Importanța mișcării pentru sănătatea corpului

Importanța mișcării pentru sănătatea corpului, ce trebuie să știi? Mișcarea este unul dintre aspectele fundamentale pentru a ne menține corpul într-o sănătate excelentă. Toate etapele de dezvoltare (de la perioada prenatală până la maturitate) sunt caracterizate printr-o succesiune de procese care modelează și modifică corpul în mișcare continuă. Prin urmare, este important să știm despre corpul uman că acesta trebuie să se miște pentru a-și exprima cel mai bine funcțiile.

Cu alte cuvinte, corpul folosește mișcarea pentru a se menține în echilibru, manifestându-l extern ca o stare excelentă de sănătate. Dar când acest mecanism fiziologic nu produce mișcarea corectă în corp, ce se întâmplă?

Activitatea fizică zilnică contribuie la îmbunătățirea multor aspecte ale vieții noastre la nivel fizic, psihologic și social.

Activitatea fizică este esențială pentru a crește sănătoși

De fapt, aceasta păstrează fiecare parte mică sau mare a corpului uman în stare bună (mușchi, vase, inimă, creier, cromozomi, organe, ADN …); garantând o funcționare corectă și mai bună pentru o lungă perioadă de timp, ajutând, de asemenea, la îmbunătățirea performanței cognitive, percepția bunăstării și pentru a ne modula starea de spirit.

Totodată, activitatea fizică ajută la prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare și a bolilor metabolice (boala cardiaca ischemica, obezitate, diabet, osteoporoză); a mai multor tipuri de cancer (de ex. colorectal, de sân și de prostată); depresie, anxietate și tulburări de somn.

De asemenea, activitatea fizică îmbunătățește aspectul fizic, reduce efectele negative ale stresului și încetinește îmbătrânirea din toate punctele de vedere. De fapt, nu numai că ne permite să ne menținem dexteritatea și forța musculară, dar, la cei care sunt activi fizic, pierderea funcției erectile și izolarea socială sunt mult mai rare.

Întregul organism este solicitat și obligat să cheltuiască mai multă energie decât în ​​mod normal pentru a „compensa” situația care tinde să ne modifice echilibrul intern. Unele dintre aceste compensații, dacă sunt menținute prea mult timp, pot duce la apariția tensiunilor și la reduceri ulterioare ale mobilității musculo-scheletice. Înțelegerea funcționării acestui proces corporal ne determină să înțelegem marea importanță pe care o asumă activitatea fizică în viața noastră. Efectuată în mod regulat și, mai presus de toate bazată pe abilitățile cuiva, activitatea fizică poate ajuta foarte mult corpul să-și crească și să își mențină starea de sănătate.

Importanța mișcării pentru sănătatea corpului. Cum…? Iată câteva exemple:

Prin mișcare, corpul se „antrenează” și face inima mai eficientă; reglează tensiunea arterială și îmbunătățește circulația sângelui cu rezultatul unei oxigenări mai bune a tuturor țesuturilor corpului.

Eliberează substanțe hormonale și endorfine, care ajută la buna funcționare a întregului sistem; îl mențin tânăr și produc un sentiment de bunăstare, reducând foarte mult anxietatea și stresul.

Activitatea fizică conduce la o respirație mai profundă, activând mai mult mușchiul diafragmei; esențial în acțiunea sa de a gestiona tensiunea asupra posturii corpului și capabil să reducă stresul. Mai mult decât atât, datorită mișcării sale deosebite, corpul este capabil să efectueze un „automasaj” pe organele abdominale.

Activează structura osoasă crescând densitatea acesteia și făcând-o mai puternică.

Activează structura musculară, a tendonului și a ligamentului, prin îmbunătățirea eficienței mușchilor și articulațiilor.

Favorizează circulația nu numai la nivel venos, ci și la nivel limfatic; eliminând mai ușor substanțele reziduale și toxinele din organism.

Reglează glicemia din corp prin prevenirea riscului unor patologii.

Așadar, nu mai sta pe gânduri… fă mișcare cât mai mult!

My title page contents