelor inferioare si coloana lombara. De obicei, obezitatea se asociaza cu hipertensiune si diabet zaharat, boli care afecteaza calitatea microcirculatiei inclusiv la nivel articular.

Din nefericire, artroza are si complicatii de genul:  depresia, dependenta, izolarea sociala, riscul crescut de fracturi, obosela cronica prin deficit de miscare, scaderea calitatii vietii.

 Suzana Pretorian, Doctor Balneolog in cadrul Danubius Health Spa Resort, face un mic inventar al cauzelor artritei. Arunca o privire si ia masuri acolo unde se poate.

–           Varsta. Incindenta creste pe masura inaintarii in varsta.

–           Infectiile, in special cele bacteriene si virale, pot grabi manifestarea bolii in cazul persoanelor cu predispozitie genetica.

–           Fumatul pe o perioada lunga de timp.

–           Genetica, insa manifestarea bolii nu e obligatorie in cazul tuturor persoanelor care au mostenit genele responsabile.

Ce poți face pentru a preveni artroza?

    • Este esențial să protejezi articulațiile așa că încearcă să te odihnești suficient în fiecare zi.
  • Fă sport regulat.  Tipuri de exerciții recomandate: aqua gym, plimbare sau mers pe biciletă. Este important să îți păstrezi o greutate corporală constantă și sănătoasă.
  • Urmează o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și cereale integrale, cu un aport reduse de sare. Evită carnea roșie, produsele lactate și consumul de zahăr.
  • Încălzește-ți articulațiile. Cel mai simplu mod este printr-o baie caldă.
  • Căldura calmează durerea, relaxează mușchii și stimulează circulația locală. Aplicarea unor comprese reci sau calde pot fi de ajutor în ameliorarea simptomelor.
My title page contents