Copilul gelos. Cum să te comporți cu el

Copilul gelos este un copil care suferă. Gelozia este un sentiment foarte întâlnit: când ceva pe care am dori să îl păstrăm pentru noi înșine este dat altora. Și mai des întâlnită este gelozia copiilor, în special la vârsta preșcolară. Aceasta se poate manifesta din mai multe motive: copiii pot fi geloși în legătură cu jucăriile, dar și pe părinții lor. Dar pot fi geloși și în momentul apariției în viața lor a unui frate sau a unei surori mai mici.

Dar pot fi geloși chiar și pe părinții lor.

Copilul gelos pe părinții lui

Gelozia față de mamă sau tată este un sentiment care se poate manifesta de la o vârstă fragedă și dispare pe măsură ce copilul crește. Este un sentiment care începe să se manifeste în jurul vârstei de 3 ani, o vârstă în care fetele încep să își adore tatăl, în timp ce băieții… mama. Părintele devine un fel de proprietate privată a copilului. Această afecțiune se numește „Complex Oedip” (când vine vorba de relația copil-mamă). Și „Complexul Electra” (dacă se referă la relația dintre copil și tată). De obicei, în aceste cazuri, copilul este gelos pe partenerul părintelui preferat.

De ce se comportă așa?

În cazurile copiilor care sunt geloși pe părinți, ei simt nu numai o mare dragoste pentru părinte, ci și o ușoară agresiune. Deoarece persoana pe care o iubește atât de intens îl ceartă din când în când. Acest tip de agresiune este dezlănțuită asupra celuilalt părinte, care devine adevăratul vinovat al problemei, în ochii copiilor.

Gelozia față de tată este o altă problemă de care trebuie să țineți cont. Aceasta privește mai mult decât orice băieții. Copilul simte o mare dragoste față de mama sa. Dar și unele sentimente agresive dictate de faptul că mama lui îl mustră uneori.

Copilul gelos la joacă

Copilul care nu dorește să-și împartă jucăriile cu alții trece pur și simplu printr-o fază. A insista sau a-l forța să joace un alt copil este contraproductiv și frustrant: ție ți-ar plăcea ca tatăl sau mama să-ți împrumute mașina sau casa ta cuiva? Pentru că pentru ei o jucărie are o valoare ca și pentru noi. Îi poți explica că un joc poate fi mai distractiv dacă e jucat împreună cu un alt copil.

Copilul gelos: nașterea unui frate mic sau a unei surori

Copiii au ocazia să învețe să trăiască în armonie cu lumea prin intermediul fraților și surorilor. Ei sunt cei care îl învață, într-un anumit sens, să creeze o bază pe care să dezvolte relații sociale satisfăcătoare: să se înțeleagă cu ceilalți, să se confrunte cu gelozii, cu frica de conflict, furie și resentimente. dar și împărtășirea plăcerilor și întristărilor, a sarcinilor și responsabilităților, respectarea drepturilor și nevoilor celorlalți. Toate acestea, copilul le învață în primul rând de la frați, dacă îi are.

Specialiștii consideră că, de fapt, intervențiile părinților nu sunt întotdeauna corecte și echilibrate. Există întotdeauna tendința de a-l proteja pe cel mai slab, pe cel mai fragil. Evident, părinții trebuie să se comporte în același mod cu ambii copii, dar având în vedere întotdeauna nevoile diferite ale fiecăruia dintre ei.

Păstrează-i locul acasă:

  • Nu-l alunga din cameră pentru a face loc nou-născutului;
  • Nu face, pe cât posibil, modificări suplimentare în viața sa în această perioadă delicată (începerea grădiniței, trecerea de la scutec la oală);
  • Dă-i senzația că sosirea nou-născutului înseamnă pentru el o „promovare”. De exemplu, dreptul la un pat mai mare;
  • Implică-l în îngrijirea nou-născutului, dacă pare bine dispus. Asta fără a-l împinge să fie independent și fără a-i da impresia că-l încarci cu responsabilitate. Nu-ți certa copilul cel mai mare dacă își exprimă gelozia față de fratele său mai mic, dar asigură-te că totul e bine.

 

My title page contents