Cum cresti un baiat? Ce nu iti spune nimeni?

Cum cresti un baiat? Ce nu iti spune nimeni?

Cum cresti un baiat? Exista mult prea multe stereotipuri in ceea ce priveste diferentele intre a creste o fata si un baiat. Le auzim tot timpul. Si, din pacate, multe dintre ele influenteaza felul in care alegem sa ne educam copiii. Cele mai des invocate?

 

Baietii se joaca cu masinute. Fetele cu papusi.

Baietii poarta albastru. Fetele iubesc rozul.

Baietii sunt mai nazdravani. Fetele sunt delicate si cuminti.

Cum cresti un baiat? Ce nu iti spune nimeni?

Cateodata folosim aceste stereotipuri pentru a ne explica de ce copiii nostri sunt asa cum cum. Dar, chiar daca nu iti dai seama, atunci cand recurgi la ele le modelezi caracterul.

Am tot auzit parinti spunand: “Asa fac baietii” sau “Baietii vor fi intotdeauna baieti”. Parerile sunt impartite in aceasta privinta. Unii psihologi  recomanda evitarea unei asemeni abordari, dar orice mama de baiat  poate confirma. Unele lucruri sau activitati ale baiatului tau chiar tin de natura lor masculina!

Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le accepti despre trasaturile stereotipice ale baietilor pentru a-ti creste fiul cat mai bine.

Accepta faptul ca va incerca sa se urce pe orice gaseste

Renunta sa ii interzici sau sa il impiedici sa se urce pe orice prezinta un grad redus de risc. Da-i voie sa se urce pe scaun cand incearca sa ajunga la lucruri care sunt prea inalte pentru el sau sa se uite pe fereastra. Pentru un baiat este foarte important sa foloseasca intregul spatiu pe care il are la dispozitie. Ii place sa se urce pe mobila sau pe scari si sa exploreze. Aceste actiuni sunt importante pentru dezvoltarea lui sanatoasa.

Accepta faptul ca va sari, va arunca lucruri si se va lua la tranta

Jocurile baietilor se bazeaza foarte mult pe actiuni in departare – arunca obiecte la tinta sau alearga unii dupa altii. Altfel spus, transforma tot spatiul pe care il au la dispozitie in terenul lor de joaca. Este important sa il lasi sa sara pe pat  sau la locul de joaca.

De multe ori, vei observa ca baietiilor le place sa se ia la tranta sau sa se alerge prin casa. Aceste activitati sunt un mod sanatos de a-si exprima energia si de a crea o legatura fizica si emotionala. Asa ca, nu il certa daca face astfel de lucruri. Fii atenta ca lucrurile sa nu depaseasca limitele unui joc.

De ce sa accepti toate aceste lucruri?

Ei bine, pentru ca toti copiii au anumite nevoi si tu trebuie sa inveti cum sa le implinesti – intr-un mod responsabil si sigur pentru ei.

Pentru baieti, anumite aspecte ale  modului in care relationeaza cu spatiul sunt foarte importante. Fie ca vorbim de urcat pe scaune, aruncat obiecte, ascuns in tot felul de locuri sau luat la tranta – toate aceste actiuni, care pot parea impulsive la prima vedere, sunt modul prin care ei invata si inteleg lumea inconjuratoare.

Cum cresti un baiat?

In plus, in momentul in care le dai voie sa faca aceste lucruri, ei  vor intelege care sunt consecintele acestor actiuni.

Astfel, invata ca daca sari de la o distanta prea mare poti cadea si te poti rani. Un alt efect? Daca le dai voie sa se exprime si sa invete care sunt consecintele acestor actiuni vor deveni mai atenti si mai grijulii. Isi vor alege locurile de joaca cu mai multa atentie, luand in considerare si gradul de risc. Pe zi ce trece, baiatul tau va lua decizii mai bune in ceea ce priveste propria siguranta.

Nu conteaza cat de mult te straduiesti, copilul tau va incera sa isi exprime personalitatea. Dorinta primara de a face multe lucruri care pot parea stereotipuri masculine nu ar trebui evitata sau criticata. Este pur si simplu o provocare pe care trebuie sa o accepti!

My title page contents