Învață să-ți asculți copilul. Fii prietenul lui, atât la bine, cât și la greu

Învață să-ți asculți copilul

Oprește-te din ceea ce faci, uită-te în ochii lui și învață să-ți asculți copilul. Nu îl întrerupe atunci când vorbește, dă din cap aprobator și zâmbește, chiar dacă povestea pare banală. Și mai presus de toate, conectează-te cu copilul tău. Iată câteva sugestii pentru a-ți asculta cu adevărat copilul. Pentru că știind cum să-ți asculți copilul, acest lucru va ajuta la insuflarea bucuriei, a încrederii în sine și a stimei de sine. Și cândva toate acestea se vor întoarce la tine, drept recunoștință pentru ceea ce i-ai oferit copilului tău.

 

 

Ascultarea unei persoane înseamnă suspendarea timpului alocat altor activități și a judecăților noastre. Înseamnă să ne concentrăm doar asupra a ceea ce are de spus copilul în acel moment și să-l ascultăm cu cea mai mare atenție.

Iată ceea ce au nevoie copiii: să fie auziți într-un timp dedicat numai lor și fără a fi judecați. 

Iată câteva sfaturi din cartea „Copiii trebuie să fie copii” (Bur) scrisă de două pedagoge, Elisabetta Rossini și Elena Urso

1. În primul rând, ascultați-vă cu atenție partenerul și pe cei din jurul vostru

Copiii învață mai ales prin imitație, prin exemplul oferit. Poate mama și tatăl discută la un moment dat despre cum a decurs ziua și se întreabă reciproc ce ai făcut etc.; în acest fel, copiii observă că părinții sunt interesați unul de altul și că este important să-i asculți cu atenție pe cei pe care-i iubești.

2. Așezați-vă la înălțimea copilului, pentru a putea vorbi de la egal, la egal

Când micuțul tău are ceva de spus, stai jos sau îngenunchează, astfel încât să te afli la înălțimea lui și să-l poți privi direct în ochi. În felul acesta, copiii înțeleg că sunteți cu adevărat interesați să comunicați cu ei și sunteți gata să le primiți cuvintele. Nu se vor simți priviți cu superioritate. Nu manifesta niciodată nerăbdare sau grabă!

3. Când trebuie să-i spuneți ceva copilului, arătați-i spre urechi

Termenul „ascultarea” unui copil este ceva abstract; dacă îi spuneți că trebuie să asculte cu atenție, nu va înțelege ce înseamnă asta. Trebuie să transpuneți totul în practică și să-i indicați urechile și să-i spuneți: «Ei bine, urechile trebuie acum să stea în continuare și să acorde o atenție la cuvintele mele.». Apelul către o anumită parte a corpului său îl va ajuta să înțeleagă ce înseamnă să „asculți”.

4. Nu anticipați ce are de spus copilul

Nu întrerupeți copiii când vorbesc sau anticipează, deoarece credeți că simt ceea ce vor să spună. Așteptați până își vor găsi cuvintele în sine și vor termina discursul. 
Ei nu-și găsesc atât de ușor cuvintele. Se bâlbâie, se întrerup, repetă etc. Aveți puțină răbdare cu ei.

5. Îmbunătățiți-vă poveștile chiar dacă par a fi banale

Dacă copilul dumneavoastră vă spune ce a mâncat la școală și vi se pare banal și neinteresant, opriți-vă pentru o clipă. Gândiți-vă că tot ceea ce vă spune, chiar dacă este plictisit, are o mare importanță pentru el. Trăiți povestea lui împreună! Astfel, ea va căpăta valoare. Puneți întrebări, dați din cap și zâmbiți.

Copiii au nevoie de ascultare activă, ca o confirmare a atenției.

6. Evitați să-i întrerupeți de la joacă

Copiii nu sunt întotdeauna la dispoziție pentru a asculta. De exemplu, când sunt scufundați într-un joc, ei sunt ca într-o capsulă și nu permit nimănui să intervină. Așadar, evitați să întrerupeți această activitate pentru a comunica ceva, decât dacă este ceva urgent de făcut. Chiar și prin lipsa comunicăriii dintr-un moment, manifestați ascultare.

7. Ascultarea face parte din programul fiecărei zile

Poate dura doar zece minute, dar cel mai important este că acestea sunt exclusive: nu telefoane mobile, calculatoare, radiouri, televiziune. Zece minute de calitate!  

8. Nu răspundeți niciodată absent

Dacă sunteți angajat într-o activitate pe care nu o puteți întrerupe și copilul dumneavoastră dorește să vă spună ceva, evitați să răspundeți absent în timp ce el vă solicită atenția. Încercați să-l obișnuiți să aștepte puțin, dacă nu e urgent și să învețe să nu întrerupă când părinții le spun să aștepte.

9. Pune-te în locul lui

Ascultarea unui copil înseamnă a încerca să te pui în pielea lui și să înțelegi motivul comportamentului său. Ascultarea, totuși, nu înseamnă acordarea, abdicarea față de rolul educatorilor. Nu înseamnă că dacă i-ați ascultat toate dorințele, ele trebuie obligatoriu și împlinite. Trebuie să-i spuneți motivul pentru care unele pot fi îndeplinite atunci, altele mai târziu…sau chiar deloc.

10. Ascultă-l și reconfirmă că o faci…

Sunt momente când vrea să fie ascultat, dar nu poate transmite ceva concret. Încercați să-l ajutați. Trebuie să știe că sunteți aproape de el și veți vorbi când va putea.

Tot de la cele două pedagoge aflăm și câteva sfaturi, necesare în procesul de învățare al ascultării copilului.

Fă un efort suplimentar și învăță să-ți asculți copilul

Capacitatea de a asculta și de a comunica nu sunt la fel de dezvoltate la toată lumea: unii părinți moștenesc aceste calități de la părinții lor, dar mulți nu. Și nu este întotdeauna ușor de aplicat: trebuie învățată și exersată.

Trebuie ca fiecare să facă un mic efort și să încerce să învețe cum să-și asculte copilul. Chiar și detaliile și nuanțele. O bună ascultare se face cu inima și cu mintea deschisă. Fără a-i judeca pe copii.

Ascultarea lor înseamnă și a-i lua în brațe atunci când plâng: ei comunică cu noi chiar și prin plâns. Nu trebuie să-i ignorăm (chiar dacă unii experți sunt de această părere).

Cu cât practicăm mai mult ascultarea copiilor noștri, cu atât devenim părinți mai buni. Trebuie să ne străduim să dezvoltăm o relație de încredere cu copiii noștri încă din fragedă pruncie și să o menținem pe tot parcursul vieții .

Dacă ei știu că îi ascultăm în copilărie, vor știi că îi vom asculta mereu. Roata se întoarce: Dacă vrem să ne asculte ca adolescenți, trebuie să începem să-i ascultăm de când sunt copii.

Ca adulți, ei vor fi încrezători și senini, încrezători că vom fi întotdeauna  interesați și dispuși să le ascultăm ideile .

Ce frumos e să-ți asculți copiii și să le arăți că sunt importanți, că suntem interesați de ceea ce gândesc și simt, astăzi și întotdeauna!

My title page contents