Când alegem rețete de spanac pentru copii ne gândim în primul rând să le spunem povestea vestitului Popeye Marinarul. Dacă Popeye se hrănea ori de câte ori își pierdea forța și masa musculară, tot așa copiii ar trebui să știe că spanacul este foarte bogat în fier, că îi ajută să crească sănătoși, forțoși și îi ferește de anemie.
Rețete cu spanac pentru copii sau o alegere sănătoasă pentru hrana copilului
Spre deosebire de broccoli, tot o legumă verde, dar pe care copiii nu prea o îndrăgesc, spanacul nu este atât de refuzat. Ba dimpotrivă, mulți copii iubesc spanacul. Eu am un astfel de copil, care poate mânca și vrea spanac, chiar și 3 zile la rând. Și nu îl fac într-un mod deosebit, ci cât mai simplu, chiar cu usturoi din belșug. Pe mine mă bucură și încerc să-i fac măcar o dată pe săptămâna. Cu atât mai mult, cu cât nu e un mare iubitor al cărnii.
Spanacul nu conține numai fier, ci este bogat și în săruri minerale și poate fi folosit în diverse rețete pentru copii.
Ce conține spanacul
Frunzele de spanac conțin nutrienți ca:
- Vitamina K, A, C, B1, B2, B3
• Fier
• Iod
• Zinc
• Magneziu
• Calciu
• Potasiu
• Cupru
• Seleniu
• Acizi Omega-3
• Acid folic
• Mangan
• Magneziu
• Etc.
Rețete cu spanac pentru copii. Iată câteva combinații delicioase…cu mult verde!
1. Paste cu cremă de spanac
Îți trebuie:
- paste sub formă de fluturi sau penne
- 200 g spanac fiert și tras în puțin unt
- ulei de măsline extra virgin
- brânză mozzarella sau puțin parmezan
- sare
Pregătești așa:
Se fierb pastele și apoi se scurg de apă.
Le amesteci apoi cu spanacul tras în unt și cu mozzarella sau cu puțin parmezan. Dacă e nevoie, mai presari un praf mic de sare, în funcție de vârsta copilului.
2. Bile de spanac fierte
Cantitate pentru: 4 porții
Îți trebuie:
- 1 kg. de spanac
- 2 cartofi
- 1 ou
- 2 linguri de parmezan ras
- ulei de măsline extra virgin
- sare
- pesmet
Pregătești așa:
Speli bine cartofii și îi fierbi în coajă. Cureți spanacul, îl speli și fierbi (îl opărești) într-o cratiță cu puțină apă. Apoi scurgi spanacul, îl tai mărunt și îl pui într-o tigaie, împreună cu cartofii curățați și zdrobiți ca un piure. Adaugi o lingură de ulei, un ou bătut, parmezan și un praf de sare. Amesteci bine și modelezi chiftele de mărimea unei nuci. Le tăvălești prin pesmet și le așezi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Dai tava la cuptor, la 180 de grade timp de aproximativ 20 de minute.
3. Rețete cu spanac pentru copii. Budincă de spanac
Îți trebuie:
- ½ kg spanac
- 10-15 g unt
- 1 lingură orez
- 1 ou
- câteva fire de mărar
Pregătești așa:
Cureți spanacul și îl speli foarte bine sub jet de apă rece. Apoi îl opărești și îl scurgi, dar ai grijă să oprești 150 ml din zeama în care a fiert. Îl toci mărunt sau îl pui în blender. Speli bine orezul și îl fierbi. Amesteci zeama de la spanac cu orezul fiert, cu untul și oul bătut. Compoziția obținută o pui într-un vas și îl dai la cuptor timp de 25 de minute.
4. Cremă de spanac și cartofi
Îți trebuie
- 1-2 legături de spanac (sau aceeași cantitate de ierburi)
- ½ kg cartofi
- 15 g de paste făinoase
- 1 gălbenuș de ou foarte proaspăt
- 1 linguriță de ulei de măsline extra virgin
- 1 linguriță de brânză de parmezan
Pregătești așa:
- Cureți și speli cartofii, apoi îi tai în 3-4 bucăți și îi pui la fiert. Speli spanacul și îl pui la fiert.
- Când e gata, îl scurgi, iar zeama o folosești la fierberea pastelor.
- Între timp, amesteci cartofii cu spanacul.
- Când pregătești pastele, bați gălbenușul cu o furculiță. Adaugi peste paste, cât încă sunt pe foc și amesteci.
- Adaugi apoi peste paste legumele amestecate, uleiul și parmezanul și amesteci totul bine.
Cu spanac poți face foarte multe combinații. Află de aici cum mai poți combina spanacul!