6 castele din Europa de vizitat în vara asta. Clădiri de basm, care par să fi ieșit dintr-un film sau dintr-o carte de basm, castelele sunt locuri magice. Dacă te pasionează istoria marilor familii nobiliare și a dinastiilor europene celebre, în următoarea ta vacanță în Europa, nu poți rata o vizită la un castel.
Dacă în următoarele tale călătorii ai de gând să vizitezi una dintre țările europene, o vizită la unul dintre minunatele castele este cu siguranță o oprire de neratat.
Iată 6 castele din Europa de vizitat în vara asta, printre cele mai frumoase și evocatoare din Europa:
1. Castelul Neuschwanstein – Germania
Castelul Neuschwanstein a fost construit de regele Ludwig al II-lea al Bavariei. Se pare că acest castel a fost inspirația pentru construcția celebrului castel „Frumoasa din Pădurea Adormită” prezent în parcurile de distracții Disney.
Castelul Neuschwanstein este cel mai vizitat din Germania. Una dintre cele mai populare destinaţii din Europa care atrage milioane de turişti şi imaginea reprezentativă a epocii romantismului. Un castel alb bavarez, Castelul Neuschwanstein arată ca un cadru dintr-un film de ficțiune. Clima aspră a zonei i-a deteriorat de-a lungul anilor fațadele din calcar, care au fost recent renovate. Interioarele au păstrat însă farmecul trecutului, cu acele lebede albe care sunt simbolul creștin al purității. Sala tronului este mediul care te va impresiona cel mai mult, cu un candelabru imens în formă de coroană în centru. Din balcon te poți bucura de o priveliște magnifică asupra „defileului Pöllath” și a „masivului Säuling”.
2. Castelul Edinburgh – Scoția
Acest frumos și evocator castel are trei mii de ani de istorie, prin acest loc trecând chiar și legionarii romani și faimoșii „Pirații din Caraibe”. În interiorul castelului se poate vizita și „Palatul Regal” adevărata reședință a regilor Scoției. În „Turnul cu ceas” vei fi uimit să descoperi cele mai vechi însemne din Regatul Unit și anume: sceptrul, coroana și Sabia Ceremonială. Castelul Edinburgh este, de asemenea, și casa Pistolului „One O’Clock”. Cu acesta se trage în fiecare zi, exceptând duminica, la ora 1 fix, pentru ca toți locuitorii să își poată verifica acuratețea ceasurilor. O altă atracție inedită este Piatra Destinului, care era folosită în ritualurile de încoronare a regilor scoțieni. Ca orice castel care se respectă, și acesta are fantomele lui.
3 – Castelul Schönbrunn – Austria
Palatul Schönbrunn este un renumit palat imperial, folosit ca reședință de vară a curții habsburgice. Astăzi, castelul face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Camerele sunt foarte somptuoase și decorate în stil rococo. Pe măsură ce le vei vizita, vei observa cât de simple sunt camerele private ale împăratului Franz Joseph și ale soției sale Isabella, cunoscute de toți sub numele de „Sissi”. Una dintre cele mai faimoase încăperi este „Sala Oglinzilor” unde Mozart a concertat pe vremea când era un copil-minune, în vârstă de numai 6 ani. Şi tot la Schönbrunn, între 180 și 1809 a stat Napoleon, după ce a ocupat Viena.
4. Castelul Bojnice – Slovacia
Acest castel de basm sugestiv este situat în orașul Bojnice, la aproximativ 200 de kilometri de Bratislava. A fost construit iniţial ca un fort din lemn, apoi a fost înlocuit treptat cu unul din piatră. În această clădire s-au filmat mai multe filme, chiar și de ficțiune, cum ar fi serialul fantastic de televiziune „Fantaghirò”. Vizitând castelul vei fi învăluit de atmosfera lui de basm și vei putea retrăi poveștile fantastice ale doamnelor și cavalerilor din trecut. Camerele castelului sunt foarte mari și decorate cu fresce frumoase și stucaturi (ornament arhitectonic în relief). De asemenea, mobilate cu antichități foarte valoroase.
5. Turnul Belém – Portugalia
Această clădire, unul dintre simbolurile Portugaliei, este un turn fortificat și se află în Lisabona. O clădire care aparține Patrimoniului Mondial UNESCO.
Construit în secolul al XVI-lea, Turnul Belém a fost decorat cu simbolurile casei regelui Manuel I. Complexul este format dintr-un turn patrunghiular, care amintește de castele medievale, și un bastion poligonal, element defensiv destinat sprijinirii artileriei grele. În timpul invaziei spaniole a Portugaliei, la sfârșitul secolului al XVI-lea, turnul a devenit închisoare
6. Castelul Chambord – Franța
Castelul Chambord este situat în regiunea Loarei și este probabil cel mai frumos și mai prestigios castel din Loara. Structura este un exemplu splendid construit pe modelul castelelor aparținând „Renașterii franceze”. Se ridică într-o pădure mare foarte bogată în vânat. De fapt, inițal a fost construit ca o „cabană de vânătoare” și nu ca reședință obișnuită. A fost construit în secolul al XVI-lea pentru regele Francisc I și este recunoscut după multitudinea emblematică de cupole și turnuri de pe acoperișuri. Arhitectul original rămâne o enigmă, dar se pretinde că renumita clădire a fost inspirată din schițele lui Leonardo da Vinci. Este clar că Leonardo a participat la cea mai apreciată lucrare interioară, o scară centrală cu dublu elicoidal care se înfășoară până la trei etaje și este iluminată de sus de un luminator.
Alege destinația care îți place cel mai mult și cufundă-te în poveștile despre familiile nobiliare care au fost protagoniștii celei mai mari istorii europene.