Dacă nu cunoști câteva reguli de îngrijire a părului creț, cel mai probabil e că îl vei considera o povară.

Părul creț e binecuvântare sau blestem? Depinde pe cine întrebi… Cine îl are – îl detestă. Cine nu-l are – și-l dorește. Dacă e să i se reproșeze ceva acestui tip de păr, acel lucru este indisciplina. Așa că dacă nu cunoști câteva reguli de îngrijire a părului creț, cel mai probabil e că îl vei considera o povară.

 

Ca purtătoare de detestat păr ondulat, am avut mereu o explicație de dat celor care mă invidiau. O susțin și în ziua de azi. E simplă și logică. Dacă ai păr drept, ți-l poți ondula oricând dorești. În schimb, dacă îl ai creț în mod natural, nu îl poți ondula decât agresându-l. Cu placa de întins. Ceea ce n-aș face pentru nimc în lume. Soluția mea? Radicală: tunsoare scurtă, de când mă știu. Îmi pare prea complicat să respect reguli de îngrijire a părului creț. Dar dacă ție îți sunt de folos, ți le ofer cu tot dragul.

Reguli de îngrijire a părului creț

Ei bine, invidiatul păr creț este un păr predispus la uscare, motiv pentru care nu se recomandă a fi spălat foarte des. Chiar dacă, din experiență vă spun, „se așează” mai bine după spălare. O dată sau de două ori pe săptămână este numai bine.
Când îți speli părul, curăță foarte bine scalpul folosind vârfurile degetelor. Folosește produse special concepute pentru îngrijirea acest tip de păr. Cele mai bune sunt cele care nu conțin alcool și nici sulfați. Amândouă nu numai că îl usucă și mai tare, dar trebuie evitate și pentru că sunt nocive din mai multe puncte de vedere.

Balsam, mască, ulei

Cum spuneam, hidratarea este deosebit pe importantă pentru părul creț. Dacă vrei să i-o asiguri, folosește balsam de fiecare dată când te speli pe cap. Dacă vrei mai mult de-atât, atunci nu te da în lături de la aplicarea tratamentelor de hidratare profundă, cu uleiuri speciale.
Din fericire, industria de frumusețe a inventat și măștile pentru păr. La baza acestora stau tot uleiurile, dar te poți baza și pe banalul ulei de cocos. Aplică o dată pe săptămână și părul tău va fi mai mult decât mulțumit, iar buclele mai mult decât definite și strălucitoare.

După prosop, potopul

Uscarea părului creț este mai importantă decât își poți imagina. După spălare, sub nicio formă nu îl vei „asasina” frecându-l cu prosopul. Acest gest face cuticulele să se deschidă, iar aspectul părului va fi unul… explodat. Asta vrei? Bag mâna în foc că nu! Scutură părul pentru a elimina surplusul de apă, apoi „împachetează-ți” capul într-un tricou din bumbac. Acesta va absorbi apa fără să creeze un dezastru.
Cel mai bine este să fie lăsat să se usuce natural. Dacă este un tip de păr foarte rebel, puțin ulei de argan aplicat pe lungime (nu în exces!) îl va mai domoli. Nu interveni sub nicio formă, dacă vrei un aspect natural al buclelor. Numai și numai în cazuri excepționale, când te grăbești, să zicem că îl poți usca rapid. Dar nu cu foenul ci cu difuzorul. Atenție și la modul în care folosești acest instrument. Nu îl muta și plimba permanent prin tot părul dacă nu vrei să arăți ca o femeie africană!

Aruncă peria!

Ai auzit tu că periatul părului este un minunat ritual de frumusețe, nu-i așa? Da, este, dar nu pentru părul creț! Niciodată părul creț nu va fi periat după spălare! Niciodată! Înainte de a-l spăla piaptănă-l cu un pieptene cu dinții rari. După spălare cel mult îți poți trece ușor degetele prin el. Atât de ușor încât să nu se piardă forma naturală a buclelor. Reține că părul umed, mai ales cel creț, este predispus la rupere.

Fără parfum, fără spumă!

Am auzit că unele femei aplică pe păr câteva picături de parfum, din cochetărie. Sper că nu faci așa ceva. Parfumul are alcool, alcoolul usucă. Nici spuma de păr nu este recomandată. Serios, chiar nu poți fără ea?!

Priceperea stilistului

Și un secret mare de tot, de păstrat pentru voi, crețelor. Oricât de năbădăios ar fi părul creț, să știți că un stilist priceput îl poate pune la punct. Tunsul este o știință și din păcate nu toți o stăpânesc. Un profesionist va ști cum să taie, în ce unghi, așa încât părul creț să se așeze bine și să nu fie necesară aranjarea lui prea elaborată. E drept că poate dura… o viață până îl găsiți. Dar jur că merită să-l căutați. Poate aveți noroc. Eu vă doresc succes!

My title page contents