„Mami, vreau mai multa atentie!”

"Mami, vreau mai multa atentie!"

Trebuie sa recunoastem, indiferent daca ne place sau nu! Uneori nu ai suficient timp ca sa te joci, ca sa vorbesti si ca sa ii acorzi atentie copilului tau. Insa, cea mai importanta intrebare este  cum trebuie sa reactionezi atunci cand copilul tau iti spune de la obraz: „Mami, vreau mai multa atentie!”

 

Copiii fac prostii zilnic, insa uneori, acestea au ca scop transmiterea unui mesaj. Ei I=isi doresc, in felul lor, sa stim ca ei au nevoie de noi si de atentia noastra.

Cum iti dai seama ca are nevoie de atentia ta?

Este dimineata. Tocmai v-ati intors dintr-o vacanta lunga. Acolo, copilul s-a confruntat cu stresul schimbarii casei si a mediului, cu un alt fus orar si cu lipsa de atentie a parintilor. Tu ai facut curatenie in casa si nu mai ai prea mult timp pana cand vin musafirii.

Din pacate, copilul tau de numai doi ani a avut grija sa strice tot ce ai aranjat, cat timp nu erai atenta. Din senin toate lucrurile sunt ratacite prin casa. Acum, dupa ce ca aveai foarte putin timp pentru a pregati un desert si cateva surprize, o iei de la capat. Ai nevoie de timp ca sa pui la punct ceea ce a deranjat pustiul tau. Nu poti face altceva decat sa speri ca musafirii tai vor intelege ce inseamna sa ai un copil.

De ce face asa?

Acest comportament a fost cu siguranta motivul lipsei de atentie. Prin aceste metode, cel mic nu a facut altceva decat sa isi faca simtita prezenta in viata ta. Chiar daca nazdravaniile nu sunt tocmai cel mai bun model de comportament, nu inseamna ca uneori motivele acestora nu sunt justificate.

Este momentul in care trebuie sa fii foarte atenta la comportamentul copilului tau. Limbajul non-verbal iti va transmite cu siguranta cateva semne referitoare la starea de spirirt a copilului tau. Cand il bagi in pat adoarme greu si isi suge degetele? E clar! Copilul tau trece prin diferite momente de tensiune, carora ii este incapabil sa le faca fata. Lipsa atentiei nu face altceva decat sa accentueze aceasta stare.

Cand vezi ca actiunile copilului nu se opresc!

Pustiul tau incepe sa isi faca un obicei din imprastierea lucrurilor prin casa. Dupa cateva zile, gasesti insirati pe jos toti magnetii de frigider. O maniera in care se poate trata nevoia de atentie este ignorarea comportamentului inadecvat si laudarea celui bun. Insa aceasta nu este chiar cea mai buna. Pe masura ce timpul va trece, lipsa atentiei nu se va rezolva. Ba dimpotriva! Comportamentul copilului se va agrava. Iar el va fi si mai incaptanat si mai ranit si mai sensibil.

„Mami, vreau mai multa atentie!”

Nevoia de atentie este una biologica, la fel ca nevoia de apa sau de hrana. Contrar opiniei populare, copiii nu cer decat atentia de care au nevoie, chiar daca uneori o fac in modul lor revoltator.

Articole asemanatoare:

My title page contents