8 motive pentru care să consumi fructe de pădure

Să descoperim împreună 8 motive pentru care să consumi fructe de pădure. Acestea sunt printre cele mai sănătoase alimente de pe pământ. Sunt delicioase, hrănitoare și oferă o serie de beneficii remarcabile pentru sănătate.

Iată 8 motive bune pentru care să consumi fructe de pădure:

Nu ezita să le incluzi în dieta ta.

1. Sunt bogate în antioxidanți

Fructele de pădure sunt încărcate cu antioxidanți precum antocianine, care pot proteja celulele de deteriorarea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile care apar ca un produs secundar normal al metabolismului. Este important să avem o cantitate mică de radicali liberi în organism, pentru ca acesta să se poată apăra împotriva bacteriilor și virușilor.

Cu toate acestea, dacă radicalii liberi sunt prezenți în cantități excesive, aceștia pot deteriora celulele. Antioxidanții pot ajuta la neutralizarea acestor compuși. Fructele de pădure sunt o sursă excelentă de antioxidanți, cum ar fi antocianine, acid elagic și resveratrol. Pe lângă protejarea celulelor, acești compuși vegetali pot reduce riscul de boli.

Studiile arată că afinele, murele și zmeura au cea mai mare activitate antioxidantă a fructelor consumate frecvent, alături de rodii. De fapt, mai multe studii au confirmat că antioxidanții din fructe de pădure pot ajuta la reducerea stresului oxidativ.

2. Pot ajuta la îmbunătățirea răspunsului organismului la zahărul din sânge și la insulină

Fructele de pădure pot îmbunătăți răspunsul la zahărul din sânge și la insulină, atunci când sunt consumate împreună cu alimente bogate în carbohidrați sau când sunt incluse în smoothie-uri.

Într-un studiu ce a inclus femei sănătoase, consumul de 150 de grame de piure de căpșuni sau de fructe de pădure mixte alături de pâine a dus la o reducere cu 24-26% a nivelului de insulină, comparativ cu consumul de pâine singur.

3. Fructele de pădure sunt bogate în fibre

Fructele de pădure conțin fibre care pot ajuta la scăderea poftei de mâncare, la creșterea senzației de sațietate și la reducerea numărului de calorii pe care corpul le absoarbe din mesele mixte. De asemenea, fructele de pădure sunt o sursă bună de fibre, inclusiv de fibre solubile. Conform studiilor, consumul de fibre solubile încetinește mișcarea alimentelor prin tractul digestiv, ducând la reducerea foametei și la creșterea senzației de sațietate. Acest lucru poate reduce aportul de calorii și poate facilita gestionarea greutății.

În plus, fibrele ajută la reducerea numărului de calorii absorbite din mesele mixte. Un studiu a constatat că dublarea aportului de fibre ar putea ajuta corpul să absoarbă cu până la 130 de calorii mai puțin pe zi.

Totodată, fructele de pădure sunt un aliment cu conținut scăzut de carbohidrați. Iată numărul de carbohidrați și de fibre per porție dintr-o ceașcă de fructe de pădure:

  • Zmeură: 15 grame de carbohidrați, dintre care 8 sunt fibre;
  • Mure: 15 grame de carbohidrați, dintre care 8 sunt fibre.
  • Căpșuni: 12 grame de carbohidrați, dintre care 3 sunt fibre.
  • Afine: 21 de grame de carbohidrați, dintre care 4 sunt fibre.

4. Oferă mulți nutrienți

Fructele de pădure sunt bogate în mai multe vitamine și minerale, în special în vitamina C și mangan, dar sărace în calorii. Pe lângă faptul că sunt bogate în antioxidanți, acestea conțin și mai multe vitamine și minerale. Fructele, în special căpșunile, au un conținut ridicat de vitamina C. De fapt, o ceașcă de căpșuni oferă o cantitate enormă pentru vitamina C (150% din CDI). Cu excepția vitaminei C, toate fructele de pădure sunt destul de similare în ceea ce privește conținutul lor de vitamine și minerale.

5. Ajută la reducerea nivelului de colesterol

Fructele de pădure sunt un aliment sănătos pentru inimă. S-a demonstrat că fructele de pădure scad nivelul colesterolului LDL. De asemenea, s-a demonstrat că zmeura și căpșunile negre ajută la scăderea colesterolului la persoanele obeze și la cele cu sindrom metabolic.

Într-un studiu, adulții cu sindrom metabolic care au consumat o băutură liofilizată de căpșuni, în fiecare zi timp de opt săptămâni, au experimentat o scădere de 11% a colesterolului LDL („rău”). În plus, fructele de pădure pot ajuta la prevenirea oxidării sau deteriorării colesterolului LDL, despre care se crede că este un factor major de risc pentru bolile de inimă.

6. Iată unul dintre cele 8 motive pentru care să consumi fructe de pădure: pot fi bune pentru pielea ta

Micuțele boabe conțin acid elagic antioxidant, care poate ajuta la reducerea ridurilor și a altor semne ale îmbătrânirii pielii legate de expunerea la soare. De asemenea, fructele de pădure pot ajuta la reducerea ridurilor pielii. Aceste lucru este posibil, deoarece antioxidanții din fructe de pădure ajută la controlul radicalilor liberi, o cauză majoră a leziunilor pielii care contribuie la îmbătrânire.

7. Antioxidanții din fructele de pădure pot ajuta la protejarea împotriva cancerului

S-a demonstrat că fructele de pădure reduc markerii asociați cu creșterea tumorii la animale și la persoanele cu diferite tipuri de cancer. În special, fructele de pădure pot ajuta la protejarea împotriva cancerului esofagului, gurii, sânului și colonului. Într-un studiu, 20 de pacienți cu cancer de colon au consumat 60 g de zmeură liofilizată timp de 1-9 săptămâni. S-a constatat că acest tratament îmbunătățește markerii tumorali la unii pacienți, deși nu la toți.

8. Fructele de pădure pot ajuta la menținerea sănătății arterelor

Pe lângă scăderea colesterolului, fructele de pădure oferă și alte beneficii pentru sănătatea inimii. Unul dintre ele este funcționarea mai bună a arterelor. Celulele care acoperă vasele de sânge se numesc celule endoteliale. Acestea ajută la controlul tensiunii arteriale, previn coagularea sângelui și îndeplinesc alte funcții importante. Inflamația excesivă le poate deteriora, inhibând buna funcționare. Termenul pentru aceasta este disfuncția endotelială și este un factor de risc major pentru bolile de inimă. S-a demonstrat că fructele de pădure îmbunătățesc funcția endotelială în studiile ce au avut în vedere adulți sănătoși, persoane cu sindrom metabolic și fumători.

 

My title page contents