Creșterea încrederii la copii. 10 sfaturi pentru părinți

Creșterea încrederii la copii se face cu dragoste și atenție necondiționată. O stimă de sine puternică este fundamentul viitorului fiecărui copil, deoarece îi permite să încerce și să experimenteze pe cont propriu luarea deciziilor, să învețe din greșeli, pentru a face față provocărilor vieții. În loc să fugă, să fie „elastic“ (termen folosit în psihologie, care indică capacitatea de a face față în mod pozitiv evenimentelor traumatice). Într-un cuvânt, stima de sine este esențială pentru a ajuta copilul să crească. Dar cum să-l ajuți?

 

Creșterea încrederii la copii. Iată 10 sfaturi pentru părinți:

1. Oferiți-i dragoste necondiționată

Stima de sine a copilului crește dacă părintele îl iubește nu pentru ceea ce face, ci necondiționat. Sentimentul că el e acceptat pentru ceea ce este și nu pentru ceea ce ție, părintelui, ți-ar plăcea să fie este un ajutor mare. Așadar, sărutați-l, răsfățați-l, bateți-l pe spate, ca semn de încurajare și, mai presus de toate, nu uitați să-i spuneți copilului: „Te iubesc, indiferent cine ești sau ce faci”. Și evitați să-l certați : „Ești un copil rău! De ce nu reușești să fii bun?”. În schimb, încercați să-l tratați mai serios, ca pe un adult.

2. Acordați atenție copilului

Faceți-vă timp să-i acordați atenție totală copilului: este o practică care face minuni în creșterea respectului de sine, deoarece mesajul transmis este că, copilul este important și unic. Nu aveți nevoie de prea mult timp: opriți-vă pentru o clipă să mai priviți ecranul telefonului, când răspundeți la o întrebare a copilului. Sau pur și simplu micșorați volumul televizorului pentru câteva secunde, pentru a spune câteva cuvinte. Cel mai important lucru este că, în afară de voce, există și contact vizual: priviți-l în ochi, pentru a înțelege că sunteți interesat de ceea ce vă spune.

3. Setați limite

Stabiliți reguli rezonabile pentru copil și asigurați-vă că acestea nu vor fi schimbate. De exemplu, dacă îi spui că gustarea trebuie mâncată în bucătărie, a doua zi nu-i poți cere să meargă și să o mănânce în sufragerie. Știind că niște reguli sunt bătute în cuie, îl va face să se simtă în siguranță, chiar dacă, mai ales la început, va fi nevoie să-i repeți în mod constant care sunt regulile.

4. Lăsați-l să înfrunte niște riscuri

Încurajați copilul să exploreze, să încerce noi alimente, să găsească noi prieteni, să folosească bicicleta. Deși există posibilitatea de eșec, fără riscuri nu va exista niciodată o șansă de succes. Sloganul „Dacă nu riști, nu câștigi“, în acest caz, este un succes. Deci, lasă copilul să experimenteze și rezistă tentației de a interveni pentru a-l avertiza sau a-l ajuta dacă are probleme.

5. Lăsați-l să greșească

Greșind se învață: este o lecție importantă pentru copii. Dacă pune paharul prea aproape de marginea mesei, nu strigați la el! În schimb, invitați-l să se gândească cum ar putea proceda data viitoare mai bine. În acest fel copilul învață că se întâmplă uneori greșeli: important este să fie capabil să le repare și să învețe din greșelile lui.

6. Lăudați ceea ce face bine

Oricine, când este încurajat, reacționează pozitiv. Faceți efortul de a recunoaște lucrurile bune pe care le face copilul în fiecare zi și spuneți-i acest lucru. Nu vă limitați la a spune doar „bun sau bine”, ci și explicând de ce era bun sau bine lucrul făcut, astfel încât să știe exact ce a făcut bine.

7. Ascultați-l

Dacă copilul încearcă să vă spună ceva, ascultați-l cu atenție, chiar dacă nu înțelegeți ce vrea el: trebuie să știe că gândurile și sentimentele sale sunt importante pentru voi. Ajutați-l să recunoască emoțiile, numindu-le după nume: „Știu că ești trist pentru că trebuie să-ți iei la revedere de la prietenii de joacă”. Acceptă emoțiile sale, fără să-l judeci. De exemplu, fără a face glume pe seama lui pentru că îi este frică de întuneric, spunându-i și „ești un băiat mare, e ridicol să-ți fie încă frică de întuneric”. În schimb, învățați să împărtășiți emoțiile și cu el, pentru ca el să facă același lucru.

8. Evitați comparațiile

Expresii precum „de ce nu ești bun? Uită-te la Andrei cât e de bun!” nu fac altceva decât să reducă stima de sine a copilului. Dar chiar și lauda prea exagerată poate dăuna. Spunându-i „tu ești cel mai bun dintre toți“, riști să-l faci de râs, pentru că nu este ușor să trăiești cu sarcina de a fi „cel mai bun.“ Este bine să apreciem copilul pentru calitățile care îl fac un individ unic, în loc să le comparăm cu cele ale altora.

9. Oferiți-i sprijin

În cazul în care copilul dumneavoastră este frustrat pentru că el nu poate fi la fel de bun ca și colegii lui, oferiți-i sprijinul vostru, al părinților și subliniați una dintre calitățile sale: „Andrei joacă bine fotbal, dar tu faci desene frumoase.“ Acest lucru îl ajută să înțeleagă că fiecare are propriile slăbiciuni și puncte forte și că nu este necesar să fii perfect pentru a te simți bine cu tine însuți.

10. Încurajați-l

Fiecare copil are nevoie ca cei care îl iubesc să-i transmită mesaje care spun „Eu cred în tine, văd că lucrezi din greu, faci tot ce poți”. A încuraja înseamnă a recunoaște nu numai rezultatele, ci și progresul. Trebuie să învățați să nu mai spuneți „nu, nu așa: lasă că fac eu!”. În schimb, puteți să-i spuneți copilului „Lucrezi din greu: ești aproape acolo unde ți-ai propus să ajungi”. Cu toate acestea, atenție: chiar dacă este fină, există o diferență între lauda („ai făcut-o”) și încurajarea („Sunt mândră de tine”). Prima recompensează activitatea, în timp ce a doua recompensează persoana. Deci, cu prea multă laudă și o încurajare puțină, copilul va crede că este „bun” doar dacă lucrurile au ieșit perfecte.

De reținut! Știați că sportul este foarte util pentru creșterea stimei de sine? 

 

Alte sfaturi despre creșterea încrederii la copii găsești și aici!

 

My title page contents