Învățarea eficientă. Cum învață copilul tău? Începând cu clasa a treia, copiii trebuie să învețe să studieze. De acum începe greul. Materiile de studiu se înmulțesc, iar volumul temelor crește și el. De fapt, învățăm de când ne naștem. De aceea, copiii învață încă de la naștere. Ei întreabă, ascultă, observă și dovedesc prin toate acțiunile lor o memorie aproape uimitoare. Putem spune în acest context că învățarea în sine nu este nouă pentru ei.
Învățarea eficientă. Ce e diferit?
Diferit este faptul că odată ce merg la școală nu mai învață doar ce le place, învață și lucruri impuse. Tot ce nu se naște din curiozitate se reține mai greu, aproape deloc în unele cazuri. Până la vârsta școlară ei au învățat multe din micuța lor experiență, imitând sau testând din proprie inițiativă diverse lucruri. Și cum materia e diferită, tot așa și modul de învățare. Într-un fel învățăm la română și în altul la matematică sau fizică.Totuși, anumite tehnici ar putea să-i ajute în acest proces greu al învățării.
Sugestii utile pentru a înțelege procesul de învățare:
- Toată informația primită ce are la bază o logică e reținută ușor
- Informația care nu te interesează sau nu o înveți cu drag e uitată de cele mai multe ori imediat ce ai folosit-o. Totuși, în unele cazuri, esențialul rămâne și e nevoie doar să-l activezi cu o viitoare ocazie.
- Întotdeauna informația de început și de sfârșit este reținută prima și bine. Chiar și o oră de curs e mai interesantă la început, decât la mijloc, apoi spre final devine din nou interesantă.
- Când trebuie reținute lucruri asemănătoare, apare confuzia. Practic, toată informația se învârte pe aceeași temă.
Învățarea eficientă. Cum se învață eficient? Recomandări atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari
– caută să înțelegi tema de studiu, pentru a putea reține informația și a o transmite mai departe
– împarte informația pe secțiuni, cu pauze între, pentru a nu obosi sau să apuci să te plictisești prea repede pe termen lung, capacitatea de concentrare scade, de aceea e nevoie de pauze, însă nu e nevoie să fie lungi. Poți alege pauze de 5 sau 10 minute, exact ca la școală.
– evită să-ți programezi teme de la materii asemănătoare, pentru a le învăța una după alta. Poți alege să înveți la biologie și franceză, decât la biologie și chimie.
– dacă poți însemna direct pe carte sau dacă înveți după o fișă ce-ți aparține, poți sublinia cu un marker colorat informația importantă. Astfel, o vei evidenția și o vei repera mai repede. În plus, culoarea atrage privirea mult mai repede. Dacă preferi învățatul prin scris, atunci poți nota ideile principale sau chiar scrie paragraful de reținut. Prin metoda copierii, se întipărește mult mai bine informația.
-recapitulează informația pe fragmente, apoi toată
– pentru că aminteam mai sus că informația de la mijloc se uită cel mai repede, încearcă să o repeți mai des
– dacă distanța e de câteva zile până în momentul în care vei folosi informația învățată, repetă ceea ce ai învățat în fiecare zi. Reține, în ziua în care înveți ceea ce ți-ai propus, trebuie să repeți cel mai mult. Apoi, în celelalte zile, mai puțin.
Învățarea spontană
Este instinctivă, în timp ce studiul necesită o metodă .
Acesta este motivul pentru care aspectul cel mai delicat este acela de a-i trezi interesul. Dacă nu simt curiozitate, este dificil pentru copii să accepte să lupte pentru a învăța ceva.
Învățarea eficientă. De ce anume trebuie să ții cont? Sfaturi pentru copii și adulți!
- Să nu ai în jur sau pe birou lucruri care îți distrag atenția
- Închide calculatorul de pe birou
- Aerisește camera înainte să te apuci de învățat
- Nu te întinde în pat! Sigur te va lua somnul după o vreme. Cititul e unul dintre cele mai bune somnifere.
- Înainte să te apuci de învățat, pregătește-ți tot ce ai nevoie: cărți, caiete, pixuri, markere sau post-it-uri
- Roagă-i pe cei din casă să nu dea televizorul prea tare, să nu vorbească tare și dacă e posibil, să nu te deranjeze
- Dacă te pregătești pentru un test important, ar fi indicat ca până când nu dai testul să nu îți programezi nicio ieșire cu prietenii
Nu uita, fiecare copil are metoda lui de lucru
Pentru că fiecare persoană e diferită și metoda de studiu/de reținere e diferită. De aceea, abordarea e diferită, cerințele profesorilor pot fi, de asemenea, diferite.
Ce pot face părinții pentru a-i ajuta pe copii să învețe?
Nimeni nu poate studia în locul altuia, dar îl poate ajuta să o facă singur…și bine!
- să-i învețe să-și organizeze spațiul și timpul pentru studiu
- să-i asculte și să-i încurajeze să repete lecția până ce o știu bine și au încredere în ei…că știu!
- să le pună întrebări și să se asigure că logica lor funcționează
- să le explice ce nu au înțeles
- să le ofere variante, sugestii, să empatizeze cu ei!