Cum dezvolți încrederea unui copil: 6 pași care îl vor ajuta să își construiască stima de sine!

cum dezvolți încrederea unui copil

Într-un adult încrezător, sigur pe el și plin de sucees – în asta se transformă un copil optimist și încrezător! Părinții joacă un rol extrem de important atunci când vine vorba despre dezvoltare, tocmai de aceea, este bine să știi cum dezvolți încrederea unui copil!

Este extrem de important pentru părinți să crească adulți încrezători și optimiști! Încrederea îi ajută pe copii să se dezvolte într-un mod cât mai optimist și mai sănătos, iar cel mai bun lucru când vine vorba de stima de sine, este faptul că aceasta se poate dezvolta!

Dacă ești un părinte dedicat, le poți acorda celor mici câteva momente de răbdare, în care să petreci timp cu ei și să îi ajuți să își dezvolte încrederea în sine. Cum dezvolți încrederea unui copil? Potrivit Huffingtonpost.com există 6 moduri prin care îl poți ajuta pe cel mic să își dezvolte stima de sine:

Cum dezvolți încrederea unui copil:

Ajută-l pe cel mic să își dezvolte încrederea prin îmbunătățirea posturii!

Copiii nu pot avea încredere în ei, dacă nu au încredere în corpul și în forțele lor. Mai mult decât atât, este dificil pentru un copil să își controleze propria imagine de sine, dacă nu și-a format prea bine una!

Tocmai de aceea, speciliștii recomandă să îi îmbunătățești postura, pentru ca-l face mai încrezător. Odată ce capătă control asupra corpului, cel mic va deveni mai puternic și mai încrezător. Spre exemplu, un mod bun prin care îl poți ajuta să își îmbunătățească postura este să îl îndemni să stea drept.

Odată ce umerii și coloana vor fi drepte, el se va simți mai puternic și mai încrezător. Mai mult decât atât, această postură nu îl ajută doar să se simtă mai înalt și mai puternic, ci și să se dezvolte mai frumos și mai armonios!

Lasă-l sa își ia propriile decizii!

Atunci când cei mici iau decizii corespunzătoare vârstei lor se simt mai maturi și mai puternici! Sentimentul de independență îi ajută să învețe cum să se descurce singuri, iar treptat, cei mici vor deveni din ce în ce mai capabili, pe măsură ce cresc, să ia propriile decizii.

Cum dezvolți încrederea unui copil? Nu îl lauzi atunci când nu este cazul!

Uneori, părinții, au tendința să își laude prea mult copilul, chiar și atunci când nu este cazul. Totuși, potrivit specialiștilor, aceste modalități nu îi vor ajuta pe copii să ucreze mai mult sau mai bine.

Mai mult decât atât, potrivit Huffingtonpost.com, atunci când le spui copiilor că sunt prea deștepți sau prea talentați, aceștia vor avea tendința să se retragă în fața activităților mai dificile. Însă, dacă nu sunt lăudați în permanență, ei vor fi mai motivați și mai dornici să dea ce au mai bun, iar pe măsură ce vor munci din greu și își vor vedea rezultatele, încrederea lor va crește!

Învață-l bunele maniere!

Indiferent dacă vorbim despre fetițe sau băieți, copiii trebuie să știe care sunt bunele maniere. Să știe cum să interacționeze frumos cu adulții sau cu alți copii de vârsta lor, îi va ajuta pe copii să fie mai încrezători.

Mai mult decât atât, bunele maniere sunt o modalitate foarte simplă prin care își pot îmbunătății relațiile cu celelalte persoane, iar admirația celor din jur le va crește stima de sine!

Învață-l să găsească soluții pentru toate problemele vârstei!

Ajută-l pe cel mic să își rezolve singur problemele, în loc să le rezolvi tu pentru el! Ca părinte este bine să îți ghidezi copilul către cele mai bune decizii, iar dacă îți dorești să ai un copil încrezător, cel mai bine este să îl ajuți să se maturizeze.

De-a lungul vieții de copil, cel mic se va confrunta cu tot felul de probleme, mai mici sau mai mari. Note proaste la școală, întârzierea temelor, juliturile și sănile în genunchi după ce au mers cu bicicleta, dileme legate de „ce mănânc la prânz?” și altele – sunt doar câteva exemple. În aceste cazuri, în loc să iei tu decizii pentru copilul tău sau să îi rezolvi problemele, este indicat să îl ajuți să și le rezolve singur.

De exemplu, în cazul în care cel mic a luat o notă proastă la școală, explică-i care sunt modalitățile prin care poate să își rezolve mica problemă: să facă teme în plus pentru o notă mai mare, să înceapă să învețe mai mult, să lucreze în plus acasă (astfel va exersa, iar pe măsură ce exersează va învăța).

Oferă-i responsabilități!

Cum dezvolți încrederea unui copil? Arată-i că e capabil! Oferă-i câteva sarcini simple: sa ducă gunoiul, să facă cumpărături ușoare, să așeze masa sau să separe rufele albe de cele colorate înainte să pornești mașina de spălat.

Pe măsură ce crește și tu îi poți adapta responsabilitățile, iar când ajunge la o vârstă suficient de mare, îi poți oferi și recompense. De exemplu, când se află deja în școala generală, îl poți învăța cum să își facă propria pușculiță, iar acolo să pună banii pe care îi primește de la tine, pentru că și-a îndeplinit bine sarcinilie pe care le avea în casă.

 

 

My title page contents