Plăcintă cu cireșe, o alegere pentru un sfârșit de primăvară însorit și un început de vară călduros. Un dulce rustic și atemporal, un aluat moale și gustos, cu o umplutură de cireșe delicioase.
Știai că… Numai în SUA există peste 1000 de soiuri de cireșe? Dintre toate, doar 10 dintre ele sunt cultivate în scop comercial. Un cireş produce, de regulă, aproximativ 7 000 de cireşe într-un sezon, destule pentru a obține câteva zeci de plăcinte cu cireșe!
Plăcintă cu cireșe
Preparare: 15 minute
Coacere: 60 minute
Porții: 8 persoane
Ai nevoie de:
-pentru o formă de copt cu diametrul de 20 cm-
450 g cireșe
150 g făină 00
90 g amidon de cartofi
3 ouă de mărime medie
150 g zahăr
100 g unt la temperatura camerei
16 g praf de copt
Pregătești așa:
Speli cireșele și, cu ajutorul unui cuțit ascuțit, le tai în două, scoțând sâmburele. Într-un castron pui zahărul și untul (la temperatura camerei) tăiat în bucăți mici. Amesteci cu mixerul până se omogenizează foarte bine.
Adaugi ouăle, pe rând, și continui mixarea la viteză medie, până sunt bine încorporate.
Pui toate pulberile (făina, amidonul și praful de copt) într-un vas și le amesteci cu o spatulă, pentru a se uniformiza amestecul.
Ungi o tavă cu un diametru de 20 cm și torni o lingură de aluat pe fundul formei. Aranjezi aluatul uniform și pui pe suprafață o parte din cireșele care creează un strat fără a se suprapune, așezându-le cu partea tăiată orientată în jos.
Amesteci cu un blender de mână o lingură de cireșe proaspete (13-14) și torni amestecul peste cireșele aranjate în tavă: ajută doar pentru a forma o parte un pic mai «caramelizată» care se formează abia în timpul coacerii.
Torni aluatul rămas în tavă, întinzi cu dosul unei linguri într-un mod uniform și completezi cu alt strat de cireșe. Coci plăcinta cu cireșe într-un cuptor preîncalzit la 200 °C, în felul următor: pentru primele 30 de minute pui tava în partea inferioară a cuptorului și pentru cele 25-30 minute rămase de copt, așezi tava pe treapta de mijloc a cuptorului. Când e gata coaptă, scoți plăcinta de cireșe și o lași să se răcească în tavă. O tai când s-a răcorit.
Păstrare
Păstrează plăcinta de cireșe într-un recipient de sticlă timp de 2-3 zile, în frigider.
Congelarea nu este recomandată.
Sfat!
Atunci când nu ai cireșe proaspete, dar nu vrei să renunți la parfumul și aroma incomparabilă a acestei plăcinte, poți pregăti plăcinta cu cireșe în sirop, de bună calitate, bine scurse înainte de utilizare. Poți, de asemenea, pregăti plăcinta, însoțită de o cremă dulce: 100 g de smântână lichidă, o lingură de zahăr pudră, le amesteci și adaugi totul peste piureul de cireșe. La final adaugi coajă rasă de lămâie, pentru aromă. Și tot la fel de bine ai putea înlocui cireșele cu vișine. Nu are cum să nu-ți placă!