Jocurile copiilor din toate timpurile

Jocurile copiilor din toate timpurile

Se plictisesc repede. Nu stiu de-a ce sa se joace. Au mereu nevoie de jucarii noi. Asa arata, pe scurt, caracterizarea unui copil din zilele noastre. Si totusi, jocurile copiilor sunt aceleasi in toate timpurile.

 

Copiii din ziua de azi au parte de o lume a lor gata creata. Au programe TV. Jucarii care ii stimuleaza, care ii linistesc, care ii invata despre realitate. Insa nu stiu sa se joace. Toate lucrurile care s-au inventat pentru ei, special create pe grupe de varste, n-au facut decat sa le restrictioneze accesul catre creativitate. I-au transformat in mici roboti.

Cum era la noi?

Hai sa aruncam o privire in trecut, in copilaria noastra lipsita de atatea jucarii. In vremea acea cand, daca doream sa ne jucam, trebuia sa gandim si sa contruim jocul. Uneori chiar si jucaria.

Jucati-va cu mancarea.

Un mod de a-i starni copilul tau interesul pentru legume si fructe si de a-l motiva sa le manance este sa le folosesti in simple proiecte artistice. Ia o farfurie mare si alba, apoi arata-i cum sa realizeze o fetisoara in mijlocul ei. Folositi fructe si legume. Bucati de morcov sau pastai de mazare pentru nas, boabe de mazare sau rosioare pentru ochi. Apoi, fasole verde fiarta pentru gura si salata sau broccoli pentru par. Ca fructe, poti folosi strugurii sau feliile de kiwi pentru ochi. O banana taiata pe lungime drept gura si felii de para, piersica sau pepene drept nas. Incurajeaza-l sa incerce sa realizeze si el diverse fetisoare amuzante din legume si fructe.

Foloseste aceasta ocazie de a le spune pe nume legumelor si fructelor si de a le numara. Dupa ce a terminat joaca, va fi foarte amuzat sa-si manance creatiile.

Acest joc dezvolta dexteritatea si orientarea in spatiu si favorizeaza consumul de fructe si legume.

Lasa-l sa se exprime artistic.

Cea mai agreata tehnica este cea a colajelor. Realizarea unui colaj inseamna pur si simplu lipirea unor materiale pe o coala de hartie. La fel de bine poate fi o bucata de carton. Totul pentru a crea o lucrare de arta. Aceasta actiune reprezinta un mod extraordinar de a-i starni copilului interesul pentru proiecte imaginative. Materialele pot fi taiate cu foarfecele, rupte cu mana sau lipite ca atare (de exemplu, o frunza sau o pana). Incepe cu un proiect simplu, pentru a stimula copilul si pentru a-l ajuta sa inteleaga ideea de colaj.

Pasul urmator

Dupa ce copilul a invatat cum se realizeaza un colaj, puteti cauta impreuna tot soiul de lucruri interesante pe care sa le foloseasca in lucrarile artistice. Bucataria poate fi o sursa fantastica de materiale. Folie de aluminiu, alimente uscate (boabe de linte, paste fainoase sau boabe de mazare). Lor li se adauga mbalaje alimentare (cutii de carton, etichete desprinse la abur) si chiar fragmente de coji de oua sunt exemple bune. Arata-i cum ai folosi vata pentru a face blanita unei oi sau mici pene pe aripile unei pasari.

Realizarea unui colaj incurajeaza copilul sa faca alegeri si sa creeze ceva prin care se poate exprima. Ii dezvolta simtul tactil si ii creeaza sentimentul ca a realizat ceva.

 

Numarati totul.

Pentru urmatorul joc nu ai nevoie decat … de obiecte pentru a fi numarate.

La varsta de doi ani, copilul tau va sti sa numere pana la trei sau poate mai mult. Desi e posibil sa stie sa numere pana la zece, probabil a invatat sa spuna cifrele in ordine pe dinafara. El nu intelege pe deplin conceptul de numarare. O metoda buna de a-i dezvalui adevaratul inteles al cifrelor este sa le integrezi in viata de zi cu zi. Nu rata ocazia de a numara obiecte impreuna cu baietelul tau.

Nu te opri

Acasa poti numara tacamurile dintr-un sertar, fructele dintr-un cos, paharele dintr-un bufet, masinile de jucarie de pe un raft sau animalele dintr-o carte ilustrata. Pana cand invata sa numere peste cifra cinci, alege grupuri mici de articole.

Cand iesiti in oras, pune-l sa-si numere pasii cand merge. La fel, luminile de pe un semafor, frunzele de pe tulpina unei flori sau autobuzele, camioanele si bicicletele pe care le vede. Supermarketul ofera si mai multe ocazii de a numara. Sute de rafturi pline cu articole diverse, in cantitati variate, care aproape ca implora sa fie numarate. Asigura-te ca numarul articolelor pe care le numara corespunde nivelului de cunostinte al copilului, pentru ca altfel micutul va fi frustrat.

 

E un joc simplu, dar care are mari beneficii. Invatap sa numere si il ajuta sa inteleaga importanta numerelor.

Jocul cu nisip.

Vei spune, ok, dar la mare sau la vara, in curte. Ei bine, pune si tu imaginatia la treaba! Pentru acasa, e suficient sa ai doar un lighean cu orice material care se aseamana ca textura cu nisipul. Poate fi malai, faina de grau, orez, fasole uscata. Apoi, ai nevoie de diverse recipiente cu care sa sape sau sa fie umplute. Palniile sunt de efect, pentru ca materialele amintite mai sus scot un sunet fantastic cand trec prin gatul acestora.

Invata astfel ca sunt multe lucruri pe lumea asta care pot deveni jucarii distractive.

My title page contents