4 lucruri pe care niciun parinte nu ar trebui sa i le spuna copilului sau

4 lucruri pe care niciun parinte nu ar trebui sa i le spuna copilului sau

4 lucruri pe care sa nu le spui niciodata copilului tau. Uite de ce! Dialogul tau cu copilul, chiar si atunci cand este bebelus, este o modalitate de contruire a relatiei, dar si o cale de invatare. Sunt studii care arata, ca numarul de cuvinte pe care un copil il aude in primii ani de viata, are un impact asupra abilitatilor verbale si asupra IQ-ului.

 

Insa pe masura ce copilul creste, sunt momente, in care parintele simte ca vorbeste prea mult. De ce? Din cauza ca, pe masura ce copilul creste, problemele si nevoile sunt din ce in ce mai complexe. Astfel, discursul parintelui se transforma intr-unul care da indicatii, corecteaza, chestioneaza, sustine, incurajeaza si incearca sa ajute copilul.

Tacerea e pretioasa

Cateodata a vorbi mai putin, aduce mai multe beneficii. Citeste mai jos care sunt cele patru lucruri, pe care nu ar trebui sa i le spui copilului tau indiferent de varsta. Ia-le ca pe niste recomandari, nu ca pe niste reguli.

  1. „Cere-ti scuze acum!”

Fortarea scuzelor nu are nicio vaoare si nu face pe nimeni sa se simta mai bine. Ce poti face in acest sens? Copilul trebuie invatat sa isi ceara scuze daca a ranit pe cineva din intamplare. Daca raneste intentionat, atunci impunerea prezentarii scuzelor este la prima vedere o modalitatea prin care poate constientiza ca a gresit. In loc sa ii impui acest lucru, incearca sa il faci sa constientizeze ce a facut. Sa inteleaga modul in care l-a facut sa se simta pe celalalt, si ofera-i o sugestie pentru cum ar trebui sa se poarte data viitoare.

2. Nu ii defini caracterul in fata lui.

Nu folosi expresii de genul „Fata mea este baietoasa” sau „Baiatul este acela puternic”. Chiar daca sunt adevarate, etichetele nu sunt necesare. Etichetarea oamenilor face mai dificila schimbarea pentru acestia, si ii face mai predispusi sa apeleze la stereotipuri.

3. Nu il minti.

Probabil orice parinte si-a amentintat copilul ca il va lasa la locul de joaca si chiar si-a facut bagajele sa plece. Chiar daca nu te tii te cuvant, nu iti minti copilul cu nimic. Acest lucru il face sa isi piarda increderea in tine.

4. Nu folosi nejustificat superlativele.

A-i spune ca este cel mai destept copil din clasa sau cel mai bun din echipa de fotbal, fara ca aceste lucruri sa fie confirmate si de realitate, nu va face decat sa il darame cand va creste si isi va lua viata in propriile maini. A nu fi cel mai bun intr-o anumita privinta nu echivaleaza cu un esec.

Ce e mai bun

Orice parinte isi doreste pentru copilul sau sa fie cel mai bun, insa adevarata misiune a acestuia este sa il inspire sa isi gaseasca calea. Parintele trebuie sa il faca atent pe copil in ce mod o anumita activitate l-a facut sa se simta, nu ce a obtinut din ea.

My title page contents